AAD: pernai paimta 11 nelegalių atliekų vežėjų transporto priemonių | Diena.lt

AAD: PERNAI PAIMTA 11 NELEGALIŲ ATLIEKŲ VEŽĖJŲ TRANSPORTO PRIEMONIŲ

Sugriežtinus atsakomybę nelegalių atliekų vežėjams aplinkosaugininkai vien pernai paėmė vienuolika transporto priemonių, kuriomis nelegaliai vežtos šiukšlės.

Pernai už tokius pažeidimus buvo paimti devyni krovininiai automobiliai ir du traktoriai, iš jų šešias transporto priemones nutarta konfiskuoti, BNS pranešė Aplinkos apsaugos departamentas (AAD).

„Stiprindamas nelegalių atliekų ir jų vežėjų priežiūrą, departamentas sugriežtino kontrolę – vien per 2023 metus paimta vienuolika transporto priemonių iš nelegalių atliekų vežėjų, aštuonios iš jų – Vilniaus mieste ir rajone. Šešiose administracinių nusižengimų bylose departamentas priėmė nutarimus, kuriais transporto priemonės buvo konfiskuotos“, – teigia departamentas. 

Anot jo, iki šiol tik vienas nutarimas dėl konfiskavimo įsiteisėjo, dėl kitų vyksta ginčai teismuose.

Pavyzdžiui, AAD pernai balandį skelbė, kad 2023 metų pradžioje per pasalą Vilniaus rajone aptiktas nelegalus Juodžių sąvartynas, užfiksuotas į jį šiukšles atvežęs vyras, kuriam už pažeidimą skirta 2,6 tūkst. eurų bauda, konfiskuotas krovininis automobilis. Jo savininkas šį sprendimą yra apskundęs teismui, ginčas nagrinėjamas iki šiol.

BNS žiniomis, šis asmuo anksčiau už aplinkosaugos pažeidimus baustas daugiau kaip 50 kartų.

Portalas „15min“ pernai vasarį paskelbė tyrimą apie Vilniaus rajone esančiame Marijampolio miške aptiktą 1,7 hektaro nelegalų Juodžių sąvartyną. Pasak portalo, daugiau nei pusmetį departamento pareigūnai nesugebėjo užtikrinti nelegalių vežėjų kontrolės.

Paviešinus tyrimą departamentas perdavė Generalinei prokuratūrai medžiagą apie nelegalų sąvartyną, o Vilniaus apskrities policijoje pradėtas tyrimas dėl neteisėto vertimosi ūkine veikla, neteisėtai naudotų gamtos išteklių bei dėl svetimo turto pagrobimo. Anot AAD, tyrimas pradėtas dėl trijų užterštų sklypų ir neteisėtai naudotų gamtos išteklių dviejuose sklypuose.

Aplinkosaugininkai teigia, kad neteisėtai verčiant atliekas aplinkai taip galėjo būti padaryta apie 4,3 mln. eurų žalos. Sklypų savininkams buvo išsiųsti privalomieji nurodymai, kuriais jie įpareigoti susitvarkyti nelegaliai išverstas atliekas.

Konfiskuoti nelegalių atliekų vežėjų transportą leidžia 2022 metų liepos 1-ąją įsigaliojusios Administracinių nusižengimų kodekso pataisos, pagal kurias automobilį galima paimti nustačius, jog aplinka užteršta daugiau kaip 5 kubinių metrų atliekų.

Departamento teigimu, 2022 metais nebuvo konfiskuota transporto priemonių.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS