VRK grąžina beveik 1 mln. eurų užstatų savivaldos rinkimų dalyviams | Diena.lt

VRK GRĄŽINA BEVEIK 1 MLN. EURŲ UŽSTATŲ SAVIVALDOS RINKIMŲ DALYVIAMS

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) ketvirtadienį priėmė sprendimą grąžinti beveik 1 mln. eurų užstatų kovo mėnesį vykusių savivaldybių tarybų rinkimų dalyviams.

Iš viso per 968 tūkst. eurų grąžinami juos sumokėjusioms partijoms ir kandidatams, kurie per rinkimus gavo bent 3 proc. rinkėjų balsų, nepadarė šiurkščių pažeidimų, laiku patiekė finansavimo ataskaitas.

Tuo metu šių reikalavimų neatitinkantys rinkimų dalyviai neteks užstatų – per 282 tūkst. eurų pervedami į valstybės biudžetą.

Visus užstatus atgaus visose savivaldybėse sąrašus kėlusi ar koalicijoje dalyvavusi Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai – apie 93 tūkst. eurų.

Lietuvos socialdemokratų partija atgaus per 73 tūkst. eurų, demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ – irgi per 73 tūkst. eurų, Liberalų sąjūdis – beveik 66 tūkst. eurų. Taip pat demokratai praranda beveik 4,8 tūkst. eurų, nesurinkę reikiamo balsų skaičiaus trijose savivaldybėse, Liberalų sąjūdis praranda 9,5 tūkst. eurų užstatų šešiose savivaldybėse.

Darbo partija atgaus per 46 tūkst. eurų, o beveik 34 tūkst. eurų nesurinkus reikiamų pervedami į biudžetą. Lietuvos regionų partija susigrąžins maždaug 33 tūkst. eurų, o 3 tūkst. eurų bus pervesti į biudžetą. Laisvės partijai grįžta apie 15 tūkst. eurų, praranda 9,5 tūkst. eurų užstatų.

Klausimas dėl Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos užstatų atidėtas, nes partija vėliau pateikė ataskaitas dėl Visagine vykusių pakartotinių mero rinkimų.

Taip pat kai kurioms partijoms sprendimai dėl užstatų atskirose savivaldybėse atidėti dėl nebaigtų nagrinėti pažeidimų, pvz., Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos Vilniaus rajone – VRK birželį pripažino partiją netiesiogiai papirkinėjus rinkėjus eglučių įžiebimo šventėse. Sprendimas bus priimtas sulaukus teismo verdikto.

Rinkimų užstatas per praėjusius savivaldos rinkimus siekė 1598 eurus – tiek keliant sąrašą ir kandidatą į merus, tiek vien sąrašą arba tik kandidatą į merus.

Sąraše keliant kandidatą, einantį su tarybos nario mandatu nesuderinamas pareigas, užstatas siekė 3196 eurus.

Savivaldybių tarybų ir metų rinkimai vyko kovo 5 dieną. Juose varžėsi beveik 14 tūkst. kandidatų, o ketverių metų kadencijai buvo išrinkti 1498 savivaldybių tarybų nariai ir 60 merų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS