Vyriausybė blokuoja Kinijos įrangą Lietuvos oro uostuose | Diena.lt

VYRIAUSYBĖ BLOKUOJA KINIJOS ĮRANGĄ LIETUVOS ORO UOSTUOSE

Lietuvos Vyriausybė trečiadienį nusprendė uždrausti diegti Kinijos įmonės „Nuctech“ rentgeno patikros įrangą šalies oro uostuose dėl galimos grėsmės nacionaliniam saugumui.

„Vyriausybės sprendimas – sandoris neatitinka nacionalinio saugumo interesų“, – BNS sakė premjerės atstovė spaudai Rasa Jakilaitienė.

Ministrų kabinetas specialiai sušauktame posėdyje apsvarstė nacionaliniam saugumui svarbius sandorius tikrinančios vyriausybinės komisijos sausį paskelbtą neigiamą išvadą.

Ji nėra viešinama.

„Nuctech“ dalyvavo konkurse įrengti bagažo tikrinimo sistemas Lietuvos oro uostuose.

Į vyriausybinę komisiją dėl kinų investicijų kreipėsi patys oro uostai ir Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas.

Vyriausybės sprendimas – sandoris neatitinka nacionalinio saugumo interesų.

Jis tuomet perspėjo, kad „Nuctech“ rentgeno patikros įranga oro uostuose gali kaupti duomenis apie keleivius ir bagažą, kurie pagal Kinijos įstatymus būtų prieinami Kinijos žvalgybos ir saugumo tarnyboms.

„Nuctech“ priekaištus atmeta. Ji teigia, kad Lietuvai siūloma įranga gaminama gamykloje netoli Varšuvos Lenkijoje „laikantis griežčiausių taikomų ES ir nacionalinių veiklos ir saugos standartų“.

JAV laikraštis „Wall Street Journal“ pernai birželį pranešė, kad Jungtinių Valstijų agentūros ėmėsi aktyvios kampanijos prieš „Nuctech“ įrangos diegimą Europos jūrų ir oro uostuose bei pasienio kontrolės punktuose.

Kritikai sako, kad „Nuctech“ mažų kainų strategija leidžia kelti prielaidas, jog įmonė veikia ne komerciniais pagrindais, o siekia užsitikrinti strateginės infrastruktūros kontrolę.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Juozas

Nenustebsiu, jei vyriausybininkų draugelių firmos nupirks tuos pačius įrenginius, užklijuos "made in EU" ir parduos trigubai brangiau. Kaip kad su ligonių stebėjimo monitoriais buvo pas Verygą.

...

bobų vyriausybė atsilikusi nuo realijų. Trampo nebėra, o baidenas - kinijos draugas.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS