VSD pranešėjo istoriją tirianti Seimo komisija uždarame posėdyje išklausys R. Bridikį | Diena.lt

VSD PRANEŠĖJO ISTORIJĄ TIRIANTI SEIMO KOMISIJA UŽDARAME POSĖDYJE IŠKLAUSYS R. BRIDIKĮ

  • 0

 

Vilnius, vasario 14 d. (BNS). Valstybės saugumo departamento (VSD) pranešėjo informaciją apie departamento vadovų veiksmus tikrinant į prezidentus kandidatavusio Gitano Nausėdos aplinką tirianti Seimo komisija trečiadienį uždarame posėdyje išklausys departamento direktoriaus pavaduotoją Remigijų Bridikį.

„Išklausysime R. Bridikį, nes jis į kai kuriuos klausimus, susijusius su informacijos tikrinimu, pažadėjo atsakyti uždarame posėdyje“, – BNS sakė komisijos pirmininkas Vytautas Bakas.

Komisija R. Bridikio liudijimą praėjusią savaitę jau išklausė viešai, tačiau VSD direktoriaus pavaduotojas į daugelį klausimų tuomet teigė negalintis atsakyti atvirame posėdyje, nes tai slapta informacija.

R. Bridikis patvirtino iš VSD generalinio direktoriaus Dariaus Jauniškio gavęs G. Nausėdos komandos sąrašą, kurį perdavęs savo pavaldiniui, vėliau pranešėju tapusiam Tomui Gailiui ir nurodęs patikrinti jame esančius asmenis.

Jis taip pat sakė, jog tai buvo žodinis pavedimas patikrinti sąraše esančius asmenis, kurie „gali būti aktualūs, norint suvokti grėsmes, rizikas proceso dalyviams“.

Klausiamas, ar tikrinti kiti kandidatai, R. Bridikis sakė, kad „tikrinimai buvo orientuoti ne į konkretų asmenį, o į procesus“.

Komisijai jau liudijo buvę ir esami prokuratūros, Specialiųjų tyrimų tarnybos vadovai, taip pat savo tapatybės nusprendęs nebeslėpti pranešėjas, buvęs vienos iš VSD valdybos viršininkas T. Gailius, keli VSD pareigūnai.

T. Gailius sakė įtaręs, kad jo vadovai galėjo padaryti drausminį pažeidimą ar net nusikaltimą, kai pavedė tikrinti G. Nausėdos aplinką ir galimai perdavė patikrinimo rezultatus tretiesiems asmenims, neturintiems teisės dirbti su įslaptinta informacija. Todėl T. Gailius teigė ir kreipęsis į politikus bei tapęs pranešėju.

Po šio liudijimo VSD pakartojo, jog tikrindami G. Nausėdos aplinką laikėsi įstatymų.

Žvalgybos atstovai sakė tikrinę visų kandidatų į prezidentus komandas, pats pranešėjas teigė, jog tikrinta tik G. Nausėdos aplinka, o R. Bridikis jam patvirtino, kad sąrašai gauti iš paties G. Nausėdos. Prezidentas kategoriškai neigia prašęs VSD tikrinti jo komandą.

2023 metų pradžioje išleistoje knygoje „Pranešėjas ir prezidentas“, kurios dalis turinio yra paremta T. Gailiaus pasakojimais, keliami klausimai ir dėl G. Nausėdos rinkimų kampanijos finansavimo skaidrumo.

G. Nausėda atmeta įtarimus dėl galbūt neskaidraus kampanijos finansavimo, taip pat tvirtina esantis pasiruošęs atsakyti į komisijos klausimus raštu.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS