VRK: J. Pinskus ir Ž. Pinskuvienė papirkinėjo rinkėjus | Diena.lt

VRK: J. PINSKUS IR Ž. PINSKUVIENĖ PAPIRKINĖJO RINKĖJUS

  • 62

Lietuvos regionų partijos pirmininkas Jonas Pinskus Kūčių vakarą lankydamasis Širvintų savivaldybės socialinių paslaugų centre ir perduodamas merės Živilės Pinskuvienės vaišes papirkinėjo rinkėjus, konstatavo Vyriausioji rinkimų komisija (VRK). Nuspręsta, kad taip Rinkimų kodeksą pažeidė ir Ž. Pinskuvienė, iš asmeninių lėšų įsigytus kepinius perdavusi centre gyvenantiems širvintiškiams.

Šį sprendimą palaikė penki komisijos nariai, trys balsavo prieš, du – susilaikė. Todėl VRK pirmininkės Linos Petronienės balsas buvo lemiamas.

Toks sprendimas priimtas ketvirtadienį vykusio posėdžio metu. VRK nuomone, į Europos Parlamentą (EP) kandidatuojantys politikai lankė Širvintų krašto gyventojus jau vykstant rinkiminei kampanijai, todėl dalintos dovanos yra vertinamos kaip papirkinėjimas.

Savo ruožtu posėdyje pasisakiusi Ž. Pinskuvienė aiškino, kad dovanos senelių namams yra ilgametė šeimos tradicija.

„Mes tai darome devynerius metus ir darome tai dviejuose senelių namuose. Tą patį vakarą buvo pristatyti tie patys kepiniai. Jokios agitacijos jokiuose senelių namuose nėra buvę“, – atsakydama komisijai kalbėjo Ž. Pinskuvienė.

Jeigu jūs vertinate tai kaip rinkėjų papirkinėjimą (...) tai bus jūsų sąžinės reikalas.

„Jeigu jūs vertinate tai kaip rinkėjų papirkinėjimą (...) tai bus jūsų sąžinės reikalas“, – akcentavo ji.

Visgi, VRK narės Gitanos Matiekuvienės šie argumentai neįtikino.

„Akcentuojame, kad tradicija ar tęstinumas kampanijos metu nėra dalykai, kurie mažintų atsakomybę. Jeigu vyskta dovanų dovanojimas, tradicija to negalima pateisinti. Tai yra papirkinėjimas“, – sakė G. Matiekuvienė.

Tuo metu komisijos narys Andrius Vaišys ragino tokiam sprendimui nepritarti.

VRK ėmė nagrinėti klausimą dėl Širvintų savivaldybės politikų po to, kai sausio mėnesį sulaukė keturių skundų. Komisijos gautuose pranešimuose prašyta įvertinti, ar Seimo narys J. Pinskus Kūčių vakarą lankydamas socialinių paslaugų centro gyventojus ir perdavęs jiems dovanas nepažeidė Rinkimų kodekso nuostatų. Tokie patys klausimai kelti ir dėl Širvintų vicemerės Laimos Versekėnaitės, tarybos narės ir merės Ž. Pinskuvienės mamos Marijos Gudonienės, Širvintų tarybos nario Egidijaus Dragūnaičio.

Visi komisijai atsakymus teikę politikai pažymėjo – rajono gyventojų lankymas šventiniu laikotarpiu yra tradicija, besitęsianti aštuonerius metus. Politikai taip pat akcentavo, jog įvairių susitikimų metu neužsiimta jokia rinkimine agitacija, dovanoms nebuvo naudojama Lietuvos regionų partijos atributika ir pan.

Iš visų tyrime figūravusių politikų tik J. Pinskus ir Ž. Pinskuvienė dalyvauja birželio 9 d. vyksiančiuose rinkimuose į EP. Todėl VRK konstatavo, kad neužtenka duomenų pripažinti, jog L. Versekėnaitė, M. Gudonienė ar E. Gragūnaitis pažeidė Rinkimų kodeksą. Tačiau Lietuvos regionų partijos lyderių atžvilgiu priimtas priešingas sprendimas.

„Prasidėjus rinkiminei politinei kampanijai, asmenys, numatomi kelti kandidatais rinkimuose (...), turėtų susilaikyti nuo asmeninių dovanų teikimo potencialiems rinkėjams tiek tiesiogiai, tiek netiesiogiai“, – rašoma VRK Teisės ir tyrimų skyriaus pažymoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (62)

ll

Pati VRK pirmininkė yra įtartina ,nes iki šiol dar nebuvo tokių keistenybių nei prie vieno VRK pirmininko,tai biuletenių trūksta, arba nelaikų gauti ,tai parašai ant neantspauduotų maišų,Ir dar tokie stebuklai kai Registro duomenys apie teisę turinčius balsuoti skiriasi nuo VRK stebuklingai vienodais skaičiais dviejuose miestuose abiejuose po 20tūkst. ir t,t,O čia mat pyragai užkliuvo ,kaip kažkada Jareko kotletai,Matyt Petronienė arba ne savo kėdėje sėdi,arnai tikrai gerai apdovanota,nes net nematė tokio stebuklo,kai Šimonytei kas 3sek elektroniniu būdų ėjo palaikymas,kas techniškai sunkiai suprantama,gaila ,kad vaigauskas nepakomentavo,matyt š š nenorėjo kišti rankų..

Žilvinas Ručys

NA TAI KO LAUKIA , už kyšį į kaleimą , vyt iš valstybės tarnybos visam gyvenimui

Anonimas

Pinskuvienė verta griecho:)
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS