Alytaus rajone bus perlaidoti partizano A. Ivanausko-Perlo palaikai | Diena.lt

ALYTAUS RAJONE BUS PERLAIDOTI PARTIZANO A. IVANAUSKO-PERLO PALAIKAI

  • 7

Alytaus rajone, Simne, bus perlaidoti Vilniuje rasti partizano Albino Ivanausko-Perlo palaikai, skelbia Alytaus rajono savivaldybė.

Jo palaikai rasti per kasinėjimus Vilniaus Našlaičių kapinėse Antakalnyje.

Atsisveikinti su partizanu bus galima Simno Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčioje gegužės 17 ir 18 dienomis, laidotuvės Simno kapinėse vyks gegužės 18-ąją.

A. Ivanauskas-Perlas gimė Simno seniūnijos Skovagalių kaime. Jo palaikai rasti 2018 metais, praėjus 62 metams po sušaudymo, Našlaičių kapinėse Antakalnio kapinių teritorijoje Vilniuje, netoli Lietuvos Laisvės Kovos Sąjūdžio gynybos pajėgų vado Adolfo Ramanausko-Vanago užkasimo vietos.

A. Ivanauskas-Perlas, būdamas 18 metų, įstojo į Kalniškės apylinkėse veikusį gausų partizanų būrį, vadovaujamą Lietuvos ulonų puskarininkio Jono Neifaltos-Lakūno, dalyvavo viename didžiausių Lietuvos partizanų istorijoje Kalniškės mūšių 1951–1952 metais. Jis aktyviai veikė Dainavos apygardos Šarūno rinktinės Mindaugo tėvonijos būryje.

1957-aisiais A. Ivanauskas buvo išduotas, suimtas ir nuvežtas į Vilniaus KGB kalėjimą. 1957 metų rugsėjo 27 dieną tuomet trisdešimtmetis A. Ivanauskas buvo sušaudytas Vilniaus KGB kalėjime.

Lietuvai išsikovojus nepriklausomybę, Aukščiausiasis Teismas jį reabilitavo, pažymėdamas, kad jis yra nekaltas Lietuvos Respublikai, 2002 metais jam suteiktas kario-savanorio statusas.

Partizaninis pasipriešinimas Lietuvoje kilo 1944 metais Sovietų Sąjungai antrą kartą okupavus Lietuvą. Dešimt metų vykusiose kovose dalyvavo ne mažiau kaip 50 tūkst. žmonių, o visame pasipriešinimo judėjime kaip pogrindžio organizacijų nariai, rėmėjai dalyvavo apie 100 tūkst. Lietuvos gyventojų. Šiame kare žuvo per 20 tūkst. partizanų ir jų rėmėjų.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Naujiena

Radau išsamesnį straipsnį. A. Ivanauskas iš ryšininko I. Vigelsko gavo nurodymą sunaikinti "Artojo" kolūkio pirmininką A. Makauską. Vieno kolūkio valdybos susirinkimo metu jį nušovė. Ivanauską išdavė J. Juškauskas. Buvo rašyta, kad pirmininkas terorizavo Ivanauskų ir kitų nenorėjusių stoti į kolūkį šeimas. Pagal to meto žmonių prisiminimus, A Makauskas įskundė Simno stribams partizanus, todėl jį pasmerkė mirti. Skovagalių kaimo ir aplinkinių kaimų gyventojai žinojo, kad A. Ivanauskas gavo 25 metus kalėti, jo teisme Vilniuje dalyvavo ir našlė B. Makauskienė. Kad dabar parvežami partizano palaikai, aplinkiniams naujiena.

Bandiugai anonimui

Pritariu tamstai - jei plėšikas įsiveržia į svetimus namus (ar kitos tautos žemę), banditas ne jis, o tas, kuris jam priešinosi, savo namus gynė... :) Tamsta esi tikros „moralės” apaštalas! Kremlius jau ruošiasi patį apdovanoti. Laukite.

anonistui (žemiau)-

Tai tu esi bandiuga, fašistinis kacape. Tau iki Perlo kaip iki Kinijos-rakom. Supratai, fašisto putino padlaizy?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS