VRK neskuba Darbo partijai išmokėti dešimtmečio senumo 1,8 mln. eurų dotacijos | Diena.lt

VRK NESKUBA DARBO PARTIJAI IŠMOKĖTI DEŠIMTMEČIO SENUMO 1,8 MLN. EURŲ DOTACIJOS

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) neskuba Darbo partijai (DP) išmokėti prieš dešimtmetį skirtos, bet „darbiečių“ sąskaitos taip ir nepasiekusios 1,8 mln. eurų dotacijos.

Komisija trečiadienį svarstė pinigų „darbiečiams“ klausimą, tačiau dauguma balsų klausimas išimtas iš darbotvarkės. Per posėdį  išsiskyrė komisijos narių nuomonės, ar reikia atskiro VRK sprendimo dėl pinigų „darbiečiams“, kai lėšos jau skirtos Vyriausybės nutarimu praėjusią savaitę.

„Tai yra formalus dalykas, nutarimas priimtas, teisinis pagrindas yra, reikia tik padaryti pavedimą. Teisinis pagrindas yra Vyriausybės nutarimas, to apiforminti atskiru VRK sprendimu nereikia“, – sakė VRK narė Olga Kilkinova.

Komisijos narė Aistė Žilinskienė teigė, kad DP prašymą reikia nagrinėti iš naujo, nes „teismas pasakė aiškiai, kad VRK negali pervertinti savo senų sprendimų, bet lygiai taip pat teismo sprendimas neatkuria seno teisės akto“.

Tai yra formalus dalykas, nutarimas priimtas, teisinis pagrindas yra, reikia tik padaryti pavedimą.

„Siūlau iš naujo išnagrinėti Darbo partijos prašymus, realiai teismas pasakė, kad VRK negali keisti savo senų sprendimų, bet buvusių sprendimų teisinė galia nėra atkuriama“, – tvirtino A. Žilinskienė.

Vyriausybė praėjusį trečiadienį pagal VRK prašymą iš Vyriausybės rezervo skyrė 1,8 mln. eurų, kad Darbo partijai įgyvendinant teismų sprendimus būtų išmokėta sena dotacija.

Dėl neišmokėtų dotacijų „darbiečiai“ kelerius metus ginčijosi teismuose. „Darbiečių“ pretenzijas nagrinėję teismai paliko galioti ankstesnius VRK sprendimus dėl 2007 ir 2008 metais Darbo partijai skirtų dotacijų, iš viso 1,8 mln. eurų.

VRK Darbo partijai 2007 ir 2008 metais buvo skyrusi dotacijas, tačiau vykstant „juodosios buhalterijos“ bylai teismai sustabdė jų mokėjimą, o vėliau grąžino į biudžetą.

2018 metais „darbiečiai“ kreipėsi į VRK dėl šių dotacijų grąžinimo, tačiau komisija pripažinusi partiją padarius šiurkščius įstatymo pažeidimus dėl 2004–2006 metais pateiktų tikrovės neatitinkančių finansinių duomenų atgaline data pakeitė ir sprendimus dėl paskirtų dotacijų.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas komisijos sprendimą panaikino konstatavęs, kad VRK negali keisti savo ankstesnių sprendimų, kuriais jau patvirtintos dotacijos partijoms.

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas yra patvirtinęs, kad 2004, 2005 ir 2006 metų Darbo partijos finansinėse ataskaitose buvo nurodyti tikrovės neatitinkantys duomenys.

Bylos duomenimis, 2004–2006 metais į oficialią Darbo partijos buhalterinę apskaitą neįrašyta beveik 7,4 mln. eurų pajamų ir 4,26 mln. eurų išlaidų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Mano nuomonė .

Dešimtis metu teisėsauga dirbo.Mokėjome jiems algas ir už milijonų mokesčių nusukimą nerado kaltų.Dar mat milijonus iš mokesčių mokėtojų atiduoti.Vergai dirbkit ,o jis tyčiosis ir špygas rodys iš Maskvos Raudonosios aikštės.Žmonės nejaugi jus tokie veršiai,kad tai leisite?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS