Vyriausybės kancleris A. Stončaitis su delegacija lankysis Kinijoje | Diena.lt

VYRIAUSYBĖS KANCLERIS A. STONČAITIS SU DELEGACIJA LANKYSIS KINIJOJE

  • 0

Lietuvos valdžios bei verslo atstovų delegacija, vadovaujama Vyriausybės kanclerio Algirdo Stončaičio, lapkričio pradžioje lankysis Kinijoje.

Jie dalyvaus antrojoje tarptautinėje Kinijos importo parodoje „Second International China Import Expo“, kur bus kalbama apie Lietuvos ir Kinijos bendradarbiavimą.

Į lapkričio 3–9 dienomis Šanchajuje vyksiančią parodą Vyriausybės kancleris vyksta Kinijos kvietimu. Pernai Lietuvai renginyje atstovavo prezidentė Dalia Grybauskaitė, šiemet pakviestas premjeras Saulius Skvernelis, bet dėl sveikatos jis vykti negali, BNS informavo Vyriausybės kanceliarija.

„Parodoje taip pat dalyvaus nemažai Lietuvos įmonių, todėl Vyriausybės kanclerio dalyvavimas svarbus parodant paramą siekiančiam glaudžiau bendradarbiauti su Kinija Lietuvos verslui“, – teigiama Kanceliarijos pranešime.

Šiemet parodoje ketina dalyvauti bendrovės „Pieno žvaigždės“, „Gudobelė“, „Mantinga“, „Melt water“, „Vilniaus alus“, „Imlitex China“, „Daumantai“, „Grainmore“, „Baltmax“, „Aromika“, „Baltic Flax“ bei kitos.

Parodoje taip pat dalyvaus nemažai Lietuvos įmonių, todėl Vyriausybės kanclerio dalyvavimas svarbus parodant paramą siekiančiam glaudžiau bendradarbiauti su Kinija Lietuvos verslui.

Į Kiniją taip pat vyksta žemės ūkio bei ekonomikos ir inovacijų viceministrai Evaldas Gustas ir Marius Skuodis, Seimo Ekonomikos komiteto pirmininkas Rimantas Sinkevičius, Lietuvos ambasadorė Kinijoje Ina Marčiulionytė, „Verslios Lietuvos“ generalinė direktorė Daina Kleponė, Vyriausybės kanceliarijos Tarptautinių santykių ir Europos Sąjungos grupės patarėjas Mindaugas Žičkus.

Pernai parodoje dalyvavo atstovai iš 172 šalių ir daugiau nei 3,6 tūkst. bendrovių. Šiemet parodoje savo paviljonus turės daugiau kaip 60 šalių, tarp jų Vokietija, Kanada, Jungtinė Karalystė, Australija, Naujoji Zelandija, Šveicarija, Ispanija, Nyderlandai, Italija, Prancūzija, Čekija, Austrija ir kitos. Iš Baltijos jūros regiono dalyvaus Lenkija, Švedija, Suomija ir Danija.

A. Stončaitis taip pat pakviestas dalyvauti ir kalbėti tuo pat metai kaip ir paroda Kinijoje vyksiančioje Pasaulinėje skaitmeninės prekybos konferencijoje (Global Digital Trade Conference).

Vyriausybės kancleris vizito metu atidarys Lietuvos ir Kinijos lazerių mokslo ir pramonės konferenciją. Tikimasi, kad jos metu valstybinis Fizinių ir technologijos mokslų centras pasirašys memorandumą dėl bendradarbiavimo su Šandongo mokslų akademija. Kinija šiuo metu yra didžiausia rinka Lietuvos lazerių pramonės gamintojams, o dėl galimybių glaudžiau bendradarbiauti Lietuvos ir Kinijos mokslininkai tariasi jau daug metų.

Lazerių konferencijoje dalyvaus Vilniaus universiteto Lazerinių tyrimų centro, Fizinių ir technologijos mokslų centro, bendrovių „QS Lasers“, “Femtika“, „Altechna“, „Optonas“, „3 fotonai“ ir „Cognitio“ atstovai.

Per vizitą Bengbu mieste bus paskelbta apie Lietuvos informacinio ir kultūros centro projekto įgyvendinimo pradžią. Lietuvių architektai parengė centro projektą, jo tikslas – skatinti aktyvesnius kultūrinius mainus ir turizmą.

Lietuvos ekonominiai ryšiai su Kinija išlieka gana riboti, tačiau šalių tarpusavio prekybos apimtys pastaruoju metu didėja. Lietuvos statistikos departamento duomenimis, šiuo metu Kinija tarp eksporto partnerių užima 24-ą vietą (154,3 mln. eurų, 25,3 proc. daugiau nei pernai sausį-rugpjūtį), o pagal importą yra dešimta (625 mln. eurų, 11 proc. daugiau).

Lietuvos Vyriausybė atsargiai vertina idėjas dėl galimų kinų investicijų į strateginius objektus, tokius kaip Klaipėdos uostas ir „Lietuvos geležinkeliai“, nerimaudama, kad tai gali atnešti ir nederamą politinę įtaką. Pastaruoju metu taip pat kaista diskusijos dėl Kinijos bendrovės „Huawei“ investicijų plėtojant 5G ryšį.

Neseniai tarp Lietuvos ir Kinijos kilo ir keletas politinių incidentų. Rugpjūčio pabaigoje į Hongkongui palaikyti skirtą mitingą atvykus Kinijos rėmėjams tarp abiejų pusių atstovų kilo susistumdymas, kiek vėliau Lietuvos užsienio reikalų ministerija įteikė notą kinų ambasadoriui dėl šios šalies diplomatų vaidmens konflikte.

Tuo metu Vilniaus meras Remigijus Šimašius neleido sostinėje spalio 1 dieną organizuoti fejerverkų renginio, skirto švęsti komunistinės Kinijos įkūrimo 70-ųjų metinių.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS