Vilniuje įkurtas Lietuvos – Taivano forumas | Diena.lt

VILNIUJE ĮKURTAS LIETUVOS – TAIVANO FORUMAS

  • 2

Vilniuje ketvirtadienio vakarą įkurtas Lietuvos – Taivano forumas, plėtosiantis šalių ryšius ir bendradarbiavimą.

Forumo steigimo aktą įkūrė apie 60 žymių visuomenės atstovų –  akademikų, verslininkų, teisininkų, politikų.

Jo tikslas – plėtoti Lietuvos ir Taivano kultūrinius, mokslinius, ekonominius, politinius ir žmogiškuosius ryšius, gilinti ir aktyvinti Lietuvos ir Taivano bendradarbiavimą, skleisti informaciją apie Taivaną Lietuvoje, bei palaikyti Taivano siekius, susijusius su demokratija, žmogaus teisėmis, tautų apsisprendimo teise, tarptautinėje erdvėje, teigiama pranešime spaudai.

„Džiaugiuosi, kad Lietuvos ir Taivano ryšiai intensyvėja, tad į forumą susibūrę skirtingų sričių profesionalai ir intelektualai tikrai padės stiprinti draugystę tarp laisvę mylinčių mūsų tautų“, – sakė Seimo narys, Parlamentinių ryšių su Kinijos Respublika (Taivanu) grupės Seime pirmininkas Gintaras Steponavičius.

„Panaši geopolitinė padėtis, kuomet grėsmę saugumui kelia didelis agresyvus kaimynas, kova už laisvę ir demokratiją, pagarba žmogaus teisėms ir asmens orumui jungia mūsų tautas, nors ir esančias taip toli viena nuo kitos“, – teigė Seimo narys, Parlamentinių ryšių su Taivanu grupės vicepirmininkas Mantas Adomėnas.

Forumo steigime dalyvavo Taivano atstovybės Baltijos šalyse vadovas, ambasadorius Andy Chinas (Endis Činas).

Taivano salos statusas yra vienas iš jautriausių klausimų Kinijai. Kinijos valdžia neatsisako grasinimų jėga gauti teritorijos kontrolę ir siekia, kad Taivanas nedalyvautų tarptautinėje veikloje.

Lietuva kaip ir daugelis kitų pasaulio šalių oficialiai nepripažįsta Taivano nepriklausomybės ir laikosi „vienos Kinijos“ politikos.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

Taivanas yra neatskiriama Kinijos dalis. Jo laukia Kalnų Karabacho likimas. Kiniška kantrybė irgi turi ribas.

Vero

Gėda už Lietuvosvaldzia, kad iki šiol nepripažįsta Taivano, kaip atskiros valstybės. Turime juos remti visapusiskaio su vadinamąja liaudies Kinija reikia būti labai atsargiems. Mes dar neuzmirsome, kas yra komunizmas, nesvarbu į kokias mutacijas jis isvirto.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS