„Valstiečių“ šešėlinė vyriausybė ėmėsi kito plano: dabar nori atstatydinti A. Dulkį | Diena.lt

„VALSTIEČIŲ“ ŠEŠĖLINĖ VYRIAUSYBĖ ĖMĖSI KITO PLANO: DABAR NORI ATSTATYDINTI A. DULKĮ

Penktadienį į posėdį susirinkusi Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) suformuota šešėlinė Vyriausybė apsisprendė laikinai atsitraukti nuo planų pradėti interpeliaciją premjerei Ingridai Šimonytei, tačiau nutarė inicijuoti sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio atstatydinimo procesą. „Valstiečių“ šešėlinis premjeras Ramūnas Karbauskis įsitikinęs, kad ministras neturi nei plano, nei kompetencijų šioms pareigoms.

„Mums kelia nerimą, kad tiek visuomenei, tiek sveikatos apsaugos sistemai sprendimai priimami chaotiškai ir neturint tam reikiamų kompetencijų bei neprisiimant jokios atsakomybės už padarytas klaidas. Valdantieji, mūsų manymu, turėtų pasirūpinti, kad sistemos vairas atitektų labiau kompetentingam asmeniui, kuris, be visa ko, aiškiai suvoktų situaciją ir savo veiksmų pasekmes“,– sako LVŽS pirmininkas ir šešėlinis premjeras R. Karbauskis.

LVŽS šešėlinė vyriausybė tvirtina, kad sveikatos apsaugos ministro valdymo srityje nematyti jokių pozityvių poslinkių, sprendžiant susiklosčiusią krizę ar bandymo reaguoti į visuomenės, teisininkų ar medikų bendruomenės pastabas dėl to, kad Sveikatos apsaugos ministerija toliau tęsia neefektyvią galimybių paso strategiją, o tinkamai nevaldant krizės, auga COVID-19 sergamumas bei su tuo susijęs mirštamumas.

Valdantieji, mūsų manymu, turėtų pasirūpinti, kad sistemos vairas atitektų labiau kompetentingam asmeniui, kuris, be visa ko, aiškiai suvoktų situaciją ir savo veiksmų pasekmes.

Tuo metu šešėlinis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga aiškina, kad kyla vis daugiau klausimų A. Dulkiui, kuriuos nuspręsta pateikti ministerijai. „Valstiečiai“ teiraujasi sveikatos apsaugos ministro, kokia yra dabartinė pandemijos strategija ir keliamas klausimas dėl galimybių paso efektyvumo.

„Kokiais moksliniais tyrimais remtasi pagrindžiant galimybių paso efektyvumą, o ypač tas priemones, dėl kurių buvo atsisakyta kaukių uždarose viešose vietose tiems asmenims, kurie yra vakcinuoti, taip galimai nulemiant infekcijos protrūkius tarp vakcinuotų asmenų“,– klausimus A. Dulkiui kelia LVŽS šešėlinė Vyriausybė.

Keliamas ir skaidrumo klausimas dėl pastarųjų istorijų, susijusių su viešaisiais pirkimais.

„Pastaruoju metu ministerija įsivėlė į viešųjų pirkimų skandalus („Kitokie pasikalbėjimai“, ministro ir jo aplinkos nuotraukų pirkimas, kai nuotraukos kaina siekia daugiau kaip 50 eurų). Ar ministras nemano, kad tokie „pasitaikantys“ atvejai indikuoja dideles ministerijos skaidrumo problemas, ypač viešųjų pirkimų srityse? Kaip ministras paaiškintų, kaip buvo priimti sprendimai dėl aukščiau nurodytų pirkimų? Ar ministras nemano, kad dažnėjant tokių atvejų atsakomybę turėtų prisiimti ne tik ministro komandos nariai, bet ir asmeniškai pats ministras“, – dar vieną klausimą A. Dulkiui užduoda „valstiečiai“.

Mano, kad valdantieji pajėgūs rasti geresnį ministrą

R. Karbauskis įsitikinęs, kad siekiant išspręsti COVID-19 pandemijos krizę, kito kelia, kaip tik pakeisti ministrą, valdantieji tiesiog neturi. Kaip aiškina „valstiečių“ lyderis, jo vadovaujamos partijos suformuota šešėlinė Vyriausybė ministrui pateikė klausimus, kurie būtų užduodami interpeliacijos proceso metu.

„Mes pateikėme klausimus, kuriuos dar galima keisti, bet tai yra pagrindas, kuris leidžia jau ne baltame lape pradėti diskusiją dėl interpeliacijos. Yra pakankamai daug nueita tuo keliu“, – po LVŽS šešėlinės Vyriausybės posėdžio Eltai teigė R. Karbauskis.

Politikas mano, kad kitas opozicines partijas įtikinti palaikyti interpeliaciją sveikatos apsaugos ministrui neturėtų būti sunku, kadangi epidemiologinė situacija, jo vertinimu, vis prastėja.

„Nemanyčiau, kad bus sunku įtikinti (kitas opozicines frakcijas – ELTA), nes padėtis tolygiai blogėja. Šiandien posėdyje išsakyta daugybė komentarų ir iš šešėlinio sveikatos ministro A. Verygos, ir ekspertų nuomonė, kad padėtis yra daug blogesnė, negu buvo prieš metus laiko. Kaip prisimename, kas buvo tada – melas apie kažkokį 130 žingsnių planą. Padėtis, kuri yra šiandien su sprendimais dėl galimybių paso, privalomų testų ir t.t., visa tai yra desperacija, nes Vyriausybė tiesiog nežino, ką daryti. Tai rodo, kad vis dėlto reikia sprendimų, jog toje vietoje būtų žmogus, kuris nors bandytų pažiūrėti aplinkui, girdėti kitus“, – tvirtino jis.

A. Verygos, ir ekspertų nuomonė, kad padėtis yra daug blogesnė, negu buvo prieš metus laiko.

Tuo metu vertindamas galimybes įtikinti ir valdančiojoje koalicijoje esančius parlamentarus, „valstietis“ teigė, kad tai priklausys nuo jų noro pripažinti, jog kito būdo išspręsti šalyje susiklosčiusias problemas tiesiog nėra.

„Priklauso nuo to, ar valdančiojoje daugumoje atsiras norinčių šitą klausimą spręsti tokiu būdu. Kitokio būdo, matyt, jau nebus. Pripažinti savo klaidas konservatoriai ir liberalai neišmoko per šituos 30 metų“, – pridūrė R. Karbauskis.

Jis pabrėžė, kad šiuo metu susiklosčiusios problemos sveikatos srityje yra sisteminės, todėl ministerijai turėtų vadovauti specialistas iš medikų bendruomenės.

„Problemos yra sisteminės. Jos ne tik liečia kovidą, jos liečia ir pačią sveikatos sistemą, jos valdymą. Bet kokiu atveju tikiuosi, kad valdanti dauguma suras žmogų, kuris bent žino sistemą ir yra sveikatos specialistas, skirtingai negu dabar buvo pasirinkta“, – aiškino LVŽS pirmininkas.

A. Veryga: nematyčiau problemos dėl A. Dulkio, jeigu jam nereikėtų dirbti krizinėje situacijoje

Tuo metu LVŽS šešėlinis sveikatos apsaugos ministras A. Veryga įsitikinęs, kad valdantieji turi ir gali ieškoti tinkamesnio žmogaus, kuris galėtų pakeisti A. Dulkį.

\„Aišku, įmanoma (rasti tinkamą sveikatos ministrą – ELTA), tai (konservatoriai – ELTA) yra didelė politinė jėga. Tai ką, jie nori pasakyti, kad savo partijoje neturi daugiau žmonių, kurie galėtų? Nebūtinai jie labai nori. Aš tikiu, kad šitoje situacijoje daug norinčių „susideginti“ ir eiti į tokią karštą poziciją tikrai nėra ir niekas ten per daug nesiveržia, bet čia ne vaikų darželis. Jeigu atėjo valdanti dauguma, ji gavo rinkėjų pasitikėjimą, tai jos reikalas yra rasti tuos žmones, kaip buvo jų reikalas suformuoti Vyriausybę. Jie tai padarė. Tai lygiai taip pat ir dabar, toje situacijoje matant, kad nepavyksta ministrui susitvarkyti su darbais, tai turi tiesiog ieškoti, tai yra jų darbas, jie privalo jį padaryti“, – Eltai tvirtino A. Veryga.

Parlamentaras taip pat mano, kad kitas ministras, jeigu pavyktų A. Dulkio interpeliacija, turėtų būti žmogus iš sveikatos sistemos, turintis medicininių žinių. „Valstiečio“ nuomone, dabartinis ministras gal ir galėtų vadovauti sveikatos sistemai, jeigu jam nereikėtų valdyti pandemijos ir būtų galima tiesiog vykdyti tam tikras reformas.

Šitokioje krizinėje situacijoje manau, kad tai turėtų būti žmogus, kuris ir sistemą gerai supranta, ir turi sistemos dalyvių pasitikėjimą.

„Šitokioje krizinėje situacijoje manau, kad tai turėtų būti žmogus, kuris ir sistemą gerai supranta, ir turi sistemos dalyvių pasitikėjimą. Jeigu tai būtų tiesiog įprasta rami situacija, nematyčiau problemos ir dėl Dulkio, jo personalijoje. Nes jeigu nėra kažkokios krizės, galima ramiai darbuotis, kažką toje sistemoje tvarkyti. Tvarkoje ir ne medikas, svarbu, kad jis komandą turėtų. Bet kai yra krizė ir kai labai dažnai komanda klausia vadovo, tai kaip darome, nes būna keli pasirinkimai, tai kokį sprendimą gali priimti žmogus, kuris realiai nei išsilavinimo toje srityje turi ir net nelabai žino, kad kažko nežino“, – tikino A. Veryga.

ELTA primena, kad rugsėjo mėnesį LVŽS paragino Vyriausybę per tris savaites atsiriboti nuo mokestinę naštą gyventojams didinančios mokestinės reformos, iš esmės pakeisti COVID-19 pandemijos valdymo bei vakcinacijos strategiją, viešai atsiskaityti visuomenei už migrantų krizės valdymo kaštus bei pateikti aiškius terminus, kada bus baigti peržiūrėti migrantų prieglobsčio prašymai.

Partijos taryba tuomet įpareigojo LVŽS šešėlinį Ministrų kabinetą, kad Seime būtų surengta interpeliacija premjerei I. Šimonytei, jei Vyriausybė šių „valstiečių“ reikalavimų neįvykdytų.

Tačiau „valstiečiai“ nuo šio plano kol kas atsitraukia, kadangi, pasak R. Karbauskio, šį kartą Vyriausybės vadovė išgirdo didžiausiai opozicinei frakcijai priklausančių politikų raginimus.

Tačiau penktadienį į posėdį susirinkusi LVŽS šešėlinė Vyriausybė apsisprendė inicijuoti sveikatos apsaugos ministro A. Dulkio atstatydinimo procesą. „Valstiečių“ šešėlinis premjeras R. Karbauskis įsitikinęs, kad ministras neturi nei plano, nei kompetencijų šioms pareigoms.

Rašyti komentarą
Komentarai (16)

NVSPL

Sumažėjo įplaukos į valstiečių iždą, kai Dulkys atleido NVSPL vadovą? Kastis liko be darbo? Del to ir siunta.

Manau

Kad Veryga ir Dulkys yra labai panašūs,vienas griovė visas ambolatorijas,sveikatos punktus,senoliams nebuvo galimybės nueiti pas gydytojus kur buvo arti,teko važiuoti,o kiti ir tuo negalėjo padinaudoti ir dėl vaistų tai tikras košmaras.O tas Dulkys mus visus su savo toms nesąmonimgomis vakcinomis mus galutinai užbaigs.Ir koks jis ministras,prilypo prie Šimonytės sijono,nors ji tiesa kelnes dėvi, ir taip negali atsiplėšti vis linkčioja ką ši pasakys ir nurodys ką būtent reikia pasakyti.Tai tiesiog mes neturime valdžios.Tokios bukos valdžios dar neteko matyti.Laikas pagaliau jiems geranoriškai palikti seimą ir pasakyti sudiev.O už viską reikės atsakyti su kaupu.Norime matyti savo Tautą laiminga,be tų visų lbgt iškrypėlių.

jus

patys jau pavirtot politseseliais tai nors nelokit pries /valstiecius/ nes mes jus rinkome ir kolkas tai musu valdzia kuria izuliai nustume jav spec t vasaliukai povilinio saiku asmeny samoningai griaunant versla ir visa enima visiems tuo paciu ir sau varyt lauk visus VRK biolates nelegaliai iremintus pridurkus o ministre pirininke paskirti visu gerb A Sirinskiene kurios ramaus charakteri deka atstatysim sali nuo siu politbeprociu ======
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS