Aktualu auginantiems vaikus: kas priklauso gausioms šeimoms? | Diena.lt

AKTUALU AUGINANTIEMS VAIKUS: KAS PRIKLAUSO GAUSIOMS ŠEIMOMS?

  • 0

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) primena, ką valstybė garantuoja gausioms šeimoms, kuriose auga trys ir daugiau vaikų. Tiesa, ne visi žino, kad, pavyzdžiui, gali gauti ne tik tam tikras išmokas, bet ir paramą būstui įsigyti ar jo nuomai.

Plačiau šia tema kalbėjo SADM atstovė Teresa Roščinska.

– Gausi šeima – auginanti arba globojanti tris ir daugiau vaikų. Kaip žinoma, kiekvienam vaikui Lietuvoje skiriami vaiko pinigai. Nuo šių metų pradžios ši išmoka – 96, 25 Eur. Ji skiriama iki kol vaikui sukanka aštuoniolika metų. Ji gali būti skiriama ir iki 23 metų, jeigu vaikas mokosi pagal bendrojo ugdymo programą.

– Jeigu yra gausi šeima, tai išmoka didesnė?

– Taip. Ji siekia 153 Eur, nes vaikai iš gausių šeimų papildomai gauna 56 Eur.

– Kada priklauso nemokamas maitinimas?

– Priklauso nuo pajamų. Vidutinės šeimos mėnesio pajamos vienam asmeniui turi būti ne mažesnės nei 264 Eur. 

– Parama mokinio reikmėms įsigyti. Ji – tik prieš rugsėjį, ar gali būti skirta bet kada?

– Bet kada mokslo metų eigoje. Jeigu prieš rugsėjį vaikas negautų paramos, tai gali kreiptis, kad ją gautų bet kada per mokslo metus. 

– Bet ji vienkartinė, taip?

– Taip.

– Šeimos kortelė. Kaip ją gauti? Kur registruotis?

– Ji priklauso šeimoms, kurios augina tris ir daugiau vaikų. Arba negalią turinčius vaikus. Reikia užpildyti prašymą Socialinės paramos šeimai informacinėje sistemoje (SPIS). Arba prašymas gali būti pateiktas tiesiog paštu, arba atvykus į Socialinių paslaugų priežiūros departamentą.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Kokios kortelės naudos?

– Kortelė užtvirtina specialias vienkartines ir daugkartines nuolaidas prekių, paslaugų, renginių srityje. 

– Daugiavaikės šeimos turi daug daugiau mamadienių ir tėvadienių, taip?

– Tikrai taip. Tos šeimos gauna dvi papildomas dienas. Poilsio dienas galima naudoti labai įvairiai. Galima skaidyti, pavyzdžiui, galima dirbti keturias dienas į savaitę viena valanda trumpiau. Priklauso nuo sutarimo su darbdaviu.

– Norintiems įsigyti pirmąjį būstą. Kokios yra valstybės paskatos daugiavaikėms šeimoms?

– Šeimoms, kurios augina tris ir daugiau vaikų, jeigu gautas valstybės iš dalies kompensuojamas būsto kreditas, teikiama 30 proc. dydžio subsidija šio kredito daliai padengti. Čia pirmam būstui. Šeimoms, kurios augina penkis ar daugiau vaikų, taip pat, jeigu vienu kartu šeimoje gimsta trys ir daugiau vaikų, tai joms priklauso socialinio būsto nuoma ne eilės tvarka. Kompensuojama ir dalis nuomos arba išperkamosios būsto nuomos, bet jų sutartis privalo būti įregistruota nekilnojamojo turto registru.

– II laipsnio valstybinė pensija. Kas į ją pretenduoja?

– Tėvai, kurie išaugino penkis ir daugiau vaikų. Šitos pensijos dydis – beveik 145 Eur. Ji gali būti skiriama senatvės pensijos sulaukusiems arba negalią turintiems tėvams. Jie turi atitikti įstatyme numatytas sąlygas: vaikai nepatyrė socialinės rizikos, jiems nebuvo nustatyta nuolatinė globa, jie nėra teisti.

– Ar daug šeimų tuo naudojasi? Ar patys jų turite ieškoti? Gal ne visi žino?

– Tikimės, kad savivaldybių informacinėse sistemose yra teikiama ši informacija. Žmonės gali pasižiūrėti ir SADM internetinėje svetainėje. Jie patys turi susirasti informaciją.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS