„Valstiečiai“ ir „Vardan Lietuvos“ biudžeto Seime nežada palaikyti | Diena.lt

„VALSTIEČIAI“ IR „VARDAN LIETUVOS“ BIUDŽETO SEIME NEŽADA PALAIKYTI

Seime antradienį ketinant tvirtinti 2024 metų valstybės biudžetą, jo žada nepalaikyti opozicinės Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) ir demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ nariai.

LVŽS frakcijos narys Valius Ąžuolas sako, kad sunku palaikyti biudžetą, kurio išlaidos yra keliais milijardais eurų didesnės už pajamas.

„Pajamos yra tik 17 milijardų, išlaidos – beveik 21 milijardas, tai turbūt dalinti pažadus ir išleisti daugiau, daugiau skolinti turbūt didelio sumanumo nereikia, neieškant galimybių kaip gauti daugiau pajamų į biudžetą. Tai tokį biudžetą sudėtinga būtų palaikyti“, – antradienį LRT radijui sakė V. Ąžuolas.

„Vardan Lietuvos“ narys Algirdas Butkevičius teigė, kad biudžeto projekto palaikyti negalima ir dėl to, kad jis planuotas neįvertinus ekonomikos neapibrėžtumo.

Pajamos yra tik 17 milijardų, išlaidos – beveik 21 milijardas.

„Mūsų frakcija „Vardan Lietuvos“ tikrai šio biudžeto projekto nepalaikys ir mes jau keletą metų pastoviai kalbame, kad su tokiu biudžetu, tiek pajamų, tiek išlaidų planavimu tikrai negalime sutikti, nes (...) yra ekonomikos neapibrėžtumas, makroekonominė situacija neaiški ateinančiais metais“, – antradienį LRT radijui sakė A. Butkevičius.

Anksčiau biudžeto projekto nepalaikyti žadėjo Seimo opozicinė Lietuvos socialdemokratų partija.

Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas konservatorius Mindaugas Lingė sako, kad biudžeto priėmimui turėtų užtekti valdančiosios koalicijos balsų.

„Aš manau, kad koalicijos parama tikrai bus“, – antradienį LRT radijui sakė M. Lingė.

Valdančiosios koalicijos partnerės Laisvės partijos pirmininkė Aušrinė Armonaitė po koalicijos tarybos susitikimo pirmadienį sakė, kad nepavykus užtikrinti papildomų balsų Civilinės sąjungos įstatymo palaikymui Seime, partija vertins ir savo įsipareigojimus valdantiesiems. Pasak jos, galutinį sprendimą, ar palaikys biudžetą, partijos frakcija priims antradienį ryte.

Seimas antradienį apsispręs dėl itin daug diskusijų sukėlusio 2024 metų valstybės biudžeto projekto.

Numatoma, kad valstybės pajamos kitais metais sieks 16,98 mlrd. eurų, o išlaidos – 20,6 mlrd. eurų. Jo deficitas sieks 3 proc. bendrojo vidaus produkto (BVP). 

Tai yra priešpaskutinis biudžetas, kurį rengia ši Vyriausybė, ir paskutinis, kurį priims šios kadencijos Seimas. 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS