Ženevoje L. Linkevičius pristatė Lietuvos kandidatūrą į Žmogaus teisių tarybą | Diena.lt

ŽENEVOJE L. LINKEVIČIUS PRISTATĖ LIETUVOS KANDIDATŪRĄ Į ŽMOGAUS TEISIŲ TARYBĄ

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius pirmadienį sakė kalbą Jungtinių Tautų Žmogaus teisių tarybos 43-iosios sesijos aukšto lygio segmente.

Ministras, savo kalboje cituodamas Nobelio taikos premijos laureatą Andrejų Sacharovą, akcentavo žmogaus teisių, taikos ir progreso nedalomumą ir būtinybę užtikrinti žmogaus teises, mokantis iš praeities klaidų, ir atkreipė dėmesį į nerimą keliančias tendencijas – vis silpnėjančią demokratiją pasaulyje, mažėjančią pilietinės visuomenės laisvę, vis dažnėjančius atvejus, kuomet kvestionuojamas daugiašališkumas, paremtas teisės viršenybe.

Ministras išskyrė žurnalistams ir žmogaus teisių gynėjams kylančius iššūkius ir grėsmes, Rusijos vykdomus žmogaus teisių pažeidimus okupuotuose Ukrainos ir Sakartvelo teritorijose, akcentavo poreikį skatinti pagarbą tarptautinei teisei ir teisės viršenybei – neatsiejamiems žmogaus teisių užtikrinimo elementams. Atsižvelgiant į Rusijos vykdomą spaudimą Sausio 13-osios bylos teisėjams ir prokurorams, ministras paragino gerbti kitų valstybių teisėjus ir prokurorus bei užtikrinti jų nešališkumą ir laisvę veikti be trečiųjų šalių spaudimo.

Kalbėdamas apie pilietinės visuomenės svarbą užtikrinant žmogaus teises, ministras pristatė šių metų gegužę Lietuvos Respublikos Seime vyksiančius tarptautinius Andrejaus Sacharovo klausymus, kurie bus surengti praėjus 35 metams po paskutiniųjų tokių klausymų Londone. Atnaujinami Sacharovo klausymai bus skirti šiuolaikiniams žmogaus teisių iššūkiams – žmogaus teisių užtikrinimui skaitmeninėje erdvėje, klimato kaitos klausimams ir lyčių lygybės problematikai.

Žmogaus teisių taryboje ministras pristatė Lietuvos kandidatūrą į Žmogaus teisių tarybą 2021 m. vyksiančiuose rinkimuose ir informavo, kad neseniai išrinkta į vykdomąsias Jungtinių Tautų vaikų fondo (UNICEF) bei Jungtinių Tautų lyčių lygybės ir moterų įgalinimo padalinio (UN WOMEN) tarybas, Lietuva yra pasiryžusi prisidėti prie daugiašalės žmogaus teisių sistemos stiprinimo ir žmogaus teisių padėties pasaulyje gerinimo.

Lietuva, kaip primenama Užsienio reikalų ministerijos pranešime, Jungtinių Tautų Žmogaus teisių taryboje iki šiol turi stebėtojos statusą, tačiau yra iškėlusi savo kandidatūrą tapti Žmogaus teisių tarybos nare 2022-2024 m. laikotarpiui.

Žmogaus teisių taryba yra Jungtinių Tautų žmogaus teisių apsaugos institucija, įsteigta Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos 2006 m. Pagrindinė jos funkcija – skatinti visuotinę pagarbą žmogaus teisių ir laisvių apsaugai, reaguoti į žmogaus teisių pažeidimus ir teikti dėl jų rekomendacijas

 

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Spekuliantai

Linkevičius kartu su Pūru ir Robertu van Vorenu gerą biznį daro iš Sacharovo vardo. Jie visi Gairiūnų lygio spekuiantai. Parduos bet ką dėl savo karjeros. Net šlykštu klausyti kai tokie degeneratai prisidengia Sacharovu darydami didelį biznį.

O ką

konkrečiai pasiūlė?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS