„Valstiečio“ siūlymas: jei dvejus metus nepaskiriamas ambasadorius, atstovybę reikėtų uždaryti | Diena.lt

„VALSTIEČIO“ SIŪLYMAS: JEI DVEJUS METUS NEPASKIRIAMAS AMBASADORIUS, ATSTOVYBĘ REIKĖTŲ UŽDARYTI

Opozicinių „valstiečių“ šešėlinis užsienio reikalų ministras Giedrius Surplys siūlo naują būdą, kaip paskubinti „įstrigusių“ naujų ambasadorių skyrimą.

Jis parengė ir Seime registravo Diplomatinės tarnybos įstatymo pataisą, kad diplomatinio atstovo nepaskyrus per 24 mėnesius nuo buvusiojo darbo pabaigos, Vyriausybė sprendžia dėl šios atstovybės veikimo toje užsienio valstybėje perspektyvų, „laikydamasi šio įstatymo 11 straipsnyje numatytų procedūrų“.

Minėtas straipsnis nustato Lietuvos diplomatinės atstovybės steigimo ir likvidavimo tvarką.

„Įstatymo projektą parengti paskatino tai, kad Lietuvos Respublikos nuolatinė atstovybė Europos Sąjungoje (ES) neturi nuolatinio atstovybės vadovo nuo 2020 metų rugpjūčio. Tokia situacija sunkina Lietuvos atstovavimo Europos Sąjungos institucijose galimybes ir menkina Lietuvos diplomatinio atstovo statusą“, – aiškinamajame rašte teigia G. Surplys.

Anot jo, įtvirtinus 24 mėnesių terminą, siekiama, kad nuolatiniai diplomatinių atstovybių vadovai būtų paskiriami be ilgesnių vilkinimų.

G. Surplio teigimu, dabartinė situacija, kai Lietuva neturi nuolatinio ambasadoriaus ES, kenkia Lietuvos prestižui.

Seimo narys pripažįsta, kad jo pataisa būtų savotiškas spaudimas valdžios institucijoms susitarti dėl ambasadorių paskyrimo.

Tikrai nesakau ir nemanau, kad atstovybė ES nėra svarbi, ji – svarbiausia.

„Kitų spaudimo priemonių kaip ir nebeliko, ta situacija per ilgai užsitęsė. Kita vertus, sunkiai galiu įžvelgti ką nors blogo turėti nustatytus terminus. Taip, užtrunka, kol paskiria ambasadorius ir kitose šalyse, nes turi sutarti kelios valdžios grandys, bet koks nors protingumo terminas turėtų būti“, – BNS sakė parlamentaras.

Anot opozicijos atstovo, situacija, kai atstovai ar ambasadoriai nepaskiriami metus ir ilgiau, verčia manyti, kad galbūt pati atstovybė nėra tokia jau svarbi valstybei.

„Tikrai nesakau ir nemanau, kad atstovybė ES nėra svarbi, ji – svarbiausia, mano galva, bet jeigu valdžios institucijos, kurios už tai atsakingos, negeba susitarti lyg ir yra signalas, kad gal galime dirbti kokiais nors kitais pagrindais toje tarptautinėje organizacijoje ar šalyje“, – svarstė G. Surplys.

Lietuva ambasadoriaus ES neturi nuo 2020 metų rugpjūčio, kai šias pareigas baigė eiti Jovita Neliupšienė.

Ilgą laiką Vyriausybė, Seimas ir prezidentas nesutarė dėl kandidato į šias pareigas, tačiau dabar ambasadoriumi siūloma skirti užsienio reikalų viceministrą Arnoldą Pranckevičių.

Be kita ko, nuo kovo pareigas palieka ir laikinasis reikalų patikėtinis ES Simonas Šatūnas. Jis išeina vadovauti eurokomisaro Virginijaus Sinkevičiaus biurui.

Ambasadorius Vyriausybės teikimu skiria prezidentas, pritarus Seimo Užsienio reikalų komitetui.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Senai laikas

uzdaryt 2/3 atstovybiu kurios skiros tik svogeriu gerovei

O ką,

pasiūlyme yra ,,racijos".Jau seniai žinoma kad ambasados yra šilčiausios vietos kurios ,,laikomos sau".Privilegijuotų gūžtos. Kai kertasi kokios partijos ar klano yra statytinis tai čia kaip žydai - geriau laiko tuščią nei priima ne saviškį

>Gija

Kokia tu Gija, tu masha s uralmasha... :D Cyc lerva!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS