Per 100 nevyriausybinių organizacijų kreipėsi į Seimo narius | Diena.lt

PER 100 NEVYRIAUSYBINIŲ ORGANIZACIJŲ KREIPĖSI Į SEIMO NARIUS

Pirmadienį per šimtas organizacijų kreipėsi į Seimo narius, prašydamos nepritarti siūlomiems Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pakeitimams. Anot organizacijų, tokie pakeitimai blokštų Lietuvą atgal ir grąžintų fizinį smurtą prieš vaikus. Specialistai taip pat atkreipia dėmesį, kad tai - ne vienintelis pataisų trūkumas. Anot jų, priėmus pataisas, pažeidžiamiausia visuomenės dalis - vaikai - nuo smurto būtų saugomi mažiau nei suaugę žmonės.

„Parengtos pataisos įteisina smurtą prieš vaikus. Tai ypač nekonstruktyvus siūlymas, jis niekaip neatliepia ir nesprendžia vaiko teisių apsaugos reformos spragų - menko finansavimo ir paslaugų šeimai trūkumo. Toleruodami fizinį smurtą prieš vaikus nesukursime kokybiškų ir kiekvienai šeimai prieinamų paslaugų, kas ir yra šiuo metu vaiko teisių sistemą krečiančios krizės esmė“, - sako organizacijos „Gelbėkit vaikus“ generalinė direktorė Rasa Dičpetrienė.

Pagal įregistruotas pataisas fiziniu smurtu prieš vaiką būtų laikomas tik sukeliamas žymus skausmas, o „proporcingas“ fizinis smurtas prieš vaikus nebebūtų laikomas smurtu.

Žmogaus teisių specialistai taip pat atkreipia dėmesį, kad pagal Seimui svarstyti pateiktas Įstatymo pataisas, ne tik būtų legalizuotas fizinis smurtas prieš vaikus, tačiau šalis atsidurtų ir keistoje teisinėje padėtyje - šiuo metu LR Baudžiamasis kodeksas numato bausmes tiek už žymų, tiek už nežymų suaugusio žmogaus sveikatos sutrikdymą, tačiau, priėmus siūlomas pataisas, prieš vaikus smurtauti būtų leidžiama.

„Toks nelygiavertis vaikų ir suaugusiųjų traktavimas apsaugos nuo smurto kontekste niekaip nepateisinamas nei teisiniu, nei moraliniu požiūriu“, - sako Lietuvos žmogaus teisių centro direktorė Birutė Sabatauskaitė.

Kreipimąsi inicijavo VšĮ „Paramos vaikams centras“, Lietuvos žmogaus teisių centras, organizacija „Gelbėkit vaikus“ ir VšĮ „Psichikos sveikatos perspektyvos“, jį pasirašė per šimtas organizacijų.

Šiuo metu prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos veikia darbo grupė vaiko teisių apsaugos reformos poįstatyminių aktų patobulinimams parengti. Joje dalyvauja ir nevyriausybinių organizacijų atstovai.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

Vaikas žmogus

o mušimui, kaip suaugusiam, taip ir vaikui nėra kraštutinio atvejo. Tėvam mušant vaiką, jis tik sukelia baimę ir rodo tėvų neveiksnumą

xxx

Kodel visur fiksuojamas vaiko musimas kaip smurtas pries vaika??? Jei tevai normalios psichikos ir ne alkoholikai, tai jie puikiai suprsnta kad musimas, krastutiniu atveju, gali buti ir B A U S M E vaikui uz netinkama elgesi. Visi tevai nori savo vaikui gerio ir laimes, bet vaikai buva visokie is prigimties: vieni ramesni, o kiti tokie smarkus, kad nevisada paklusta tevu nustatytai drausmei. Jeigu tokie vaikai savo laiku nebuva sutramdyti is ju paprastai ir uzauga taip vadinami ''banditai''. O kas vagia is zmoniu namu, dauzo (ir kartais uzmusa niekuo nekalta zmogu), vagia is parduotuviu, vagia automobilius ir t.t. K A S?????? Tegul psichologai nepliurpia nesamoniu, o panagrineja situ suaugusiu banditu vaikystes auklejima. Kai savo laiku negauna i kaili tai ir nesupranta savo atsakomybes uz savo veiksmus. Laiku uz atitinkama elgesi turi buti B A U S M E. Skirksuda nuo bandutes, o S M U R T A nuo B A U S M E S.

Lobis

Idomu suzinoti kiek nevyriausybiniu organizaciju gauna dotacijas is valstybes jei skaicius virsija 100 Gal jau tiek vaiku nera Lietuvoje ? O kas sake kad vaikus reikia musti?Nemaciau jokiam istatyme O kad vaikus atimineja is tevu faktas Tai kokia organizacija"Gelbekit vaikus " jei jie gelbeja ne vaikus o tevus atskiria nuo vaiku? Sitaip ir yra seimos Lietuvoje.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS