2025-aisiais planuojama pradėti mokėti išmokas tėvams už auklės paslaugas | Diena.lt

2025-AISIAIS PLANUOJAMA PRADĖTI MOKĖTI IŠMOKAS TĖVAMS UŽ AUKLĖS PASLAUGAS

  • 1

Po metų tėvai turėtų pradėti gauti kasmėnesines išmokas, skirtas iš dalies padengti auklių paslaugas.

Baigdamas rudens sesiją Seimas priėmė daugiau nei prieš dvejus Liberalų sąjūdžio frakcijos pateiktą atitinkamą įstatymo projektą. Už jį balsavo 83 Seimo nariai, susilaikė vienas parlamentaras.

Priėmus Išmokų vaikams įstatymo pataisą nuo 2025 metų vienam iš tėvų, kurio vaiką ar vaikus prižiūri auklė, bus mokama kompensacinė išmoka daliai išlaidų padengti. Tėvai turės būti sudarę sutartį su tuo asmeniu dėl vaiko priežiūros.

Numatyta, kad išmoka galės būti skiriama tik dirbantiems tėvams ar globėjui, jos bus mokamos už kiekvieną ikimokyklinio amžiaus vaiką.

Pagal priimtą pakeitimą, ši kompensacija vienam vaikui sieks 5,2 bazinės socialinės išmokos dydžio per mėnesį. Kitąmet tai sudarytų 286 eurus.

„Šis įstatymas – vienas iš vadinamojo šeimos paketo iniciatyvų, skirtų padėti auginantiems vaikus ir grįžti į darbo rinką. Konkrečiai šia kompensacija siekiama plėsti vaikų priežiūros ir pagalbos tėvams formų įvairovę, padėti tėvams lengviau derinti darbą su vaikų auklėjimu. Taip pat ir kurtis vadinamiesiems šeimų darželiams ten, kur jų trūksta ar yra uždaromi“, – sakė viena iš pataisos iniciatorių Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen.

Projekto rengėjų teigimu, pataisa siekiama suteikti tėvams ir globėjams galimybę derinti darbą, karjerą ir vaikų auginimą, nes šiuo metu Lietuvoje nėra pakankamai išvystytos lopšelių sistemos, vaikai į darželius patenka maždaug nuo dvejų–pustrečių metų. Be to, ne visiems pavyksta jose gauti vietų.

Pirminiais skaičiavimais, vaiko priežiūros kompensacinę išmoką gautų apie 2,5 tūkst. asmenų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

/////(/

'Tevadieniai,mamadieniai,ismokos auklems,ismokos privatiems darzeliams,ismokos peranksti pagimdytiems ir dar ir dar. Kas jiems visiems uzdirbs??? O jie ka? Tik vaikus moka d.....?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS