Vijūnėlės istorija: A. Butkevičius skundžiasi Strasbūrui dėl paviešinto jo pokalbio | Diena.lt

VIJŪNĖLĖS ISTORIJA: A. BUTKEVIČIUS SKUNDŽIASI STRASBŪRUI DĖL PAVIEŠINTO JO POKALBIO

Buvęs ministras pirmininkas, Seimo narys Algirdas Butkevičius kreipėsi į Europos Žmogaus Teisių Teismą (EŽTT) dėl paviešintos jo pokalbio telefonu išklotinės per vadinamojo Vijūnėlės dvaro istoriją.

Strasbūre įsikūręs teismas perdavė Vyriausybei ekspremjero peticiją prieš Lietuvą, kur Socialdemokratų darbo frakcijos narys A. Butkevičius skundžiasi, kad žiniasklaidai nutekinus ikiteisminio tyrimo duomenis buvo pažeistas jo privatus gyvenimas.

„Europos Žmogaus Teisių Teismas šioje byloje visų pirma vertins, ar paviešinus pareiškėjo pokalbius buvo įsikišta į jo privatų gyvenimą ir jei taip, ar toks privataus gyvenimo ribojimas buvo suderinamas su Konvencijos 8 straipsnio garantijomis“, – rašoma Lietuvos vyriausybės atstovo EŽTT pranešime spaudai.

Europos Žmogaus teisių konvencijos 8 straipsnis reglamentuoja teisę į privataus ir šeimos gyvenimo gerbimą.

Žiniasklaida 2016 metais skelbė pareigūnų įrašytus Druskininkų mero Ričardo Malinausko pokalbius su Vyriausybės nariais.

Šiuose pokalbiuose meras ragino Vyriausybę greičiau priimti nutarimą dėl kurortinių zonų, sakydamas, kad šis dokumentas padėtų savivaldybei teisminiame procese dėl Vijūnėlės dvaro statybų.

Šis „dvaru“ pramintas pastatas Druskininkuose buvo pastatytas rekreacijai skirtoje kurorto apsaugos zonoje, kur statybos yra ribojamos specifiniais reikalavimais. A. Butkevičiaus vadovaujamai Vyriausybei panaikinus kurortines zonas, Vilniaus apylinkės teismas priėmė Druskininkų savivaldybei palankų sprendimą.

Tačiau vėliau nutarimą dėl kurortinių zonų panaikinimo atšaukus aukštesnės instancijos teismai nurodė, kad vadinamasis Vijūnėlės dvaras turi būti nugriautas.

Žadėjo „paraginti“

Tarp daugelio kitų, žiniasklaida 2016 metų kovą paskelbė vieną R. Malinausko pokalbį su tuometiniu premjeru A. Butkevičiumi, jis vyko 2015 metų rugpjūtį.

„Šitas (nutarimo projektas – BNS) tik tai išėjo iš Teisingumo ministerijos ir dabarties turi Aplinkos ministerija teikti Vyriausybei, tik neaišku, kaip jie ten susisuks per kiek laiko“, – ministrui pirmininkui pokalbio metu sakė Druskininkų meras.

„Supratau. Tai gerai. Aš paraginsiu tada“, – merui atsakė premjeras.

Šie pokalbiai buvo ikiteisminio tyrimo, kuriuo nagrinėtos kurortinių zonų panaikinimo aplinkybės, dalis. A. Butkevičius šiame tyrime buvo apklaustas kaip liudytojas.

Įtarimai tada niekam nebuvo pareikšti, o tyrimas nutrauktas.

Druskininkų mero pokalbiai telefonu su pareigūnais ir politikais buvo įrašyti į prokuratūros dokumentą dėl tyrimo nutraukimo.

Paviešinus telefoninius pokalbius žiniasklaidoje, ekspremjeras ir kiti istorijoje figūravę asmenys patys kreipėsi į prokuratūrą, o ši pradėjo tyrimą dėl ikiteisminio tyrimo duomenų atskleidimo ir neteisėto informacijos apie asmens privatų gyvenimą atskleidimo.

Šis ikiteisminis tyrimas taip pat buvo nutrauktas nustačius, jog paviešinti pokalbiai buvo susiję su A. Butkevičiaus darbu, o ne privačia informacija. 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS