Apžvalga: svarbiausi antradienio įvykiai Lietuvoje ir pasaulyje | Diena.lt

APŽVALGA: SVARBIAUSI ANTRADIENIO ĮVYKIAI LIETUVOJE IR PASAULYJE

BNS pateikia svarbiausių antradienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą:

Koronaviruso situacija:

* Nustatyti 129 nauji COVID-19 atvejai, mirė keturi žmonės. 14 dienų naujų susirgimų rodiklis 100 tūkst. gyventojų siekia 113. Ligoninėse šiuo metu gydomi 407 COVID-19 pacientai, iš jų 58 – reanimacijoje. Pirmąja doze paskiepyta 4 tūkst. žmonių.

* Jungtinėje Karalystėje sparčiai plintant Indijoje pirmą kartą aptiktai delta atmainai, premjeras Borisas Johnsonas paskelbė, kad visiškas ribojimų atšaukimas atidedamas mėnesiui.

* Izraelyje atšauktas paskutinis rimtas pandemijos ribojimas – reikalavimas dėvėti apsaugines kaukes patalpose.

Protestas prie Seimo. Apie pusė tūkstančio žmonių prie Seimo susirinko į protesto akciją dėl valdžios vykdomos šeimos politikos. Savivaldybei anksčiau atsisakius suteikti leidimą mitingui, jo dalyviai parlamento automobilių stovėjimo aikštelėje stovėjo būreliais maždaug po 15, nes tokiam kiekiui žmonių nereikia gauti leidimo. Vilniaus policija pažeidimų akcijos metu teigia neužfiksavusi.

Korupcijos tyrimas. Į Seimą atvykusi generalinė prokurorė Nida Grunskienė pranešė, jog ikiteisminį tyrimą dėl galimo bandymo papirkti Seimo narį Matą Maldeikį perima Generalinė prokuratūra. „Tokį sprendimą priėmiau siekdama, kad ikiteisminio tyrimo eiga nekeltų abejonių dėl objektyvumo, nešališkumo, išsamumo“, – sakė ji.

Migracija iš Baltarusijos. Premjerė Ingrida Šimonytė su pasieniečių vadu Rustamu Liubajevu apsilankė pasienio su Baltarusija užkardoje. R. Liubajevo teigimu, Minske šiuo metu gali būti apie 1,5 tūkst. neteisėtai į Europos Sąjungą norinčių patekti migrantų. Tuo tarpu Vilniuje viešėjęs Graikijos užsienio reikalų ministras Nikos Dendias pažadėjo pagalbą Lietuvai suvaldant nelegalios migracijos srautus, pavyzdžiui, atsiunčiant Graikijos pareigūnus konsultacijoms.

Simbolinė diena. Simbolinė Laisvės nuo mokesčių diena šiemet minima trimis savaitėmis vėliau nei įprasta – birželio viduryje. Lietuvos laisvosios rinkos institutas sako, kad šiemet šią dieną tolyn nustūmė padidėjusios biudžeto išlaidos, susijusios su pandemija. Įprastai Laisvės nuo mokesčių diena, skirta atkreipti dėmesį, kiek žmonės sumoka mokesčių ir kaip jie panaudojami, Lietuvoje minima gegužės antroje pusėje.

Prekybos sutartis. Jungtinė Karalystė ir Australija susitarė dėl laisvosios prekybos sutarties po „Brexit“ – panašų susitarimą britai jau yra pasiekę su Japonija ir Europos Sąjunga. Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorius Domicinas Raabas teigia, kad sutartis yra svarbi, britams siekiant prisijungti prie didžiulės Indijos-Ramiojo vandenyno regiono laisvosios prekybos zonos.

Klimato kaita. Galėjo būti pasiektas momentas, kai klimato šilimas yra nebegrįžtamas procesas, sako ekspedicijai Arktyje vadovavęs mokslininkas Markusas Rexas. Pasak jo, vasaros ledo Arktyje dingimas yra „pirmoji mina lauke“, rodanti, kad atšilimas pasistūmėjo per toli.

„Airbus“ ir „Boeing“. JAV prezidentas Joe Bidenas ir Europos Sąjunga susitarė dėl 17 metų trunkančio konflikto, susijusio su valstybės pagalba aviacijos gigantams „Airbus“ ir „Boeing“ – šalys sutiko suspenduoti viena kitai įvestus muitus. „Tai išties atveria naują skyrių mūsų santykiuose, nes mes aviacijoje pereisime nuo bylinėjimosi prie bendradarbiavimo“, – sakė Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen.

„Ikea“ šnipinėjimas. Prancūzijos teismas nusprendė, jog „Ikea“ sukūrė sistemą, leidusią metų metus nelegaliai sekti šimtus darbuotojų ir kandidatų, pasitelkiant šnipus ir policijos šaltinius. Už tai Švedijos baldų prekybos gigantė nubausta milijono eurų bauda, o jos buvęs vadovas – 50 tūkst. eurų bauda.

Draudimai Vengrijoje. Vengrijos parlamentas priėmė įstatymą, kad jaunesniems nei 18 metų asmenims nebūtų prieinamas joks turinys, vaizduojantis homoseksualumą. Šį sprendimą kritikai pavadino LGBT bendruomenės teisių varžymu. Sprendimo priėmimo išvakarėse į protestą prieš jį prie parlamento susirinko apie 5 tūkst. žmonių. 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS