„Valstiečiai“ siūlys naujam prezidentui keisti Seimo rinkimų datą | Diena.lt

„VALSTIEČIAI“ SIŪLYS NAUJAM PREZIDENTUI KEISTI SEIMO RINKIMŲ DATĄ

Valdantieji „valstiečiai“ siūlys naujam prezidentui keisti parlamento rinkimų datą, teigia jų lyderis Ramūnas Karbauskis.

„Mūsų rinkimų pažadas, ne visi mūsų Seimo nariai jį prisimena, – kad būtų gerai ankstinti Seimo rinkimus dėl to, kad naujai išrinkta Seimo dauguma, Vyriausybė turėtų laiko dirbti su biudžeto projektu, kuris buvo ruošiamas buvusios Vyriausybės“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė R. Karbauskis.

„Manau, kad apie tai bus diskutuojama su nauju šalies vadovu, kad galbūt ir reikia tada daryti išankstinius rinkimus, kad būtų įgyvendintas šitas dalykas“, – pridūrė jis.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas pabrėžė, kad Konstitucijos pataisos būtų teikiamos tik tuo atveju, jeigu pavyktų dėl to sutarti su opozicija.

R. Karbauskis neatmetė, kad tokiu atveju kitų metų pavasarį būtų galima surengti pirmalaikius parlamento rinkimus.

2016 metais, tuoj po Seimo rinkimų, „valstiečiai“ su keliais Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos atstovais buvo parengę ir registravę Konstitucijos pataisą, kad Seimo rinkimai vyktų kovo mėnesį.

Parlamento rinkimus iš spalio į kovą siūlyta perkelti tam, kad naujai išrinktas parlamentas pats turėtų galimybę formuoti kitų metų biudžetą. Tokiu atveju šio Seimo kadencija būtų maždaug pusmečiu trumpesnė.

Prezidentė Dalia Grybauskaitė šį pasiūlymą yra pavadinusi logišku. Tuo metu kiti parlamentarai sumanymą keisti rinkimų datą vadino populistiniu. Jam nepritarė nei tuomet valdančioje koalicijoje buvusių socialdemokratų, nei opozicinių konservatorių atstovai.

Opozicija – atvira pasiūlymui keisti Seimo rinkimų datą

Seimo opozicijos atstovai ketvirtadienį pareiškė esantys atviri valdančiųjų „valstiečių“ pasiūlymui keisti Seimo rinkimų datą iš rudens į pavasarį.

„Aš nematau problemų visiškai jokių. Esame visiškai atviri ir mūsų tai tikrai negąsdina“, – BNS sakė opozicijos lyderė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Jai antrino didžiausią opozicinę frakciją turinčių konservatorių pirmininkas Gabrielius Landsbergis.

„Mūsų plane, kuris pasiekė spaudą praėjusią savaitę, buvo užsiminta, kad Tėvynės sąjunga – Lietuvos krikščionys demokratai svarstytų rinkimų ankstinimą į pavasarį“, – BNS teigė politikas.

Dabar Konstitucijoje numatyta, kad eiliniai Seimo rinkimai rengiami Seimo narių įgaliojimų pabaigos metais spalio antrą sekmadienį.

Dėl Konstitucijos pataisų priėmimo Seime balsuojama du kartus, tarp balsavimų padarant ne mažiau kaip trijų mėnesių pertrauką. Nuostatos laikomos priimtomis, jeigu už jas balsuoja ne mažiau kaip du trečdaliai arba ne mažiau kaip 94 parlamentarai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS