VTEK aiškinsis buvusios Aplinkos apsaugos departamento vadovės O. Vėbrienės elgesį | Diena.lt

VTEK AIŠKINSIS BUVUSIOS APLINKOS APSAUGOS DEPARTAMENTO VADOVĖS O. VĖBRIENĖS ELGESĮ

  • 0

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) trečiadienį pranešė pradėjusi tyrimą dėl buvusios Aplinkos apsaugos departamento vadovės Olgos Vėbrienės elgesio.

Tyrimas pradėtas Aplinkos ministerijos pranešimo pagrindu.

Etikos sargai aiškinsis aplinkybes, kai O. Vėbrienė, eidama departamento direktorės pareigas, 2020 metų pabaigoje įsakymu nustatė priemokų dydžius už pasyvųjį budėjimą namuose ne tik kitiems departamento darbuotojams, bet ir sau pačiai.

Taip pat nurodyta, kad O. Vėbrienė šių metų pradžioje patvirtino departamente gaunamų pranešimų apie aplinkos apsaugos reikalavimų pažeidimus priėmimo, registravimo, reagavimo į juos ir informacijos teikimo tvarkos aprašą, kuriuo įtvirtino galimai išskirtines sąlygas pasyviai namuose budinčiai departamento vadovybei (įskaitant ir save pačią) bei galimai sukūrė prielaidas vadovybei gauti priemokas už pasyvųjį budėjimą namuose nevykstant reaguoti į skubius aplinkosauginius pažeidimus.

VTEK primena, kad tyrimo pradėjimas savaime nereiškia pažeidimo nustatymo.

Tyrimui atlikti VTEK įstatymas numato trijų mėnesių terminą. VTEK tyrimo atlikimo terminą gali pratęsti. Bendra tyrimo trukmė negali viršyti pusės metų termino.

Nuo 2020 metų rugpjūčio departamentui vadovavusi O. Vėbrienė iš pareigų dėl to, kad neturėjo būtinos dvejų metų vadovaujamojo darbo patirties, atleista balandį.

S. Gentvilui praėjusių metų pabaigoje tapus aplinkos ministru netrukus tarp jo ir O. Vėbrienės kilo nesutarimų – trintis atsirado, kai ši nušalino aplinkosaugininką, per atostogas ministrui pranešusį apie praėjusių metų pabaigoje Būtingės terminale išsiliejusią naftą.

Tirs ir S. Katuokos elgesį

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK) trečiadienį pranešė, kad tirs buvusio savo nario Sauliaus Katuokos elgesį.

Tyrimas pradėtas dėl Mykolo Romerio universiteto Teisės mokyklos Tarptautinės ir Europos Sąjungos teisės instituto direktoriaus S. Katuokos bei Vilniaus universiteto Teisės fakulteto Baudžiamosios teisės bendrosios dalies mokslo centro vadovo Jono Prapiesčio galimo interesų konflikto.

Į VTEK kreipėsi premjerė Ingrida Šimonytė.

Etikos sargai aiškinsis, ar šie Mykolo Romerio universiteto (MRU) bei Vilniaus universiteto (VU) atstovai, dirbami atrankos į Europos Sąjungos Bendrojo teismo teisėjus darbo grupėje, vertino pretendentus, su kuriais juos galbūt sieja tiesioginio tarpusavio pavaldumo santykiai, ir neturėjo nusišalinti.

Minėtoje atrankoje dalyvavo MRU Teisės mokyklos dekanė Lyra Jakulevičienė ir VU Teisės fakulteto dekanas Tomas Davulis.

S. Katuokos vadovaujamas institutas yra MRU Teisės mokyklos struktūrinis padalinys, o J. Prapiesčio vadovaujamas mokslo centras yra akademinis organizacinis darinys VU Teisės fakultete.

Paaiškėjus minėtoms aplinkybėms Vyriausybė sustabdė atrankos į ES Bendrąjį Teismą procesą ir kreipėsi į VTEK.

VTEK pabrėžia, kad tyrimo pradėjimas savaime nereiškia pažeidimo nustatymo.

Teisingumo ministerijos suburta darbo grupė gegužės pradžioje geriausiu kandidatu į ES Bendrąjį Teismą atrinko dabartinį šio teismo teisėją Virgilijų Valančių.

S. Katuoka 2014–2019 metais buvo Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos narys.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS