VRK panaikino A. Nekrošiaus Seimo nario mandatą: dirbs Raseinių rajono meru | Diena.lt

VRK PANAIKINO A. NEKROŠIAUS SEIMO NARIO MANDATĄ: DIRBS RASEINIŲ RAJONO MERU

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) ketvirtadienį nutraukė Raseinių meru išrinkto „valstiečio“ Arvydo Nekrošiaus įgaliojimus Seime.

„VRK vadovaudamasi rinkimų kodeksu (...) nusprendžia pripažinti Seimo nario A. Nekrošiaus, išrinkto vienmandatėje Raseinių-Kėdainių rinkimų apygardoje, įgaliojimus nutrūkusiais nesuėjus terminui nuo 2023 metų balandžio 20 dienos“, – posėdyje pranešė VRK pirmininko pavaduotojas Andrius Puksas.

Tokiam sprendimui komisija pritarė bendru sutarimu.

Posėdžio metu taip pat apsispręsta dėl kovo pradžioje išrinktų, bet dirbti savivaldybių tarybose neketinančių politikų mandatų panaikinimo.

VRK iki ketvirtadienį vykusio posėdžio pradžios sulaukė 35 tokių politikų prašymų dėl mandatų atsisakymo.

Šiame sąraše yra ir devyni parlamentarai: Biržų rajono tarybos nariu išrinktas „darbietis“ Valdemaras Valkiūnas, į Kauno miesto tarybą išrinktas „valstietis“ Aurelijus Veryga, į Kauno rajono tarybą – liberalas Viktoras Pranckietis, į Klaipėdos miesto tarybą – „Laisvės ir teisingumo“ atstovas Remigijus Žemaitaitis, į Klaipėdos rajono tarybą – konservatorė Rasa Petrauskienė, į Panevėžio miesto tarybą – „valstietis“ Deividas Labanavičius, į Šilutės rajono taryba – konservatorius Jonas Gudauskas, į Telšių rajono tarybą – „darbietis“ Valentinas Bukauskas, į Ukmergės rajono tarybą – „valstietis“ Juozas Varžgalys.

Mandato taip pat atsisakė į Kauno miesto tarybą su socialdemokratais kandidatavusi Snieguolė Navickienė, į Kazlų Rūdos tarybą – su „valstiečiais“ į rinkimus ėjusi Vilija Kazlienė, į Mažeikių rajono tarybą – su socdemais kandidatavęs Viktoras Prokopčukas bei su „valstiečiais“ – Milda Šukienė,  į Molėtų rajono tarybą – komiteto „Molėtai kartu“ atstovas Mindaugas Kildišius, į Pakruojo rajono tarybą – su socialdemokratais Simona Lipskytė ir Virginijus Kacilevičius.

Mandatų atsisakė ir į Panevėžio miesto tarybą kandidatavę politinio komiteto „Atsinaujinančiam Panevėžiui“ atstovai Tomas Jukna bei Gintarė Maskoliūnienė, į Prienų rajono tarybą – su „valstiečiais“ kandidatavusi Laimutė Jančiukienė ir su socialdemokratais Jonas Kvietkauskas, į Raseinių rajono tarybą – su konservatoriais dalyvavęs Vidmantas Merkliopas ir su socdemais – Diana Kaupaitienė, į Rietavo tarybą – liberalų sąraše buvęs Vytautas Dičiūnas.

Tarp pareigų savivaldybių tarybose atsisakiusių politikų yra ir į Skuodo rajono tarybą išrinkta Lietuvos regionų partijos sąraše buvusi švietimo ir mokslo ministrė Audronė Pitrėnienė, į Šiaulių miesto tarybą patekę politinio komiteto Nepartinio sąrašo „Dirbame miestui“ atstovai Antanas Bartulis, Justinas Švėgžda ir Vincas Urbonavičius, į Šilalės rajono tarybą – su konservatoriais išrinktas Jonas Gudauskas, į Telšių rajono tarybą – Tautos ir teisingumo sąjungos atstovas Dainius Norkus, į Vilkaviškio rajono tarybą – su demokratais patekęs Valentinas Gražulis, į Vilniaus rajono tarybą – Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos atstovai Gediminas Janavičius bei Tadeušas Aškelianecas, į Zarasų rajono tarybą – politinio komiteto „Kurk Zarasams“ atstovai Aurelija Trimonytė, Modestas Stumbrys, Eglė Vaitkevičienė ir su liberalais patekęs Aurelijus Banys bei su „darbiečiais“ išrinkta Olga Podolskienė.

„VRK vadovaudamasi rinkimų kodeksu (...) nusprendžia pripažinti, kad naujai išsirinkti savivaldybių tarybų nariai netenka savivaldybės tarybos nario mandato“, – sakė A Puksas.

Šiam sprendimo projektui taip pat pritarta bendru sutarimu.

Pagal Rinkimų kodeksą, savivaldybių tarybų nariais negali būti Seimo nariai, europarlamentarai, Vyriausybės nariai, valstybės įstaigų vadovai, kurių veikla susijusi su savivaldybių veiklos priežiūra ir kontrole, mero politinio pasitikėjimo tarnautojai, savivaldybės darbuotojai, savivaldybės įstaigų, įmonių, bendrovių vadovai.

Išrinktas savivaldybės tarybos narys, nusprendęs neatsisakyti nesuderinamų pareigų, ne vėliau kaip likus dešimčiai dienų iki pirmojo tarybos pirmojo posėdžio turi VRK pateikti pareiškimą dėl mandato atsisakymo.

Tuo metu Seimo narys A. Nekrošius pasirinko Raseinių rajono mero pareigas. Dėl to panaikinti jo įgaliojimai Seime.

Jis taip pat yra iškovojęs Raseinių savivaldybės tarybos nario mandatą. Kadangi pagal naują tvarką meras nebegali būti tarybos nariu, A. Nekrošius atsisako ir šio mandato.

Politikas į parlamentą 2020 metais išrinktas vienmandatėje Raseinių-Kėdainių apygardoje, tai reiškia, kad čia turės vykti naujo Seimo nario rinkimai.

Kovą per savivaldos rinkimai išrinkti 1498 tarybos nariai ir 60 merų.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Lygioj

Vietoj apipiso liaudį tarybinę

to o kas

Balotiravosi,nes norėjo pažiūrėti,kiek naivučių-kvailučių balsuosuž juos,nu irpažiūrėjo,ir atia

O kas ateis vietoj jų?

Juk žmonės balsavo už asmenis, tai tas nesvarbu? Kam tada iš viso balotiruotis, jeigu neketini dirbti?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS