VRK: P. Gražulis gali būti teisiamas LGBTQ asmenų niekinimo byloje, jis dar neturi imuniteto | Diena.lt

VRK: P. GRAŽULIS GALI BŪTI TEISIAMAS LGBTQ ASMENŲ NIEKINIMO BYLOJE, JIS DAR NETURI IMUNITETO

Už LGBTQ asmenų niekinimą teisiamas išrinktasis Europos Parlamento (EP) narys Petras Gražulis šiuo metu neturi imuniteto nuo baudžiamojo persekiojimo ir gali būti teisiamas, sako Vyriausioji rinkimų komisija (VRK).

Generalinės prokuratūros prokurorė Jurgita Jasiūnienė praeitą savaitę kreipėsi į VRK, prašydama leisti patraukti baudžiamojon atsakomybėn išrinktąjį EP narį.

Tai padaryti prokurorę įpareigojo Vilniaus apygardos teismas, nors prokurorė per posėdį praeitą antradienį išreiškė nuomonę, kad šiuo metu, jos nuomone, P. Gražulis imuniteto neturi. Prokurorė sakė, kad ji prieš posėdį konsultavosi su VRK teisininkais ir iš jų gavo išaiškinimą dėl P. Gražulio neliečiamybės.

„Vyriausioji rinkimų komisija birželio 12 d. gavo Generalinės prokuratūros kreipimąsi, kuriuo buvo prašoma leisti patraukti baudžiamojon atsakomybėn kandidatą į Europos Parlamento narius Petrą Gražulį ir kitaip suvaržyti jo laisvę. Birželio 13 d. VRK į šį kreipimąsi atsakė raštu informuodama, kad Rinkimų kodeksas nenumato imuniteto nuo baudžiamosios atsakomybės kandidatams į Europos Parlamento narius. Kitaip tariant, Petras Gražulis yra išrinktas į Europos Parlamentą, tačiau šiuo metu jis, Rinkimų kodekso prasme, imuniteto nuo baudžiamojo persekiojimo neturi“, – rašoma VRK atstovės spaudai Indrės Ramanavičienės atsakyme Eltai.

VRK rašte Generalinei prokuratūrai taip pat pažymėjo, kad komisijai pagal kompetenciją nėra pavesta Lietuvos Respublikoje išrinktų EP narių statuso ir darbo sąlygų įstatymo įgyvendinimo priežiūra, dėl leidimo patraukti baudžiamojon atsakomybėn EP narį ar kitaip suvaržyti jo laisvę reikėtų kreiptis į EP Pirmininką.

Sekmadienį VRK patvirtino galutinius birželio 9 dieną vykusių rinkimų į EP rezultatus, išrinktų EP narių pažymėjimai bus įteikti šį penktadienį.

ELTA primena, kad už LGBTQ asmenų niekinimą teisiamas P. Gražulis per rinkimus Lietuvoje buvo išrinktas į EP. 

Praeitą savaitę vykusiame posėdyje Vilniaus apygardos teismas ketino tęsti bylos nagrinėjimą, klausytis baigiamųjų kalbų, tačiau politikui tapus išrinktuoju EP nariu, teisėjai, advokatai ir prokurorė sprendė, ar galima toliau nagrinėti bylą. Po trumpos pertraukos teisėjų kolegija paskelbė, kad reikia kreiptis į VRK dėl P. Gražulio.

Bylos nagrinėjimą teismas ketina tęsti, gavęs VRK atsakymą, ketvirtadienį, birželio 20 dieną. Jis gali per vieną posėdį išklausyti visų šalių baigiamųjų kalbų ir tada paskelbti nuosprendį iki liepos vidurio, kuomet vyks pirmoji EP sesija ir P. Gražulis įgis neliečiamybę kaip EP narys.

Gegužę politikas davė parodymus teismui, jis kaltės nepripažino. P. Gražulis tvirtino ne niekinęs LGBTQ žmonių, o tik citavęs Šventąjį Raštą.

Šios bylos nagrinėjimas eina į pabaigą, per ankstesnius posėdžius buvo apklausti visi liudytojai, nukentėjusieji.

Buvęs Seimo narys P. Gražulis kaltinamas tuo, kad 2022 m. gegužę parlamente, Seimui svarstant Civilinės sąjungos įstatymo projektą, bendraudamas su į Seimą atvykusiais asmenimis, žinodamas, kad jo pasisakymai yra filmuojami, transliuojami, vartojo tokias frazes, kaip „Lipa ant stulpo ir rėkia, kad yra pederastas“, „Iš kur tie pederastai atsirado? Čia išsigimimas“, „Jūs platinate venerines ligas“, „Ir su ožkom, ir lavonais, su vaikais, su vyrais“, „Paskaitykit Šventąjį Raštą, čia iškrypimas, Jūs esate išsigimęs“, „Dievas sukūrė vyrą ir moterį“.

Pasak prokuratūros, politikas įžeidinėjo, niekino LGBTQ bendruomenės narius ir esą padarė nusikalstamą veiką, nurodytą Baudžiamojo kodekso (BK) 170 straipsnio 2 dalyje. Minimame BK straipsnyje nurodoma, kad tas, kas viešai tyčiojosi, niekino, skatino neapykantą ar kurstė diskriminuoti žmonių grupę ar jai priklausantį asmenį dėl amžiaus, lyties, seksualinės orientacijos, neįgalumo, rasės, odos spalvos, tautybės, kalbos, kilmės, etninės kilmės, socialinės padėties, tikėjimo, įsitikinimų ar pažiūrų, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.

Rašyti komentarą
Komentarai (15)

Anonimas

Sigita Jeigu galėtu tai visus P.Gražulio kaulelius dabar sugraužtu.Kanda kanda kiek tik gali.Nepatinka teisybė pasakoma į akis. Lietuvos žmonės jį išrinko į EUROPOS PARLAMENTĄ. Reiškia visi rinkėjai yra durniai. Ot,taip,kad galėtų gyvą palaidotų.Ir už ką,kad teisybę sako.GĖDA GĖDA šiems veikėjams !!!

Romas

Įtariu to proceso nevilkins kaip su "brendžio dėžute", nes kai kas labai jau nenori, kad Gražulis būtų EP.

Anonimas

VAKCINOS NUO LYTINIŲ IŠKRYPIMŲ NĖRA....
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS