„Valstiečiai“ siūlo aiškintis S. Gentvilo ir nušalinto aplinkosaugininko ryšius | Diena.lt

„VALSTIEČIAI“ SIŪLO AIŠKINTIS S. GENTVILO IR NUŠALINTO APLINKOSAUGININKO RYŠIUS

Seimo Aplinkos apsaugos komiteto narys „valstietis“ Arvydas Nekrošius siūlo aiškintis aplinkos ministro liberalo Simono Gentvilo asmeninius ryšius su aplinkosaugininku, kuris per savo atostogas ministrui pranešė apie praėjusių metų pabaigoje Būtingės terminale išsiliejusią naftą.

„Gal parlamentinei kontrolei patikrinti tuos duomenis. Čia galimai korupciniai ryšiai, bent aš taip įtariu“, – pareiškė jis ketvirtadienį frakcijos susitikime su Aplinkos apsaugos departamento (AAD) vadovaujančia Olga Vėbriene.

Departamento vadovė parlamentarams pripažino, kad atleistas aplinkosaugininkas „jautriai sureagavo“, kai buvo paprašytas grįžęs iš atostogų, paaiškinti situaciją.

„Jis piktai ir aršiai sureagavo ir prasidėjo eilė – penki-šeši laiškai adresuoti visiems departamento  darbuotojams pridedant ministrą. Buvo vienas iš sakinių, kad su ministru seniai pažįstami, todėl tikisi, kad ministras principingai imsis veiksmų. Gal yra kažkokie draugiški pažįstami santykiai“, – aiškino O. Vėbrienė.

Parlamentarams be kita ko O. Vėbrienė nurodė, kad apie Būtingės terminale išsiliejusią naftą ministrui ji pranešė feisbuko pokalbių programėle.

„Po mano informacijos ministras socialiniame tinkle parašė įrašą (...) darau prielaidas, kad sužinojo iš manęs, o inspektorius ne suteikė informaciją apie patį įvykį, o buvo informacija apie pradėtą neplaninę ūkio subjekto tikrinimą, tam tikras žinias ir tam tikrus duomenis suteikė“, – po susitikimo su parlamentarais žurnalistams aiškino O. Vėbrienė.

„Nežinau, kaip jis atostogų metu surinko pateiktą ministrui informaciją – ar jungėsi pats prie sistemos, ar  skambino kolegoms. Viską atskleis tarnybinis patikrinimas“, – pridūrė departamento direktorė.  

AAD Klaipėdos valdybos Jūros aplinkos apsaugos vyriausiasis specialistas Donatas Bagočius nušalintas nuo pareigų dėl galbūt padaryto šiurkštaus nusižengimo – gauta tarnybine informacija apie jūroje išsiliejusius teršalus jis esą pasidalijo su trečiaisiais asmenimis, o tai esą apribojo galimybes ateityje imtis teisinių veiksmų teršėjo atžvilgiu.

Tuo tarpu parlamentarė Agnė Širinskienė piktinosi, kad ministras aplinkosaugininką skatino galimai slėpti nusikaltimą.

„Ministras nori dangstyti nusikalstamą veiką, sakydamas, kad valstybės pareigūnas apie tai negali pranešti. Pasiklausiu prokurorų kaip jiems tai atrodo, kad ministras nurodinėja galimai slėpti nusikaltimą“, – teigė ji.

Pasak O. Vėbrienės, tarp jos ir ministro nesutarimai kilo „antrą trečią jo ministravimo dieną“, o ne tada, kai ji nušalino aplinkosaugininką, informavusį ministrą apie išsiliejusią naftą.

„Mes buvom išsikvieti pas ministrą pasiaiškinti, kodėl kreipėmės į prokuratūrą dėl viešojo intereso gynimo. Buvo aiškiai pasakyta, kad daugiau tokių veiksmų ateityje nebūtų. Viduje turėtume  išsiaiškinti, susitarti ir skalbinių į viešumą nenešti. Nepritariu tam. Tai kalba apie skaidrumą, o ne skalbinių nešimas į viešumą“, – frakcijoje teigė ji. 

Vėliau O. Vėbrienė patikslino, kad AAD nustatęs, kad Vilniuje atliekas tvarkanti įmonė nevykdo AAD privalomųjų nurodymų dėl taršos, ji nėra sustabdyta, todėl AAD kreipėsi į Aplinkos apsaugos agentūrą (AAA) panaikinti tai įmonei išduotą taršos leidimą. Jis buvo nepakakintas ir todėl AAD kreipėsi į prokurorus dėl viešojo intereso gynimo.   

Vilniaus apygardos prokuroras, gindamas viešąjį interesą, teismui jau pateikė ieškinį, kuriuo prašo panaikinti AAA „Atliekų rūšiavimo centrui“ 2016 metais išduotą taršos leidimą ir įpareigoti įmonę sustabdyti statybos bei kitų nepavojingų atliekų apdorojimo veiklas atviroje lauko aikštelėje.

O. Vėbrienė pripažino, kad ji „neturi sutarimo“ su departamento darbuotojų profesine sąjunga. Pasak jos, konfrontacija yra todėl, kad tarp naujosios AAD vadovės dėl pažeidimų, piktnaudžiavimo galia, įgaliojimų viršijimo atleistų darbuotojų buvo ir priklausantys profesinei sąjungai. 

Ji pabrėžė, kad dabar vyksta tyrimas dėl galimai neteisėto medžioklės ploto paskirstymo, kai valstybei padaryta žala gali siekti ir virš 100 tūkst. eurų.

Įstaigos profesinė sąjunga, O. Vėbrienės teigimu, priešinosi Imuniteto tarnybos įsteigimui: „Socialiniai partneriai iki paskutinės minutės naudodamiesi visais procedūriniais veiksmais stabdė“. 

O. Vėbrienei yra suteiktas pranešėjo statusas. Ji teigia dėl S. Gentvilo elgesio kreipusis į Generalinę prokuratūrą.

Pranešėjų apsaugos įstatymas numato, kad tokį statusą gavusio asmens negalima atleisti iš darbo, pažeminti pareigose ar sumažinti atlyginimą. 

O. Vėbrienė nuolatine Aplinkos apsaugos departamento vadove tapo rugpjūtį, ji pakeitė Valdą Laukį, kurio vadovaujamas departamentas sulaukė kritikos po gaisro padangų perdirbimo bendrovėje „Ekologistika“ Alytuje ir „Grigeo Klaipėda“ taršos Kuršių mariose.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Svinium geriau pasirupinkite

nes tas urodas,su uzurpuota Lietuvos organizacija,kuria padare savo uabu ,labai didele gresme nacionaliniam saugumui.

ogi

labai aiskus rysys 1 saugo medziu kirtejus nuo pasaliniu akiu 2 juos pjauna o navara dalinasi popalam aiskiau nebuna;;;;;

Skaitykite tekstą ...

Nesutarimai tarp AAD vadovės ir liberalo ministro kilo tada , kada ji kreipėsi į prokuratūrą dėl viešo intereso gynimo ! Ministeris ją pasikvietė ir ... " pasiūlė viską išsiaiškinti viduje , o ne skalbinius nešti į viešumą !!!! ... VIEŠO INTERESO GYNIMAS pasirodo ministeriui liberalui Gentvilui " skalbiniai " ? Manau už neduotą leidimą , už principingumą kreiptis į prokuratūrą dėl viešo intereso gynimo dabar AAD vadovė ir " baudžiama " asmeniškai pažįstamu su ministru aplinkosaugininko istorija , nes kaip aiškėja AAD vadovė pati informavo ministrą . Keista , kada info žino atostogaujantis aplinkosaugininkas :) Aš tokią susidariau nuomonę . Dar grigėjo reikalai , žalos dydis kurį paskaičiavo AAD , žinant liberalo " jautrumą " grigėjui ( sutartėlės bandymas prastumti dėl nuolaidų valymui Klaipėdos vandenyse , o " nuolaidą" turėtų apmokėti klaipėdiečiai ...) gerai , kad nepavyko ...vienžo neviskas čia " švaru " su tuo liberalų ministeriu .
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS