Vyriausybė pritarė D. Gaidžio skyrimui Lietuvos ambasadoriumi Singapūre | Diena.lt

VYRIAUSYBĖ PRITARĖ D. GAIDŽIO SKYRIMUI LIETUVOS AMBASADORIUMI SINGAPŪRE

Vyriausybė pritarė Dariaus Gaidžio skyrimui Lietuvos ambasadoriumi Singapūre.

„Čia svarbi ambasada, nauja, naujas baras“, – Vyriausybės posėdyje trečiadienį sakė premjerė Ingrida Šimonytė. 

Lietuva šiemet įsteigė ambasadą Singapūre, siekdama stiprinti ryšius Rytų Azijos regione.

Ambasadorius Singapūre taip pat turėtų būti papildomai akredituojamas Malaizijoje, Indonezijoje, Tailande ir Vietname ir skiriamas nuolatiniu Lietuvos atstovu Azijos ir Europos fonde, kurio būstinė yra Singapūre. Dabar ši funkcija vykdoma iš ambasados Japonijoje.

Lietuvos diplomatinis atstovas užsienio valstybėje skiriamas po keleto procedūrų – gavus tos užsienio valstybės sutikimą priimti ir iš anksto apsvarsčius kandidatūrą Seimo Užsienio reikalų komitete. Vyriausybės teikimu į šias pareigas deleguotą asmenį skiria prezidentas.

Jam pritarus, pareigas D. Gaidys pradės eiti nuo liepos 11 dienos.

Šiuo metu Užsienio reikalų ministerijoje D. Gaidys eina ambasadoriaus ypatingiems pavedimams pareigas.

Kaip Vyriausybės posėdyje sakė D. Gaidys, diplomatinėje tarnyboje jis dirba apie 30 metų, nuo 1991-ųjų. Jam teko dirbti generaliniame konsulate Niujorke, ambasadoje Sofijoje, Londone, generaliniame konsulate Los Andžele.

„Norėčiau išskirti pagrindinį ir didžiausią prioritetą – ambasados ekonominę veiklą. Išskirčiau kelias sritis, visų pirma tai būtų eksporto plėtra ir naujų rinkų paieška“, – sakė D. Gaidys.

Neseniai įsigaliojusi Europos Sąjungos-Singapūro laisvosios prekybos sutartis, anot ambasadoriaus, atvėrė naujas galimybes aukštą pridėtinę vertę kuriančių produktų ir paslaugų eksportui.

D. Gaidys išskyrė ryšių technologijas, gyvybės mokslus, fotoniką, taip pat tradicines pramonės šakas – maisto pramonę, nes Singapūras importuoja 90 proc. maisto produktų, taip pat chemijos, tekstilės bei baldų pramonės šakas.

„Antra kryptis būtų bendradarbiavimas mokslo, technologijų ir inovacijų srityse. Ne paslaptis, kad Singapūras yra labai pažengusi technologiškai valstybė. Mūsų prioritetinės šakos yra fotonika ir gyvybės mokslai“, – teigė D. Gaidys.

Jo teigimu, svarbi sritis ir investicijų pritraukimas, taip pat ryšiai tarp startuolių ekosistemų, Singapūras „galėtų būti mums vartai į Pietryčių Aziją, o Singapūro startuoliams vartai į Europos Sąjungą“.

Ambasadorius teigė sieksiantis užmegzti gilesnį universitetų bendradarbiavimą, kuris šiuo metu nėra aktyvus.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

ai

ta ambasada singapure reikalinga tik svogeriam idarbint

SUSIJUSIOS NAUJIENOS