Stiprinant sienos apsaugą, VRM ir KAM prioritetą teikia kontrmobilumui | Diena.lt

STIPRINANT SIENOS APSAUGĄ, VRM IR KAM PRIORITETĄ TEIKIA KONTRMOBILUMUI

Po susitikimo vidaus reikalų ir krašto apsaugos ministrai sako, kad vienas iš jų prioritetų yra kontrmobilumo priemonių įrengimas pasienyje su Rusija ir Baltarusija.

„Aptarėme kontrmobilumo, fortifikacijos klausimus. Su krašto apsaugos ministru kalbėjome apie karinį sienos apsaugojimą ir stiprinimą, dėliojame savo darbus ir planus“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė.

Krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas teigė, kad ministerijos tariasi, kuriose vietose būtų galima fortifikuoti pasienį, priimti inžinerinius sprendimus.

„Tai tam tikros priemonės, kurios būtų skirtos fiziniam atgrasymui. Jų įsigijimas yra mano didelis prioritetas, reikia greičiau sujudėti su pinigais ir procedūromis. Apsitarėme kaip prisidėsime prie dar didesnės sienos apsaugos, nes ji yra abiejų mūsų institucijų darbas“, – teigė kalbėjo L. Kasčiūnas.

Ministrai aptarė ir karinio aprūpinimo standarto įgyvendinimą vidaus reikalų sistemos statutinėse tarnybose, kurios karo metu taptų šalies ginkluotųjų pajėgų dalimi, poreikį joms skirtas užduotis išbandyti bendrų pratybų metu.

Pasak L. Kasčiūno, su A. Bilotaite aptarė „kai kuriuos sąveikos algoritmus“, taip pat kalbėjo apie su hibridinėmis grėsmėmis galinčių kovoti VRM struktūrų karinį standartą.

„Mūsų VRM struktūros galėtų turėti šiek tiek sunkesnę ginkluotę, pradedant nuo kulkosvaidžių, kurie duotų tam tikrą atgrasymą ir efektą vienoje ar kitoje hibridinėje situacijoje“, – sakė krašto apsaugos ministras.

Anot A. Bilotaitės, prasidėjus plataus masto karui Ukrainoje, Lietuva statutiniams pareigūnams parengė iki tol nebuvusio karinio aprūpinimo standartą.

„Aptarėme, kaip mes tą karinį aprūpinimą vystysime, bendradarbiaudami su KAM“, – teigė vidaus reikalų ministrė.

Taip pat aptartas kritinės infrastruktūros apsaugos stiprinimas, galimybės tam pasitelkti Lietuvos kariuomenę su jos turima įranga, strateginės reikšmės objektus įtraukti į gynybos planus.

Susitikimo metu diskutuota ir dėl KAM rengiamos naujos karo komendantūrų koncepcijos. Anot A. Bilotaitės, būtina atsisakyti dubliavimo, užtikrinti komendantūrų sąveiką su vidaus reikalų sistemos statutinėmis įstaigomis, komendantūras įtraukti į civilinės saugos procesą.

„Civilinė gynyba yra bendros gynybos dalis“, – sakė A. Bilotaitė.

L. Kasčiūno teigimu, jis su ministre kalėjosi ir apie visuomenei prieinamų šaudyklų plėtrą, kurios galėtų būti naudojamos ir komendantūroms priklausančių žmonių pratyboms.

„Laiko liko nedaug, bet bandysime persižiūrėti šiek tiek teisinę bazę, jeigu reikės resursų, manau, kad rastume“, – kalbėjo ministras.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

TIE DU "PROTO BOKŠTAI"

Kad ir nedaug jiems liko - pridirbs Lietuvai šunybių kaip už visą kadenciją.

bocius

kaip grazu du debilai vienoje puodyneje,,,,

.

Jeigu abu būtų protingi padidintų pensijas, nesvaisčiotų nesąmonių.Niekas nieko nepuola ir nepuls.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS