Teks perbraižyti ribas: nustatyto dydžio nebeatitinka 18 rinkimų apygardų | Diena.lt

TEKS PERBRAIŽYTI RIBAS: NUSTATYTO DYDŽIO NEBEATITINKA 18 RINKIMŲ APYGARDŲ

Dėl demografinių pokyčių nustatyto dydžio nebeatitinka 18 rinkimų apygardų: dešimt yra per didelės ir aštuonios – per mažos, sako Vilniaus universiteto (VU) docentas Rolandas Tučas.

„2016 metais visos apygardos atitiko nustatytą dydį, nė viena neviršijo leistino nuokrypio. Dabartinė situacija – jau 18 vienmandačių apygardų neatitinka nustatyto dydžio“, – antradienį Vyriausioje rinkimų komisijoje (VRK) sakė VU Geografijos ir kraštotvarkos katedros docentas.

Anot mokslininko, rinkėjų skaičiaus vidurkį daugiau kaip 10 proc. viršijančių apygardų yra Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos regionuose, o sumažėjusios – kaimiškos apygardos.

Jau šiuo metu per didelės yra sostinės Senamiesčio, Naujamiesčio, Antakalnio, Fabijoniškių, Karoliniškių, Nemenčinės; Kauno regione – Raudondvario ir Aleksoto-Vilijampolės; Klaipėdos regione – Danės ir Gargždų apygardos.

Mažiau nei leistiną nuokrypį turi Kuršo, Plungės, Šilutės, Zanavykų, Vilkaviškio, Sėlos, Anykščių-Panevėžio, Molėtų-Širvintų apygardos.

Įvertinus prognozuojamus gyventojų pokyčius per 2020 metų Seimo rinkimus nuokrypis jau bus viršijamas 25 apygardose – 13 bus per didelės ir 12 per mažos, pažymi R. Tučas.

Rinkėjų skaičius apygardoje turi būti nuo 0,9 iki 1,1 vidutinio rinkėjų visose vienmandatėse rinkimų apygardose skaičiaus.

Pasak VRK vadovės Lauros Matjošaitytės, projektai, kaip siūloma perbraižyti rinkimų apygardų ribas, visuomenei turėtų būti pristatyti spalio mėnesį, o galutinės apygardų ribos patvirtintos iki metų pabaigos.

„Spalio mėnesį turėsime pirminį projektą arba projektus, teiksime visuomenei, politinėms partijoms, kandidatams. O iki metų pabaigos turėtume patvirtinę galutines apygardų ribas“, – sakė rinkimų komisijos pirmininkė.

VRK apygardų ribas nustato likus ne mažiau kaip 210 dienų iki rinkimų, atsižvelgdama į šalies administracinį suskirstymą, praėjusių rinkimų apygardų ribas ir rinkėjų skaičių.

Eiliniai Seimo rinkimai vyks 2020 metų spalio 11 dieną.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...

Ach: "... o sumažėjusios – kaimiškos apygardos" - tos kaimiškos apygardos mažėja dėl emigracijos, o emigravusius kažkodėl tai prirašo prie Vilniaus Nnaujamiesčio, tai dirbtinai joje didinant rinkėjų skaičių. BET - nėra ko emigravusių kažkaip grupuot, juos IR TOLIAU reikia palikt prirašytus savo gimtosiose apygardose - rinkėjų skaičius jose nesikeistų, o tuo pačiu - neatitrūkus nuo savo gimtos apygardos reikalų atsirastų normali trauka užsidirbus grįžt į gimtąsias vietas. Taip, kiek sudėtingiau būtų organizuot pačius rinkimus (reiktų skirtingų balsavimo biuletenių), BET - tai vis tik nesunkiai išsprendžiama... nes vis tik visi balsavimai užsieniuose reikalauja išankstinės registracijos, taip kad nesunku bus ir biuleteniais pasirūpint.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS