Valdantieji artėja prie koalicinio susitarimo, bet nežinomųjų išlieka | Diena.lt

VALDANTIEJI ARTĖJA PRIE KOALICINIO SUSITARIMO, BET NEŽINOMŲJŲ IŠLIEKA

Valdančiąją daugumą formuojančios keturios partijos artėja prie susitarimo, tačiau derybose išlieka nežinomųjų dėl Lenkų rinkimų akcijos dalyvavimo ir Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio pakeitimo.

Praėjusią savaitę padėję tašką derybose dėl programinių nuostatų, partneriai planuoja per artimiausias kelias dienas pasidalinti postais Seime ir Vyriausybėje bei pasirašyti koalicijos sutartį.

„Dabar sprendimas vadovų lygyje“, – BNS sakė „valstiečių“ derybininkas, Seimo narys Jonas Jarutis.

Ministro pirmininko Sauliaus Skvernelio patarėjas sako, kad koalicijos susitarimą planuojama pasirašyti šią savaitę.

„Susitarimas reikštų ir atsakomybių pasidalinimą. Visiems įdomus klausimas dėl personalijų, kuris turėtų atsirasti šios savaitės darbotvarkėje“, – BNS teigė patarėjas Skirmantas Malinauskas.

Koalicijos derybininkai praėjusią savaitę sutarė dėl kelių dešimčių pokyčių, susijusių su socialine politika, sveikatos apsauga, kova su korupcija.

Tarp planuojamų darbų numatoma didinti vaiko pinigus, įvesti naują 32 proc. gyventojų pajamų mokesčio tarifą ar padaryti bakalauro studijas aukštosiose mokyklose nemokamas nuo 2020 metų.

Valdantieji taip pat ketina rudenį pasiūlyti politinėms partijoms pasirašyti susitarimą dėl didesnio socialinės politikos finansavimo.

Dėl koalicijos šiuo metu derasi Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, Lietuvos socialdemokratų darbo partija, „Tvarka ir teisingumas“ bei Lietuvos lenkų rinkimų akcija – Krikščioniškų šeimų sąjunga.

Tokia koalicija pagal frakcijų dydį turėtų 77 balsus Seime.

Pokyčiai Vyriausybėje

Jeigu nauja koalicija pradėtų veikti, keistųsi Vyriausybės sudėtis, nes didžiąją daugumą narių į Ministrų kabinetą šiuo metu yra delegavę „valstiečiai“.

„Socialdarbiečiai“ nori vadovauti trims ministerijoms, o kaip prioritetinį portfelį įvardija socialinės apsaugos ir darbo ministro.

Šios partijos lyderis Gediminas Kirkilas taip pat patvirtino, kad koalicijos sutartis gali būti pasirašyta šią savaitę, tačiau derybų dėl postų neprognozavo.

„Visko gali būti, derybos yra derybos“, – BNS sakė politikas.

„Tvarka ir teisingumas“ pretenduoja į du ministrų portfelius, jie norėtų rinktis iš Aplinkos, Žemės ūkio, Vidaus reikalų, Teisingumo arba Kultūros ministerijų.

Partijos pirmininkas Remigijus Žemaitaitis BNS sakė, kad koalicijos sutartis gali būti pasirašyta ketvirtadienį.

„Gal ir ketvirtadienį pavyktų pasirašyti sutartį, bet šimtu procentų negarantuoju“, – kalbėjo „tvarkiečių“ lyderis.

Lietuvos lenkų rinkimų akcija – Krikščioniškų šeimų sąjunga savo poreikių Ministrų kabinete kol kas neįvardija, teigdama, kad postų derybos dar neprasidėjo.

Sprendžiant dėl konkrečių ministrų kandidatūrų įtaką turės ir išrinktasis prezidentas Gitanas Nausėda.

Klaustukas dėl „lenkų“ ir V. Pranckiečio

Lenkų rinkimų akcija teigia, kad koalicijos derybose preliminariai sutarti ketinimai didinti vaiko pinigus nėra pakankamai ambicingi, todėl žada papildomai spręsti, ar tęsti pokalbius.

„Mes antradienį tarsimės, kada reikia šaukti partijos tarybą. Tai gali būti trečiadienį, arba gali būti vėliau“, – BNS sakė partijos lyderis Valdemaras Tomaševskis.

Jis tvirtino, kad jeigu „lenkai“ nuspręstų nesijungti prie koalicijos, toliau remtų jiems priimtinas valdančiųjų iniciatyvas Seime.

„Iš karto sakėme, kad ypatingų norų sudaryti koaliciją mes neturime, bet mes remiame gerus sprendimus. Tai mes galėtume tęsti šį savo efektyvų darbą ir į derybų procesą žiūrime ramiai“, – kalbėjo V. Tomaševskis.

Koalicija be Lenkų rinkimų akcijos pagal frakcijų dydį neturėtų daugumos Seime su 69 balsais.

Derybas taip pat kiek trikdo Seimo pirmininko V. Pranckiečio pakeitimas poste, „socialdarbiečiams“ neatsitraukiant nuo ambicijų užimti parlamento vadovo poziciją.

Tačiau V. Pranckietis iš pareigų trauktis neketina, o „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis pripažįsta, kad atleisti parlamento vadovą gali pritrūkti balsų.

Dėl koalicijos besiderantys politikai norėtų, kad ministru pirmininku toliau liktų S. Skvernelis. Tačiau premjeras sako dar dvejojantis ir tvirtina, kad jo apsisprendimas priklausys nuo to, kaip baigsis derybos.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Vinis

Jie artėja prie savo užtarnauto kracho. Beviltiška chebra.

tomas

Tai kad ,,tvarkiečių" frakcija jau žlugo, taigi žlugo ir koalicija.

Pastaba tam "na na"

Tamsta tikrai ne Lietuvai tarnauji, tai gal sodinimus pradėkite nuo savęs?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS