Vieni rinkimai baigiasi, kiti prasideda: kurie neperrinkti europarlamentarai kandidatuos į Seimą? | Diena.lt

VIENI RINKIMAI BAIGIASI, KITI PRASIDEDA: KURIE NEPERRINKTI EUROPARLAMENTARAI KANDIDATUOS Į SEIMĄ?

Perrinkimo Europos Parlamente (EP) siekęs, tačiau mandato negavęs socialdemokratas Juozas Olekas žada kandidatuoti į Seimą, kiti BNS kalbinti europarlamentarai sako dar nenusprendę dėl tolesnės karjeros.

Iš viso neperrinkti į EP liko keturi politikai: minėtasis J. Olekas, „valstiečių“ keltas Bronis Ropė, Regionų partijos – Stasys Jakeliūnas, konservatorių – Liudas Mažylis.

Perrinkimo ketino siekti ir Darbo partijos įkūrėjas Viktoras Uspaskichas. Vis tik metų pradžioje teisėsauga pranešė atliekanti tyrimą dėl galimo daugiau nei 500 tūkst. eurų įgijimo apgaule imituojant ir nevykdant EP narių padėjėjų darbo funkcijų. Dėl to buvo atliktos kratos „darbiečių“ būstinėje. Tai lėmė, jog V. Uspaskichas sustabdė savo narystę partijoje ir buvo pašalintas iš EP rinkimų sąrašo.

Tuo metu Aušra Seibutytė (Maldeikienė iki 2024-ųjų) 2024 metų EP rinkimuose nekandidatavo.

Svarsto apie Seimą

Kaip BNS nurodė Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) keltas J. Olekas, galutinis sprendimas dėl Seimo rinkimų sąrašo ateinantį savaitgalį bus priimtas partijos konferencijoje, bet jis sako gavęs pasiūlymą dalyvauti šiuose rinkimuose ir davęs sutikimą.

„Turbūt, tęsiu darbą Seime ir pritaikysiu tai, ką įgijau – žinių, patirties europietiškos diskusijų ir sutarimo, kurį mes bandėme čia surasti Europoje dirbdami“, – kalbėjo politikas.

Jis pridūrė besidžiaugiantis kolegų pasiekimu ir neabejojantis jų kompetencija: „Žinoma, būtų smagiau, jei būtume pasiekę ir turėję tris mandatus (...), bet tikrai ne kažkaip nusivylęs, džiaugiuosi už kolegas. Ir Vilija Blinkevičiūtė, ir Vytenis Andriukaitis tikrai verti tų pozicijų.“

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) keltas L. Mažylis teigė artimiausiu metu ketinantis dalyvauti partijos vidiniame reitingavime į Seimo rinkimus.

„Kadangi aš esu pirmas už brūkšnio, istorija rodo, kad dar visaip būna. Penkeri metai prieš akis, mano kolegos, kurie mane pralenkę, ambicingi. Jeigu pasiūlys Jungtinių Tautų generalinio sekretoriaus postą, tai jie ir eis. Gali atsiverti tas mandatas, bet čia, žinoma, kitoje epochoje jau, kada nors. Galbūt taip gali sutapti“, – teigė europarlamentaras.

„O toliau manęs paklausė, ar dalyvausiu vidiniame partijos reitingavime į artimiausius Seimo rinkimus. Aš pasvarsčiau, kad kol kas turbūt dalyvausiu, o apsisprendęs į Seimą nesu – veikiau ne negu taip. Tačiau kadangi kviečia ir iškėlę yra mane, aš leisiuosi reitinguojamas“, – pažymėjo L. Mažylis.

Pasak jo, konservatoriai dėl Seimo rinkimų sąrašo turėtų apsispręsti vasarą. Kalbėdamas apie savo pasirodymą EP rinkimuose, L. Mažylis tvirtino tikėjęsis geresnio rezultato.

B. Ropė ir S. Jakeliūnas – neapsisprendę

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) keltas B. Ropė BNS sakė kol kas planų neturintis, jeigu bus pasiūlymų, juos svarstysiantis, o jeigu nebus – gyvensiantis „kaip visi Lietuvos žmonės“.

„Partija visada turi pasiūlymų. Vieni rinkimai baigiasi, kiti prasideda, tiktai dalyvauk. O kaip ten bus, kaip Dievas duos. Visiškai dar apie tai (Seimo rinkimus – BNS) negalvoju, nes dar nėra ir poreikio tokio apsispręsti“, – sakė politikas.

„Džiaugiuosi, kad dvi kadencijas teko dirbti. Tuos darbus, kuriuos dariau, padariau. 80 susitikimų, susitikau su labai daug žmonių, išmaišiau visą Lietuvą ir visas apskritis, žmonės man jokių pretenzijų nereiškė. Ką galėjau, tą padariau, o kažkada yra pradžia, kažkada yra pabaiga“ – kadenciją įvertino B. Ropė.

Jis teigė esantis patenkintas rinkimų rezultatu, tik norėjęs, kad EP rinkimuose žmonės balsuotų aktyviau.

Kiek daugiau nei 5 proc. rinkėjų palaikymo sulaukusios, bet mandato negavusios Lietuvos regionų partijos keltas S. Jakeliūnas taip pat teigė kol kas neturintis apibrėžtų planų.

Vieni rinkimai baigiasi, kiti prasideda, tiktai dalyvauk.

„Manau, per artimiausias kelias savaites, galbūt, jie susidėlios. Preliminarios diskusijos (dėl dalyvavimo Seimo rinkimuose – BNS) buvo, bet po šitų rezultatų Europos Parlamento dar, matyt, jos tęsis. Galbūt konkretizuosis, galbūt ne“, – sakė europarlamentaras.

S. Jakeliūnas tvirtino nesitikėjęs, kad partija sulauks minėto rinkėjų palaikymo, o dėl savo karjeros pabaigos EP – nenusivylęs.

„Keturios ar penkios partijos susibūrė tarp 5 ir 6 procentų rėžyje, esame vieni iš jų. Bet mandato nėra, čia daugiau statistinis efektas negu politinis įvertinimas“, – tvirtino politikas. – Tai daugiau atpalaiduoja ir džiugina, nes ta institucija yra savotiška. Ir būčiau dirbęs toliau, bet esu tokiame gyvenimo etape, kai esu laisvas ir pasirengęs veikti toliau politikoje nacionalinėje arba būti ne politikoje. Alternatyvos yra visos priimtinos.“

A. Seibutytė vers knygas, augins pomidorus

Perrinkimo į EP nesiekusi europarlamentarė A. Seibutytė tvirtino Seimo rinkimuose nedalyvausianti – ketinanti versti literatūrą ir auginti pomidorus.

„(Į Seimą – BNS) absoliučiai ne, juk pasakiau šimtą kartų visur. (...) Eidama 2019 metais sakiau: vieną kadenciją, o po to gyvensiu gyvenimą pensininkės. Kodėl aš turėčiau eiti į Seimą? Ko aš ten nemačiau? (...) Yra jaunesnių, tegul jie ir sėdi. O aš būsiu labai aktyvi politikė, nes man nereikės daryti nereikalingų darbų. Aš turiu gyvenime įdomesnių užsiėmimų“, – tvirtino A. Seibutytė.

EP rinkimus Lietuvoje laimėjo TS-LKD, iškovoję tris iš 11 mandatų, rodo pirminiai Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenys.

Antri rinkimuose liko opoziciniai socialdemokratai su dviem mandatais, po vieną mandatą gavo „valstiečiai“, Laisvės partija, Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“, Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga (LLRA-KŠS), Liberalų sąjūdis ir Tautos ir teisingumo sąjunga (centristai, tautininkai).

J. Olekas, L. Mažylis ir B. Ropė savo partijų sąrašuose, suskaičiavus pirmumo balsus, liko per vieną poziciją nuo mandato, S. Jakeliūnas – ketvirtas.

Į Europarlamentą buvo perrinkti liberalas Petras Auštrevičius, socialdemokratė Vilija Blinkevičiūtė, konservatoriai Rasa Juknevičienė ir Andrius Kubilius, LLRA-KŠS lyderis Waldemaras Tomaszewskis.

Naujai išrinkti konservatorius Paulius Saudargas, socialdemokratas Vytenis Povilas Andriukaitis, „valstietis“ Aurelijus Veryga, „laisvietis“ Dainius Žalimas, demokratas, dabartinis eurokomisaras Virginijus Sinkevičius, centristų ir tautininkų atstovas Petras Gražulis.

Dešimtas Europos Parlamentas darbą pradės liepos viduryje.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Amžinos žiurkės-

nuo vieno ,jau užimto laivo,prie kito.Kažkokia nupezusių veltėdžių gauja su patologiniu,kiaulišku poreikiu patekti peie valdžios lovio.

Uztenka jau tu senu!!!!

BEBRU tegu eina I pencija!!!!!!!

rinkejas

V4l tie patys veidai socdemų, , konservatoriu, liberalų. Vėl į Seimą jie pirmieji sąrašuose ir nmebandyk jų pajudinti. Jie nieko nemoka, tik sėdėti ir spausti mygtuką. Balsuokime už naujus politikus, jaunus ir jau žinomus, labai pasigendu Kojalos politikoje. Labai tinkamas būsimas prezidentas po Nausedos.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS