Aplinkos viceministrė R. Vaitkevičiūtė traukiasi iš pareigų | Diena.lt

APLINKOS VICEMINISTRĖ R. VAITKEVIČIŪTĖ TRAUKIASI IŠ PAREIGŲ

Gamtos apsaugos ir miškų sektorius kuruojanti aplinkos viceministrė Rasa Vaitkevičiūtė traukiasi iš pareigų, BNS ketvirtadienį pranešė aplinkos ministras Kęstutis Mažeika.

Dėl Medžioklės taisyklių pakeitimų kritikuota viceministrė įteikė prašymą atleisti ją savo noru, ji nebedirbs nuo nuo kitos savaitės.

„Ta įtampa ir visa kita... Aplinkybės tokios susidėjo. Ši savaitė yra jos paskutinė darbo savaitė“, – BNS teigė ministras K. Mažeika.

Jis teigė R. Vaitkevičiūtės prašymo kol kas nepasirašęs, nes yra Seime. Žadėjo tai padaryti vėliau ketvirtadienį.

Medžioklės tarybai vadovaujanti R. Vaitkevičiūtė bei K. Mažeika sulaukė aštrios gamtininkų, opozicijos, taip pat ir valdančiųjų kritikos po to, kai aplinkos ministras praėjusią savaitę pasirašė įsakymą, įteisinantį medžioklę lankais nuo nuo 2022 metų bei kitus kontroversiškus pakeitimus dėl medžioklės su šunimis, prožektoriais bei kita.

Ta įtampa ir visa kita... Aplinkybės tokios susidėjo. Ši savaitė yra jos paskutinė darbo savaitė.

K. Mažeika teigė, kad  sprendimą įtraukti lankus į įsakymą priėmė Medžioklės taryba, kuriai vadovauja R. Vaitkevičiūtė.

Ministras BNS trečiadienį teigė gerai neprisimenąs, kas į jo politinę komandą buvo delegavęs R. Vaitkevičiūtę, tačiau svarstė, kad viceministrę į pareigas delegavo „mokslininkai ir miškininkai“.

„Man atrodo, aš ten su dekanu bendraudavau Miškų fakulteto, dabar VDU“, – sakė K. Mažeika.

Prašomas patikslinti, kas buvo tas dekanas, pasiūlęs R. Vaitkevičiūtę, jis pridūrė nežinantis, taip pat patikino, kad kandidatūrą pasiūlė tikrai ne koalicijos partneriai „socialdarbiečiai“.

„Mokslininkai, miškininkų bendruomenė. Ji gi miškininkė pagal išsilavinimą. Kelių žmonių paklausiau“, – sakė K. Mažeika.

Žemės ūkio mokslų daktarė R. Vaitkevičiūtė viceministre buvo paskirta 2019 metų gegužės pradžioje, o jau po kelių dienų Vyriausioji tarnybinės etikos komisija pranešė pradėjusį tyrimą dėl jos elgesio – etikos sargai vertino informaciją apie tai, kad R. Vaitkevičiūtė dar dirbama Aplinkos apsaugos departamente galbūt nedeklaravo ryšio su medžiotojų ir žvejų draugija „Medeina“.  Rugpjūtį buvo pripažinta, kad viceministrė laiku nedeklaravo privačių interesų.

2015 metais pradėjusi dirbti valstybės tarnyboje, R. Vaitkevičiūtė turėjo nurodyti, kad taip pat eina ir lektorės pareigas tuometiniame Aleksandro Stulginskio universitete (šiuo metu – Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijoje).

Taip pat ji 2016 metais privačių interesų deklaraciją turėjo papildyti informacija apie tai, jog tapo medžiotojų ir žvejų draugijos „Medeina“ pirmininke.

Iki tapo viceministre R. Vaitkevičiūtė dirbo Aplinkos apsaugos departamento Kauno valdyboje. Ji baigė aplinkotyros ir ekologijos studijas Lietuvos žemės ūkio universitete. Yra dirbusi Kazlų Rūdos mokomojoje miškų urėdijoje.

Trečiadienį Lietuvos ornitologų draugija paviešino nuotraukas, kuriose aplinkos viceministrė R. Vaitkevičiūtė užfiksuota prie medžioklės trofėjų – ančių. Anot ornitologų, kai kuriose pačios R. Vaitkevičiūtės socialiniuose tinkluose pasidalintose nuotraukose matyti saugomos rūšies paukščiai. 

„Mūsų dėmesį atkreipė 2018 m. rugpjūčio 17 d Rasos Vaitkevičiūtės žinutė „Facebook“ grupėje „Medžiotojai“. Jame viceministrė įkėlusi nuotraukas iš „sėkmingo“, kaip pati autorė pavadino, „ančiavimo“. Kiek jis buvo sėkmingas medžioklės požiūriu mes negalime vertinti, tačiau akivaizdu, kad rūšine įvairove medžioklė iš tiesų buvo neeilinė. Be leidžiamų medžioti ančių rūšių viceministrės nuotraukose matomos ir dvi negyvos į Lietuvos saugomų rūšių sąrašą (Lietuvos Raudonąją knygą) įtrauktos ančių rūšys: smailiauodegė antis ir dvi pilkosios antys. Nušautos trys saugomos antys per vieną medžioklę, iš kurių viena (smailiauodegė) nykstanti visoje Europoje, o Lietuvoje, pagal tarptautinės gamtosauginės organizacijos IUCN rekomenduojamus kriterijus, mūsų šalyje įvertinta kaip kritinės išnykimo būklės. Primename, kad Lietuvoje leidžiama medžioti didžiąsias, kuoduotąsias, rudagalves antis, rudagalves krykles bei klykuoles“, – rašė draugijos atstovai.

Trečiadienį dėl šios situacijos portalas bandė susisiekti su pačia R. Vaitkevičiūte ir kitais Aplinkos ministerijos atstovais, tačiau atsakymų raštu sulaukė ketvirtadienį, kai jau buvo paskelbta, kad R. Vaitkevičiūtė traukiasi iš pareigų.

„Ministras kritiškai vertina ornitologų paskelbtą informaciją. Atsakingos institucijos turės atlikti tyrimą pagal pateiktą informaciją ir nustatyti, ar buvo įvykdytas pažeidimas ir kokios tai antys. Kaip žinia, šįryt ministras priėmė viceministrės prašymą trauktis iš užimamų pareigų“, – rašė ministro patarėjas Justas Jaskonis.

Rašyti komentarą
Komentarai (18)

Jonas

Norėčiau tokiai isaut į vieną vietą. Aišku išgėręs turiu but nes baisi kaip ta saugoma antis

Anonimas

Kas jai belieka? Tik trauktis/

viruss

""Pozuotoja""---šlykštu !Gal be motinos augo,kad žiauri?.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS