V. Uspaskich grįžta diskutuoti dėl Darbo partijos ateities: partiečiai mane kviečia | Diena.lt

V. USPASKICH GRĮŽTA DISKUTUOTI DĖL DARBO PARTIJOS ATEITIES: PARTIEČIAI MANE KVIEČIA

Antradienį Raseiniuose posėdžiausianti Darbo partijos taryba svarstys, ar spalį vyksiančiuose rinkimuose nereikėtų dalyvauti susibūrus į politinių jėgų koaliciją. Kartu su „darbiečiais“ posėdžiaus ir buvęs partijos pirmininkas Viktoras Uspaskich. Darbą Europos Parlamente (EP) baigiantis politikas tikina, kad diskutuoti dėl partijos ateities jį pakvietė patys politinės organizacijos nariai.

Visgi, ar tai reiškia, jog V. Uspaskich ketina atnaujinti narystę ir su „darbiečiais“ kandidatuoti į parlamentą – politikas neatsako.

„Partiečiai mane kviečia“, – Eltai pirmadienį sakė. V. Uspaskich, klausiamas apie antradienį vyksiančią partijos tarybą.

Darbo partijai pastaruosiuose dvejuose rinkimuose patyrus fiasko, o ilgamečiams nariams nusprendus trauktis, garbės pirmininkas jau anksčiau pasiūlė padėti tiek finansiškai, tiek vadybiniais patarimais. Klausiamas, ar buvo pakviestas būtent tam – gelbėti byrančią politinę jėgą – V. Uspaskich teigė, jog su realia situacija partijos viduje jis susipažins rytoj.

„Nežinau, gelbėti ar negelbėti – pažiūrėsime rytoj, kalbėsimės“, – nurodė jis.

Visgi, europarlamentaras pažymėjo, jog Darbo partijai veikiausiai reikia dalyvauti Seimo rinkimuose ne vienai.

„Reikia jungtis, reikia visų tų, kurie nedaug turi, bet toje pačioje nišoje murkdosi – reikia visiems jungtis“, – kalbėjo V. Uspaskich.

Neatsako, ar sieks Seimo nario mandato

V. Uspaskich šiuo metu yra sustabdęs narystę Darbo partijoje. Jis priėmė tokį sprendimą, kai paaiškėjo, jog Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyba (FNTT), atlikdama tyrimą galimai susijusį su pačiu politiku, vykdė kratas „darbiečių“ būstinėje.

Klausiamas, ar svarsto atnaujinti narystę partijoje, V. Uspaskich aiškiai nenurodė. Jis taip pat neatsakė, ar sugrįžimas į partijos formatus reiškia, jog ketina dalyvauti artėjančiuose Seimo rinkimuose.

„Sužinosite šiek tiek vėliau. Man jokių postų nereikia – nei mandatų, nei postų“, – tvirtino jis.

Veikiau, tęsė politikas, sprendimas diskutuoti dėl Darbo partijos ateities yra solidarumo buvusiems bendražygiams išraiška.

„Aš, kaip partijos įkūrėjas – vienas iš kapitonų. Galų gale, sustabdžius narystę, aš dar esu garbės pirmininkas, šios pareigos nesustabdytos. Kažkas su laivu turi skęsti. Vienas iš kapitonų turi nuskęsti kartu su laivu, būti solidariai“, – vaizdžiai tarė jis.

Neslėpė kritikos „iš laivo bėgančioms žiurkėms“

V. Uspaskich negailėjo kritikos partiečiams, kurie, anot jo, politinei jėgai išgyvenant ne pačius lengviausius laikus nutaria trauktis iš jos gretų.

„Aš iš tų, kuris norėtų, kad plauktų dar laivas. Kai kurios žiurkės jau pabėga“, – sakė EP narys.

Klausiamas, ar taip kalbėdamas turi omenyje buvusį partijos pirmininką Andrių Mazuronį, V. Uspaskich teigė priešingai.

„Nieko neturiu omenyje“, – patikino jis.

Ilgametis „darbiečių“ lyderis neslėpė nuoskaudų, jog Darbo partija pasinaudojo ne vienas buvęs politinės jėgos narys.

„Žiurkių buvo per daug – pasinaudojusių Darbo partija ir pabėgusių. Aš, kaip tvarkingas (politikas – ELTA), Darbo partija buvo pirma ir vienintelė partija. Aš nebuvau nei komjaunuoliu, nei komunistu. Turiu iš politikų vieną iš švariausių biografijų, nors ir gimiau Rusijoje“, – kalbėjo V. Uspaskich.

Todėl, tęsdamas kalbėjimą metaforomis, europarlamentaras pakartojo – „kažkoks kapitonas turi būti su laivu“.

„Arba plaukti, arba nuskęsti – bet kartu. Aš tikrai iš skęstančio laivo nebėgu – aš kaip tik ateinu, kad palaikyčiau, kad būčiau solidariai“, – tvirtino jis.

„Partija dar turi gerą struktūrą, daug gerų, patyrusių žmonių, nemažai buvusių Seimo narių, savivaldybių tarybų narių. Todėl potencialas yra, patirtis yra. Ugnies nėra. O ugnis priklauso nuo vadovybės“, – apibendrino jis.

Partijos vadovybei V. Uspaskichas apie planuojamą apsilankymą nepranešė

Laikinai „darbiečių“ pirmininko pareigas einantis Valentinas Bukauskas neslėpė, kad apie planuojamą V. Uspaskich apsilankymą tarybos posėdyje girdėjęs tik iš gandų.

„Tokią nuogirdą girdėjau, tačiau nei pats Viktoras skambino, nei centrinė administratorė tokių indikacijų gavo“, – Eltai sakė V. Bukauskas.

Pasak laikinai „darbiečiams“ vadovaujančio politiko, jei V. Uspaskich į posėdį ir atvyks, tai tik pasiklausyti ir padiskutuoti. Pasak jo, priimant sprendimus jis negalės dalyvauti.

„Tai atviras posėdis, tačiau priimti sprendimų negali ta visuomenė, kuri neturi įgaliojimų“, – sakė jis, nenorėdamas atskleisti, ar pats norėtų išvysti dar kartą į Darbo partiją grįžtantį V. Uspaskich.

ELTA primena, kad pastaruoju metu Darbo partija susiduria ne tik su teisėsaugos, bet ir politinėmis problemomis. Po nesėkmingų prezidento ir Europos Parlamento (EP) rinkimų, iš partijos pirmininko posto pasitraukė A. Mazuronis. Praėjusį penktadienį jis pasitraukė ir iš partijos gretų.

Sprendimą trauktis iš Darbo partijos prieš kelis mėnesius priėmė ir Seimo nariai Vigilijus Jukna, Ieva Kačinskaitė-Urbonienė, po EP rinkimų – Viktoras Fiodorovas.

Darbo partija neteko ir frakcijos Seime, kai iš jos pasitraukė Valdemaras Valkiūnas.

Šiuo metu laikinuoju pirmininku paskirtas Seimo pirmininkas Valentinas Bukauskas.

Susiduriant su vidiniais iššūkiais ir narių pasitraukimu, „darbiečių“ taryba ėmė svarstyti galimybes jungtis prie Lietuvos regionų partijos, tačiau galiausiai buvo nutarta dalyvauti artėjančiuose Seimo rinkimuose savarankiškai ir nesiburti su jokiomis politinėmis jėgomis.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (17)

Nustebę

Vis dar laisvėje?

Cha

Šūdas kviečia musę :)

Zigmas

Taigi Viktoriukas kaip ten bebūtų tačiau į jo vietą spaudžiasi jo mylimoji pirmoji pačiutė negalvokite kad tarp jų nėra ryšio ,o darbo partijos likimą nulems Putino noras
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS