„Valstiečiai“ ragina per antrąjį rinkimų turą balsuoti už G. Nausėdą | Diena.lt

„VALSTIEČIAI“ RAGINA PER ANTRĄJĮ RINKIMŲ TURĄ BALSUOTI UŽ G. NAUSĖDĄ

Valdančioji Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) per antrąjį prezidento rinkimų turą ragina balsuoti už ekonomisto Gitano Nausėdos kandidatūrą, nusprendė partijos valdyba.

Vadino konservatorių kandidatu

„Raginame balsuoti už Gitaną Nausėdą. Kitu atveju, jeigu aktyvumas bus mažas ir žmonės gadins biuletenius arba nebalsuos nė už vieną kandidatą, tokiu atveju laimės (Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų iškelta kandidatė – BNS) Ingrida Šimonytė, kas, mūsų nuomone, Lietuvai būtų labai blogai“, – ketvirtadienį po partijos valdybos posėdžio žurnalistams sakė LVŽS pirmininkas Ramūnas Karbauskis.

Prieš pirmąjį prezidento rinkimų turą jis G. Nausėdą vadino konservatorių kandidatu.

Mes neagituojame už Gitaną Nausėdą, mes sakome, kad nedalyvauti rinkimuose ir balsuoti prieš abu kandidatus reiškia, kad laimės Ingrida Šimonytė. O tai, mūsų nuomone, yra blogiausias variantas, kuris gali atsitikti.

„Valstiečių“ lyderis ketvirtadienį teigė, kad tai nėra G. Nausėdos kandidatūros parėmimas, o tiesiog raginimas už jį balsuoti.

„Mes neagituojame už Gitaną Nausėdą, mes sakome, kad nedalyvauti rinkimuose ir balsuoti prieš abu kandidatus reiškia, kad laimės Ingrida Šimonytė. O tai, mūsų nuomone, yra blogiausias variantas, kuris gali atsitikti“, – pabrėžė R. Karbauskis.

Jis tvirtino ir pats balsuosiąs už G. Nausėdos kandidatūrą.

Su G. Nausėda R. Karbauskis siejo viltis, kad Prezidentūra, Seimas ir Vyriausybė galės dirbti darniau.

Kita vertus, pasak „valstiečių“ lyderio, didelių argumentų LVŽS neturi ir už G. Nausėdą.

„(...) išskyrus tai, kad parodė dėmesį mūsų frakcijai, mes šnekėjomės, jis atsakinėjo į klausimus. Tai yra pagarba. Tai duoda viltį, kad mes gebėsime dialogą turėti tokį, kuris bus naudingas Lietuvai“, – sakė R. Karbauskis.

G. Nausėda trečiadienį susitiko su „valstiečių“ frakcija Seime. Į posėdį taip pat buvo kviesta I. Šimonytė, tačiau ji neatvyko, motyvuodama įtempta darbotvarke.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatas į prezidentus premjeras Saulius Skvernelis rinkimuose liko trečias. I. Šimonytė tuomet gavo 31,31 proc. balsų, G. Nausėda – 30,94 procento.

Antrasis prezidento rinkimų turas vyks sekmadienį. Nuo pirmadienio iki penktadienio vyksta balsavimas iš anksto.

G. Nausėda: nei džiaugiuosi, nei nesidžiaugiu

G. Nausėda sako, kad aktyviai nesiekė „valstiečių“ paramos antrajame rinkimų ture, todėl valdančiųjų pareiškimais „nei džiaugiasi, nei nesidžiaugia“.

„Nei džiaugiuosi, nei nesidžiaugiu. Noriu tik pasakyti vieną dalyką: tai, kad nuėjau vakar į šitą frakciją, tikrai nebuvo pats maloniausias užsiėmimas. Bet jei mes politiką įsivaizduotumėme kaip vakarėlius, kuriuose gali pabūti su savo draugais ir šalininkais, tokio įsivaizdavimo neturiu“, – žurnalistams savo rinkimų štabe ketvirtadienį sakė G. Nausėda.

Noriu tik pasakyti vieną dalyką: tai, kad nuėjau vakar į šitą frakciją, tikrai nebuvo pats maloniausias užsiėmimas.

„Valstiečių“ frakcijoje trečiadienį jis sakė apsilankęs norėdamas atsakyti į pateiktus svarbius klausimus. Anot kandidato, svarbiausia, kad paramą išsakiusios partijos nekeltų reikalavimų.

„Pasakėme: partijos gali mus remti, gali neremti, mes su tuo niekaip nekovosime. Svarbiausia, kad jos mums nekeltų jokių išankstinių reikalavimų, nes mes paprasčiausiai jų nevykdysime“, – teigė G. Nausėda.

G. Nausėda netinkamais gąsdinimais vadino „valstiečių“ teiginius, jog jie jį parėmė tam, kad nelaimėtų konservatorių remiama I. Šimonytė.

„Gąsdinimai turbūt tikrai nėra ta priemonė, kuria reikėtų kliautis politinėje konkurencijoje. Ne gąsdinti reikia, o atvirkščiai –  žmones konstruktyviai kviesti, agituoti, pirmiausia, agituoti ne už kokią nors personaliją, o agituoti būti pilietiškais“, – kalbėjo kandidatas.

„Valstiečių“ lyderis R. Karbauskis ketvirtadienį taip pat žadėjo, jog Seimas atsisakys visų parlamentinių tyrimų, jei naujasis prezidentas pertvarkys prokuratūros sistemą ir užtikrins jos nepriklausomumą.

G. Nausėda, nors ir tvirtina, kad kai kurie Seimo tyrimai yra „stipriai asmeniškai motyvuoti“, sutinka, kad prokuratūros nepriklausomumui didinti „tikrai yra rezervų“

„Yra visiškai nenormali situacija, kuomet, kaip sako politikai, dėl to, kad prokuratūra nedirba savo darbo, mes privalome dirbti už prokuratūrą. Tai mes visiškai pažeidžiame valdžios atskyrimo principą, sakome, kad yra kažkokia valdžios atšaka neįgali, ir mes dirbsime už ją. Tai gal sutvarkykime tą valdžios atšaką“, – svarstė jis.

„Tikrai aš esu pasirengęs dirbti teisėtvarkos ir teisėsaugos srityje, kad turėtumėme nepriklausomus teismus ir prokuratūrą. Esant nepriklausomam prezidentui, patikėkite, tikrai kišeninių prokurorų nebus“, – pridūrė kandidatas.

Nuomonė keitėsi tik dėl vieno kandidato

Ketvirtadienį Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) nusprendė prezidento rinkimuose paramą deklaruoti šalies vadovo posto siekiančiam G. Nausėdai. Aiškindamas tokį partijos ir asmeniškai savo sprendimą, R. Karbauskis teigė, kad G. Nausėda suteikia viltį, jog gali atsirasti daugiau darnos darbe tarp Seimo, Vyriausybės ir Prezidento.

Kita vertus, pridūrė „valstiečių“ lyderis, parama G. Nausėdai deklaruojama ir dėl kitos priežasties – kad šalies vadove po sekmadienį vyksiančių rinkimų netaptų Ingrida Šimonytė, kuri, neslėpė R. Karbauskis, nuvylė, neatėjusi į susitikimą su valdančiąja frakcija.

Dėl konservatorių prezidento rinkimuose remiamos I. Šimonytės, kaip rodo pasisakymų apžvalga, priešingai nei G. Nausėdos atžvilgiu, R. Karbauskio nuomonė per pastaruosius mėnesius nesikeitė. Visgi dar balandžio pradžioje, kai „valstiečiai“ vis dar tikėjo premjero Sauliaus Skvernelio pergale, R. Karbauskis tvirtino, kad nei vieno, nei kito, pasak jo, konservatoriams priklausančio kandidato, nepalaikys.

Praėjusių metų rugsėjo mėnesį R. Karbauskis LRT „Dienos temoje“ teigė, kad G. Nausėda esą yra susijęs su finansiniais sunkumais, kuriuos patyrė Lietuvos gyventojai krizės laikotarpiu.

„Prisiminkite, ką G. Nausėda sakė prieš 5 ar 8 metus: kad skolintis reikia litais, reikia stiprinti savo ekonomiką. Bankai labai stipriai išlošė iš to, kad žmonės skolinosi litais, o kreditus reikėjo grąžinti eurais. (...) Noriu pasakyti viena: jeigu tai yra bankininkas, jis jau dabar išėjo iš banko, tai yra bankininkas, ilgus metus dirbęs tame sektoriuje, bet kokiu atveju jis atstovauja tam tikram interesui. Lietuvos bankai niekada nebuvo tie, kurie ypač dėjo pastangas, kad Lietuvos gyventojai gyventų geriau“, – 2018 metų rugsėjo mėnesį LRT kalbėjo R. Karbauskis.

LVŽS partijos pirmininkas taip pat yra suabejojęs G. Nausėdos nepriklausomumu. Esą kandidatas yra susaistytas ne tik su konservatorių partija, tačiau ir su neva stambiu verslus.

„(...) jis yra dešiniųjų kandidatas. Aš galiu tai teigti, nes kokio kandidato norėjo Vytautas Landsbergis bei Gabrielius Landsbergis? Žinoma, G. Nausėdos. Kodėl atsirado I. Šimonytė, nes G. Nausėda nesutiko dalyvauti pirminiuose konservatorių rinkimuose, ir tai visi žino“, – Eltai 2019 metų vasario mėnesį sakė politikas.

„Dėl kandidato G. Nausėdos akivaizdu, jog žmogus turi galingą užnugarį – bankus ir stambųjį verslą. Manytina, kad toks Prezidentas tiktų ir konservatoriams, kurie daug metų tiems bankams ir verslui tarnauja“, – savo feisbuko paskyroje gegužės pradžioje yra rašęs R. Karbauskis.

Jis kartu pažymėjo, kad būtent tai – neva G. Nausėdos šališkumas konservatorių partijai – yra prieštaraujantis "valstietiškoms" idėjoms, tad yra kreipęsis į savo rinkėją nepalaikyti ekonomisto kandidatūros Prezidento rinkimuose.

Problema yra ta, kad kai kurie žmonės kandidatuoja į prezidentus neturėdami absoliučiai jokios valdymo patirties. Šiuo atveju kalbu apie Nausėdą. Nausėda vadovavo pats sau.

„Jeigu yra žmonių, kurie ruošiasi balsuoti už "valstiečių sąjungą" ir tuo pačiu už G. Nausėdą, tai aš tiems žmonėms galiu perduoti - jeigu jūs balsuosite už Nausėdą, nebalsuokite už valstiečių sąjungą, nes tai yra konservatorių kandidatas“, - DELFI TV gegužės pradžioje sakė R. Karbauskis.

LVŽS lyderis, lygindamas G. Nausėdą su Sauliumi Skverneliu, taip pat yra sakęs esą pirmasis neturi jokios vadovavimo patirties.

„Problema yra ta, kad kai kurie žmonės kandidatuoja į prezidentus neturėdami absoliučiai jokios valdymo patirties. Šiuo atveju kalbu apie Nausėdą. Nausėda vadovavo pats sau. Jo patirtis tuo ir baigiasi. Pavyzdžiui, viešai debatuose matosi, kad jis nenori atsakinėti į tuos klausimus, kurie jam nepatinka, jeigu klausimai yra aštresni, jis keistai reaguoja į juos“, – balandžio mėnesį DELFI sakė R. Karbauskis.

Politikas aštresnių žodžių yra išsakęs ir I. Šimonytei.

„Man labai sunku įsivaizduoti, kas būtų, jeigu Lietuvos prezidentu taptų žmonės, kurie prisidėjo prie to, kad Lietuva skolinosi beprotiškomis palūkanomis“, - sausio mėnesį kalbėjo jis.

„Nė vienas pensininkas negalėtų balsuoti už Šimonytę pagal logiką. Ji yra tas žmogus, kuris mažina pensijas ir sako, kad mūsų pensijų reforma yra neteisinga, o ji orientuota į pensijų didinimą. Panaikinome „Sodros“ skolas. Taigi tas skolas „Sodros“ sukūrė ji. Pensininkai mokėjo didžiules palūkanas už „Sodros“ skolas savo pinigais į biudžetą. Tai buvo baisu, nes pensininkams niekas nesakė, kad jie sumokėjo didžiulius pinigus. Pensininkų pinigais buvo dengiamos tos brangios paskolos“, – gegužę sakė R. Karbauskis.

Dėl šių priežasčių gegužės viduryje jis „Žinių radijui“ yra sakęs, kad asmeniškai antrajame ture už I. Šimonytę tikrai nebalsuos.

Prieš pirmąjį Prezidento rinkimų turą R. Karbauskis yra įvardinęs ir panašumų tarp šių dviejų kandidatų. Esą abu atstovauja tai pačiai politinei sistemai, su kuria LVŽS partija ir bando kovoti.

„Aš manau, kad dabartiniai kandidatai (G. Nausėda ir I. Šimonytė) yra susiję su ta sistema, kuri buvo iki mūsų, jie yra susiję ir su tais žmonėmis, kurie dabar minimi bylose“, – balandžio pabaigoje yra sakęs R. Karbauskis.

„Pagal dabartines apklausas, kurios kelia mums klausimų, mes dabar turime kandidatę, kuri yra buvusi finansų ministre, kai Lietuva tris kartus brangiau skolinosi pinigus ir daug kitų dalykų, kurie priklausė nuo I. Šimonytės, taip pat pensininkų pinigų nusavinimas ir kiti dalykai. Kitas kandidatas dirbo banke, nėra vadovavęs jokiai įstaigai. Mes nesirinktume nė vienos iš šių blogybių“, – DELFI TV balandžio pabaigoje yra sakęs R. Karbauskis.

GALERIJA

  • „Valstiečiai“ ragina per antrąjį rinkimų turą balsuoti už G. Nausėdą
  • „Valstiečiai“ ragina per antrąjį rinkimų turą balsuoti už G. Nausėdą
M. Morkevičiaus / ELTOS nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (12)

Vincas A.

Nemėgstu A.Valinsko dėl didelio susireikšminimo, bet net tai jam galiu atleisti už jo straipsnį Delfyje ,,Kaip nepartinis pas partines karves lakstė". Tai apie G.Nausėdos pagalbos kaulijimą iš LVŽS, SDDP bei SDP. Gruboka, bet kieta citata iš rašinio: ,,Panašu, kad jeigu buliui norisi (į prezidentus), nesvarbu, kad karvės apsišikusios" Vyriausiojo Naisių kerdžiaus paramą jis iškaulijo.

iliuzija

Nebūkit naivūs, renkatės arba konservatorę arba konservatorių draugą. Prezidentas bus Nausėda, nes taip patogiau, liaudis galvos kad turi neutralų prezidentą. Šimonytė iš antro turo agitacijos jau pasitraukė, tai spėkit kokie rezultatai nusimato. Lemiamas mūšis baigėsi kai Skvernelis nesurinko balsų ir kai neįvyko referendumai. Valdžia tose pačiose rankose kaip ir buvo ilgą laiką, Lietuvai tik toks likimas, pamatysim prie ko visa tai prives.

Alis...

už mažesnį blogį,- už gerbiamą būsimą Prezidentą Nausėdą... piliečiai, eikite būtinai balsuoti... nes konservatorių elektoratas labai susitelkęs... būtinai eikite balsuoti, nes dabar viskas daroma, kad žmonės neitų balsuoti... o tada tikrai konservatorių statytinė laimės...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS