A. Veryga: tik „kvailiausybė“ gali pritarti alkoholio liberalizavimui | Diena.lt

A. VERYGA: TIK „KVAILIAUSYBĖ“ GALI PRITARTI ALKOHOLIO LIBERALIZAVIMUI

  • 65

Nauja valdžia vykdo pažadus ir siūlo liberalizuoti sugriežtintus alkoholio prekybos įstatymus. Dėl tokių svarstymų buvęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga Vyriausybę pavadino „kvailiausybe“, praneša LNK.

„Tikiuosi, kad niekam nebus pritarta. Visi tie siūlymai man atrodo nei logiški, nei reikalingi, nei jų visuomenė labai nori, ką rodo apklausos. O pasiūlymai yra keli – liberalizuoti alkoholinių gėrimų reklamą, paankstinti vartojimo amžių, vėl grąžinti 18 metų ir ilginti prekybos laiką. Vienintelė neliečiama priemonė yra akcizai, niekas dar nesiūlo piginti alkoholio, nes jis ir šiaip pinga“, – sakė A. Veryga.

„Jeigu mes kalbame apie reklamos draudimą, tai pats sprendimas svarbiausias yra tiems, kurie dar nevartoja, t. y. jauniems žmonėms, kurie priima sprendimą pradėti ar nepradėti ir kuriems yra kuriama vartojimo romantika. Jeigu mes kalbame apie prekybos laiko apribojimą, tai yra aktualiausia žmonėms, kurie yra probleminiai vartotojai ir kurie paprastai vėlai vakare eina pirkti ir tas vėlyvas vartojimas yra susijęs su nusikalstamumu. Tarp kitko, apklausoje žmonės, kurie vertina šitas priemones, pastebėjo, kad kaip vienas iš teigiamų aspektų yra jų gyvenamos aplinkos saugumo padidėjimas, t. y. sumažėjo triukšmo, nusikaltimų, susijusių su alkoholinių gėrimų vartojimu. Reiškia, šita priemonė suveikė. O kaina veikia visiems, ji visiems yra paveiki priemonė, tik tiek, kad ji turi būti tokia, kad pralenktų pajamų augimą“, – kalbėjo jis.

Jeigu norite parodyti vaikams pavyzdį, negerkite – bus super pavyzdys.

Argumentus, kad esą alkoholio reklamos ribojimas kenkia verslui, A. Veryga laikė netinkamais: „Manau, kad tai yra labai šleivas, kreivas argumentas, todėl, kad, jeigu mes kalbame apie verslą ir mums tikrai yra aktualu padėti verslui, manau, kad visiems verslams yra aktualu turėti sveikus darbuotojus, kurie ateina į darbą, nėra ligoninėje ir nedaro pravaikštų. Tai yra verslo interesas, noras turėti sveikus, darbingus žmones. Reklamos verslas seniai prisitaikė. Ar daug matote tuščių vietų, kad nelikus televizijoje alkoholio reklamų, ten nėra jokios reklamos? Yra, kažkas tą vietą užėmė, galų gale, tas pats nealkoholinis“.

„Labai daug net ir alkoholio gamybos verslų persiorientavo, pradėjo gaminti nealkoholinius gėrimus, kuriuos reklamavo. Čia buvo toks keistas priekaištas: „žiūrėkite, jie gali reklamuoti“. Buvo tikėjimas, kad tas nealkoholinių gėrimų reklamavimas paskatins alkoholinių gėrimų vartojimą, bet ne visai taip atsitiko. Žmonės pradėjo keliais šimtais procentų daugiau vartoti nealkoholinių gėrimų: nealkoholinio alaus, kokteilių, nealkoholinio vyno ir pan. Jų vartojimas yra labai išaugęs. Reiškia, tas pats verslas nelabai nukentėjo, jis gavo pinigus, tik iš kitų gėrimų“, – teigė buvęs sveikatos apsaugos ministras.

G. Skaraitienės, P. Peleckio /Fotobanko nuotr.

Vis atsiranda kritikuojančių tokius alkoholio ribojimus – esą apie alkoholio žalą jaunuoliams turėtų aiškinti tėvai, o ne valstybė. Į tokius mąstymus A. Veryga atkirto: „Siūlau taip teigiantiems prisiminti, kokio amžiaus buvo jų vaikai, kada jie masiškai nepakluso taisyklėms. Pirmas toks amžius būna apie trejus metus, kada viskam, kam sakai, yra „ne“. Paskui būna paauglystė, kada maištaujame prieš suaugusiuosius, bet išaugame. Reiškia, žmogus, sulaukęs šešiolikos ar septyniolikos metų, galvoja visiškai kitokiomis kategorijomis, pradeda abstrakčiai mąstyti, ieškoti gyvenimo prasmių ir pan. Jie nebėra tokie buki žmonės, kad tik prieštarautų dėl prieštaravimo. Kuri iš šių priemonių trukdo šeimose kalbėtis apie alkoholio žalą? Kuri iš šitų priemonių ko nors neleidžia iš šitų daryti? Kaip ji maišo? Man atrodo, kad ji tikrai netrukdo, ji padeda. Pats geriausias pavyzdys yra ne apie kažką kalbėti, o iš tikrųjų tą daryti. Jeigu norite parodyti vaikams pavyzdį, negerkite – bus super pavyzdys“.

A. Veryga Vyriausybę pavadino „kvailiausybe“: „Tik „kvailiausybė“ gali nuspręsti pritarti liberalizavimui, kai jau galėtų džiaugtis rezultatais“.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (65)

to anonimas

Tam reikalui pilna ir barų Kaune... Vienareikšmiškai puikus yra LVŽS alkoholio prekybos apkarpymas, yra ką prisiminti iš 30m LT eros. Kamunistai, sulėkę į bažnyčias - vėl savo varo: girdo LT ir tiek

Anonimas

Nieko nereikia liberalizuoti. Rėksniai "turiu pinigų ir negaliu..." aišku t.p. teisūs, jiems galima x3 parduotuves kažkur palikti. Po 20tos važiuok ten ir nors iki 10 ryto už 3x kainą! Kad ir degalinėse. Savaime suprantama kai "už jojkius pinigus, niekur", tai t.p. jau nebe šalis

Andreika

Įpriešingą pusę reikėtų pagalvoti - apie europines pašalpas iki900/mėn, ne apie apsakychų kišenes
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS