VRK darbo grupė siūlo „tvarkiečiams“ neskirti pusmečio dotacijos | Diena.lt

VRK DARBO GRUPĖ SIŪLO „TVARKIEČIAMS“ NESKIRTI PUSMEČIO DOTACIJOS

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) ketvirtadienį renginį „Pirk dramblį“ pripažino buvusio „Tvarkos ir teisingumo“ vadovo Rolando Pakso politine reklama ir nusprendė dėl šiukštaus finansavimo pažeidimo partijai neskirti būsimos pusmečio dotacijos.

Už tai, kad minėtas renginys bei bendrovių apmokėtos partijos kongreso dalyvių maitinimo išlaidos būtų pripažintos neleistina juridinių asmenų parama, o partija jų neįtraukusi į apskaitą pripažinta padariusi šiurkštų pažeidimą, balsavo 12 komisijos narių.

Sprendžiant dėl sankcijos – už padarytus pažeidimus neskirti būsimos pusmečio dotacijos –  už tai balsavo 11 komisijos narių ir vienas susilaikė.

Tyrimą atlikusi VRK darbo grupė konstatavo, kad partija gavo nepinigines aukas iš juridinių asmenų per „Pirk dramblį“ renginį populiarinant „tvarkiečius“ bei privačioms bendrovėms apmokėjus 2014 metais vykusio partijos kongreso dalyvių maitinimo išlaidas.

„Vienas epizodas susijęs su 2013 metais spalio 4 dieną vykusiu renginiu „Pirk dramblį“, kitas – su 2014 metais „Litexpo“ vykusiu partijos kongresu“, – sakė darbo grupės išvadą VRK posėdyje ketvirtadienį pristačiusi komisijos narė Olga Kilkinova.

Tyrimą dėl „tvarkiečių“ finansavimo VRK pradėjo iš prokurorų gavusi „Tvarkos ir teisingumo“ korupcijos bylos medžiagą. Byla jau nagrinėjama teisme, joje korupcija kaltinami pati partija kaip juridinis asuo, buvęs partijos atsakingas sekretorius Rimas Antanas Ručys bei dar penki verslininkai.

VRK patvirtintoje išvadoje teigiama, kad privačioms bendrovėms finansavus renginį „Pirk dramblį“ partija neatlygintinai gavo viešinimo paslaugas, taip priimdama nepiniginę juridinių asmenų auką – tai draudžia įstatymas.

„Tvarkos ir teisingumo“ korupcijos byloje buvęs partijos atsakingasis sekretorius R. A. Ručys kaltinamas susitaręs su verslininku Rolandu Skaisgiriu priimti 68 tūkst. eurų vertės kyšį paramos koncerto „Pirk dramblį“ forma.

VRK išvadoje taip pat konstatuota, kad partija gavo 11 tūkst. eurų nepiniginę auką, privačioms bendrovėms apmokėjus partijos kongreso dalyvių maitinimo išlaidas.

Posėdyje dalyvavęs dabartinis „tvarkiečių“ atsakingasis sekretorius Almantas Petkus prašė sprendimą atidėti, kol nebus išnagrinėta korupcijos byla.

„Čia ir yra atskirties taškas, nėra teismo sprendimo, šitie duomenys, kurie minimi darbo grupės medžiagoj, jie nėra pripažinti faktu, dėl to vyksta teisminis procesas. Todėl yra prašymas sprendimo priėmimą atidėti iki teismas pasisakys galutinai“, – sakė A. Petkus.

Atsakingasis sekretorius taip pat teigė, kad partija negalėjo minimų išlaidų įtraukti į partijos finansavimo ataskaitą 2014 metais, nes jų neturėjo, o „dabar schemose ir ikiteisminio tyrimo medžiagoje rodomi trečiųjų asmenų sandoriai“.

Darbo grupės vadovė O. Kilkinova pastebėjo, kad VRK kompetencija spręsti dėl partijos finansinių pažeidimų ir tai nepriklauso nuo baudžiamojo proceso, tai savo sprendimuose yra konstatavę teismai.

„Tai, kad priklauso Vyriausiosios rinkimų komisijos kompetencijai, priima komisija, net jeigu sprendimas priimamas remiantis ikiteisminio tyrimo medžiaga, o baudžiamoji byla eina savo vaga“, – sakė O. Kilkinova.

VRK balandžio 7 dieną skirstant šių metų pirmojo pusmečio dotacijas, partijai „Tvarka ir teisingumas“ buvo skirti 127 tūkst. 779 eurai, nors dėl darbo grupės nurodytų pažeidimų buvo siūlymų klausimą atidėti.

Dauguma VRK narių tuomet pasisakė, kad dotacijos turi būti paskirstomos pagal faktinę situaciją, o ne darbo grupės išvadą, dėl kurios sprendimas tuomet dar nebuvo nepriimtas. VRK atstovai pažymėjo, kad VRK pripažinus „Tvarkos ir teisingumo“ pažeidimus šiurkščiais, sankcija būtų taikoma kitai pusmečio dotacijai.

Tyrimą VRK darbo grupė pradėjo gavusi prokurorų medžiagą. Teisėsaugos tyrimas pradėtas kilus įtarimams, kad privačios bendrovės padengė dalį partijos „Tvarka ir teisingumas“ remiamo renginio „Pirk dramblį“ sąnaudų.

Byloje įtarimai dėl korupcijos buvo pateikti partijai jos buvusiam atsakingam sekretoriui R. A. Ručiui bei dar penkiems verslininkams: R. Skaisgiriui, Peisachui Kačerginskiui, Giedriui Rakauskui, Vytautui Baniui ir Justinui Garliauskui.

Prokurorai teigia, kad iš kyšių ar neteisėtai iššvaistyto turto galbūt gautus daugiau nei 350 tūkst. eurų (1,2 mln. litų) „Tvarka ir teisingumas“ panaudojo savo veiklai viešinti.

R. A. Ručys byloje kaltinamas pažadėjęs paveikti tuometinius Vidaus reikalų ir Aplinkos ministerijų valstybės tarnautojus, kad jie sudarytų išskirtines sąlygas laimėti nurodytoms įmonėms organizuojamus viešuosius pirkimus.

Prokurorai taip pat įtaria, kad „Tvarka ir teisingumas“ per atstovą taip pat pažadėjo ir susitarė priimti kyšį iš verslininkų Peisacho Kačerginskio ir Giedriaus Rakausko.

Už tai partija kaltinama pažadėjusi paveikti paveikti Vidaus reikalų ministerijos tarnautojus, kad jie nurodytoms įmonėms padėtų laimėti ministerijai pavaldaus Turto valdymo ir ūkio departamento ir vienos valstybės įmonės viešuosius pirkimus.

Tyrimo duomenimis, verslininkų nurodymais pagal pagamintus ir panaudotus netikrus dokumentus pervedus lėšas į kito verslininko Justino Garliausko vadovaujamų įmonių sąskaitas buvo apmokėtos „Tvarkos ir teisingumo“ viešinimo paslaugos.

Anot teisėsaugos, galimai tokiu būdu partijos naudai ir interesais buvo priimtas maždaug 151 tūkst. eurų kyšis.

Pareigūnai ikiteisminio tyrimo metu nustatė, kad veikdama per R. A. Ručį partija sukurstė verslininką Vytautą Banį panaudoti žinomai netikrus dokumentus, pervesti lėšas į J. Garliausko vadovaujamos bendrovės sąskaitą.

To galimai siekta apmokėti už partijai suteiktas viešinimo paslaugas ir iššvaistyti bendrovės 140 tūkst. eurų vertės turtą.

Kaltinamieji teismui perduotoje „Tvarkos ir teisingumo“ korupcijos byloje neigia darę nusikaltimus ir stebisi teisėsaugos veiksmais.

Dabartinis „Tvarkos ir teisingumo“ pirmininkas Remigijus Žemaitaitis laikosi pozicijos, kad partija nusikaltimų nepadarė, nes ji nesprendė klausimų dėl jokių neskaidrių sandorių.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

ANONIMAS

NĖRA TVARKOS PAČIOJE VRK

kaip

VRK biorobote bus uzprogramuota taip ir bus?...

SUSIJUSIOS NAUJIENOS