Apklausa: lietuviai labiau nei bendrai europiečiai palaiko sankcijas Rusijai | Diena.lt

APKLAUSA: LIETUVIAI LABIAU NEI BENDRAI EUROPIEČIAI PALAIKO SANKCIJAS RUSIJAI

  • 0

Lietuviai labiau nei bendrai Europos Sąjungos (ES) gyventojai remia Rusijai įvestas sankcijas dėl karo Ukrainai ir palaiko ginkluotės jai tiekimą, rodo „Eurobarometro“ duomenys.

Anot jų, 84 proc. Lietuvos gyventojų palaiko ekonomines sankcijas, taikomas Rusijos vyriausybei, įmonėms ir asmenims. Bendras palaikymas ES šiuo klausimu siekia 72 procentus.

Didžiausi sankcijų Rusijai entuziastai yra portugalai, tam palaikymą išreiškė 94 proc. šios šalies gyventojų, dalyvavusių apklausoje.

Tuo metu sankcijoms nepritaria dauguma Kipro gyventojų: taip sakė 56 proc. respondentų, 35 proc. jų teigė pritariantys Rusijai įvestoms sankcijoms, 9 proc. nuomonės neturėjo.

Dėl sankcijų nuomonės smarkiai skiriasi Bulgarijoje. Apklausos duomenimis, 46 proc. šios valstybės gyventojų jas palaiko, 40 proc. – nepalaiko, o 14 proc. neturi nuomonės.

Lietuviai taip pat labiau nei bendrai europiečiai pasisako už karinės įrangos pirkimo ir tiekimo Ukrainai finansavimą. Mūsų šalyje tokių žmonių yra 84 proc., bendrai ES – 64 procentai.

Daugiau nei pusė apklaustųjų Vengrijoje (54 proc.), Graikijoje (53 proc.), Austrijoje (56 proc.), Slovakijoje (57 proc.), Kipre (58 proc.) ir Bulgarijoje (58 proc.) tvirtino nepritariantys, kad Ukrainai būtų perkami ir tiekiami ginklai.

Kita vertus, anot „Eurobarometro“, europiečiai pritaria tiek savo vyriausybių, tiek ES veiksmams, reaguojant į Rusijos invaziją į Ukrainą bei teikiamą pagalbą.

95 proc. Lietuvos piliečių pritaria humanitarinės pagalbos teikimui nuo karo nukentėjusiems žmonėms, o 93 proc. pasisako už tai, kad į ES būtų priimti nuo karo bėgantys žmonės. Bendras ES rodiklis šiais klausimais atitinkamai yra 88 proc. ir 86 procentai.

89 proc. Lietuvos piliečių pritaria Ukrainai teikiamai finansinei paramai, ES vidurkis yra 75 procentai.

Dauguma lietuvių – 80 proc. – palaiko ir sprendimą drausti šalyje transliuoti Rusijos valstybines žiniasklaidos priemones, tokias kaip „Sputnik“ ir „Russia Today“. Bendrai ES šis palaikymas žemesnis – 66 procentai. Mažiausiai draudimą remiančiųjų yra Bulgarijoje (37 proc.) ir Kipre (28 proc.).

84 proc. respondentų Lietuvoje taip pat yra už tai, kad Ukrainai būtų suteiktas ES šalies kandidatės statusas. ES bendrai taip manančiųjų yra 64 procentai.

Tyrimas atliktas gegužės 31–birželio 21 dienomis, tiesiogiai apklausiant 27 valstybių narių respondentus. Lietuvoje apklausti 1008, o iš viso ES – 26 tūkst. 425 asmenys.

Gairės: karas Ukrainoje, sankcijos Rusijai, karas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS