Ž. Pavilionis: Seimo URK dviejų ambasadorių elgesį vertins po ministerijos tyrimo | Diena.lt

Ž. PAVILIONIS: SEIMO URK DVIEJŲ AMBASADORIŲ ELGESĮ VERTINS PO MINISTERIJOS TYRIMO

Seimo Užsienio reikalų komitetas (URK) kol kas nesiima vertinti pranešimų apie galbūt netinkamo dviejų Lietuvos diplomatų – ambasadoriaus Jungtinėje Karalystėje Eitvydo Bajarūno bei Lietuvos atstovo NATO Deivido Matulionio – elgesio, laukia Užsienio reikalų ministerijos (URM) tyrimo, sako komiteto pirmininkas Žygimantas Pavilionis.

„Aišku, ambasadorių reputacija yra svarbus dalykas, bet dirbdami tokį darbą, turime sudaryti erdvę ministerijai išsiaiškinti, kiek ten tos ugnies yra dėl tų dūmų, surinkti visą informaciją ir tik tada, aš manau, mes galėsime, kaip komitetas, kuris dalyvauja ambasadorių skyrime ir perskyrime, tarti kokį nors žodį. Kol kas tikrai per anksti apie tai kalbėti“, – trečiadienį po URK posėdžio Seime žurnalistams sakė politikas.

Per uždarą komiteto posėdį užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sulaukė klausimų šia tema, tačiau detaliau ji nenagrinėta.

„Kol kas aiškinasi jų (ambasadorių – BNS) darbovietė, kaip ir priklauso, yra struktūros atsakingos už tai, mes klausėme ministro šiandien, ministerija aiškinasi, kai išsiaiškins, mus informuos“, – tvirtino Ž. Pavilionis.

„Lauksime, kad darbdavys visų pirma ištirtų šį klausimą, ir tik tada vertinsime“, – pridūrė jis.

Seimo komiteto vadovas, pats buvęs diplomatas priminė, jog ne kartą tokie ginčai yra baigęsi teisme, todėl būtina kruopščiai ištirti pirminę informaciją.

Naujienų portalas „Delfi“ rugpjūtį pranešė, kad URM gavo darbuotojų nusiskundimų dėl galimo E. Bajarūno mobingo bei piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi. Taip pat gauta duomenų, jog D. Matulionis galėjo nesilaikyti valstybės institucijų suteikto mandato ir savo veikla esą susilpninti Lietuvos derybines pozicijas derybose dėl NATO viršūnių susitikimo Vilniuje dokumentų.

G. Landsbergis trečiadienį žurnalistams sakė, kad sprendimas, ar po šių skundų pradėti tarnybinį tyrimą, dar nepriimtas.

Jis pabrėžė, kad tokį sprendimą priima ne jis, o URM kanclerė.

„Tegu URM veikia pagal savo vidaus tvarkas“, – teigė ministras.

G. Landsbergis atsisakė pasakyti asmeninį požiūrį dėl galimų minėtų ambasadorių nusižengimų.

„Bet koks komentavimas, mano vertinimu, yra per ankstyvas, nesu labai maloniai nustebintas, kad ta informacija atsirado viešumoje, nemanau, kad tai padeda tyrimui, o jei pasirodytų, kad taip yra, tie žmonės, kurie atkreipė į tai, jie nebūtinai tada pasitiki sistema“, – kalbėjo užsienio reikalų ministras.

Jis tvirtino situacijas matąs, „kaip darbo tvarkos tam tikrus tobulintus dalykus“.

„Yra nurodymų struktūra, kaip ji gimsta, ypač užsienio ar gynybos srityje, yra institucijos, kurios sprendimus priima, juos formuluoja, prižiūri jų įgyvendinimą ir galų gale jie turi būti įgyvendinti. Vienoje iš tų grandžių galimai galėjo kilti įtarimas, kad ji nesuveikė taip, kaip turėjo suveikti“, – apie D. Matulionio situaciją kalbėjo G. Landsbergis.

Jis patvirtino apie situaciją dėl ambasadorių informavęs prezidentą Gitaną Nausėdą ir premjerę Ingridą Šimonytę.

Prezidentas praėjusią savaitę teigė šiuo metu pasitikintis minėtais diplomatais.

Ambasadorius skiria ir atleidžia prezidentas Vyriausybės teikimu ir Seimo Užsienio reikalų komiteto pritarimu.

Rašyti komentarą
Komentarai (8)

Vis tik

Vis tik Ž. Povilionį priskirčiau prie tų inteligentiškų, padorių ir išmintingų politinių figūrų. O kur dar patriotizmas, kuris liejasi per kraštus? Jam svarbūs Lietuvos reikalai. Pagarba.

v'Elnio \\\\\.../////

koncervinė žmoga,o'Žio mašnos supėjas.

:)))

o kubos mafija nieko netirs?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS