Apžvalga: svarbiausi ketvirtadienio įvykiai Lietuvoje ir pasaulyje | Diena.lt

APŽVALGA: SVARBIAUSI KETVIRTADIENIO ĮVYKIAI LIETUVOJE IR PASAULYJE

BNS pateikia svarbiausių ketvirtadienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą:

Koronaviruso situacija:

* Per parą nustatyti 769 nauji COVID-19 atvejai, mirė keturi žmonės. Naujų atvejų rodiklis per 14 dienų 100 tūkst. gyventojų pakilo iki 279 ir yra aukščiausias nuo vasario vidurio. Lietuva pagal naujus užsikrėtimus koronavirusu atvejus yra 21-oje vietoje Europos Sąjungoje, pagal mirtingumą išlieka 14-ta. Vyriausybė penktadienio rytą žada svarstyti galimą karantino griežtinimą.

* Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys atnaujino prioritetinių grupių, skiepijamų nuo koronaviruso, sąrašą. Į jį įtraukti savivaldybių vadovai, visi švietimo įstaigų darbuotojai, abiturientai, pareigūnai, detalizuotas prioritetine tvarka skiepijamų ligonių sąrašas. Taip pat numatyta, kokiomis amžiaus grupėmis vyks masinė vakcinacija. Premjerė Ingrida Šimonytė viliasi, kad šių gausių grupių įtraukimas ir didesnių vakcinos kiekių tiekimas išjudins vakcinacijos procesą. Policijos generalinis komisaras Renata Požėla savo ruožtu išsakė apgailestavimą, kad pareigūnai yra nustumti į prioritetų sąrašo pabaigą.

* Lenkijoje per praėjusią parą nustatytas 34 151 naujas COVID-19 atvejis: šis skaičius antrą parą iš eilės yra didžiausias nuo pandemijos pradžios. Šalies vyriausybė pranešė griežtinanti karantiną: Lenkijoje nuo šeštadienio užsidarys darželiai, sporto centrai, kirpyklos ir daugiau nebūtinų parduotuvių.

* Ukraina trečią dieną paeiliui fiksavo rekordinį mirčių nuo koronaviruso skaičių – pranešta apie 362 mirtis ir beveik 16,7 tūkst. naujų atvejų.

* Danija pranešė dar tris savaites neskiepysianti „AstraZeneca“ vakcina, nes vis dar neatmestinas ryšys tarp šio preparato ir retų kraujo krešulių susidarymo atvejų, nors Europos vaistų agentūra leido jį naudoti.

* Augant susirgimų skaičiams Indijoje, ši šalis sulėtino vakcinų nuo koronaviruso eksportą. Indija yra svarbi vakcinų tiekėja kitoms šalims, ypač skurdesnėms. Dalis šios produkcijos tiekiama pagal vakcinų neturtingoms šalims parūpinančiai programą COVAX.

Kasiulevičiaus pasitraukimas. Žinomas Santaros klinikų medikas Vytautas Kasiulevičius pasiprašė atleidžiamas iš darbo, kai paaiškėjo, kad jo prašymu nuo koronaviruso su pirmaisiais medikais buvo paskiepyta jo žmona. „Aš pripažįstu savo kaltę ir prisiimu visą atsakomybę už tą skiepų istoriją“, – teigė medikas. Santaros klinikos pranešė, kad V. Kasiulevičiaus žmona Raimonda Kasiulevičienė kartu su pirmaisiais medikais Lietuvoje buvo paskiepyta jo prašymu, o šį įvykį pavadino žmogiškąja klaida.

Seimo sprendimai:

* Parlamentas patvirtino pataisas, nuo liepos įteisinančias asmeninio asistento pagalbą neįgaliesiems. Pasak vieno iš pataisų iniciatorių Seimo nario Justo Džiugelio, šios pataisos yra bene geriausia ir didžiausia integracijos priemonė negalią turintiems žmonėms.

* Lietuvos žmogaus teisių centro vadovė teisininkė Birutė Sabatauskaitė paskirta lygių galimybių kontroliere. Ją palaikę parlamentarai gyrė B. Sabatauskaitės patirtį žmogaus teisių srityje, o šios kandidatūros priešininkai nerimavo, kad ji veikloje susitelks į homoseksualių asmenų teises.

* Seimui pristatytas prezidento siūlomas kandidatas į Lietuvos banko vadovus Gediminas Šimkus. Jis teigė, kad dideliu iššūkiu dirbant būtų konkurencijos didinimas.

* Seimas slapto balsavimo metu naujuoju Lietuvos radijo ir televizijos komisijos pirmininku paskyrė aktorių Rimantą Bagdzevičių, jo pavaduotoju antrai kadencijai paskirtas žurnalistas Ričardas Slapšys.

„Investuok Lietuvoje“ vadovas. Užsienio investicijų plėtros agentūros „Investuok Lietuvoje“ vadovas Mantas Katinas nuo balandžio 4 dienos palieka agentūrą ir pereina dirbti į privatų sektorių. Šešerius metus „Investuok Lietuvoje“ vadovavęs M. Katinas BNS sakė, kad agentūra pereina į naują etapą, todėl dabar  yra tinkamas laikas pasitraukti. „Investuok Lietuvoje“ vadovo pareigas laikinai perims Investicijų plėtros departamento direktorius Gediminas Koryzna, naujam vadovui atrinkti bus skelbiamas konkursas.

Neapykantos kurstymas. Prokuratūra pranešė pradėjusi ikiteisminius tyrimus dėl galimo kurstymo prieš homoseksualius asmenis bei grasinimo nužudyti pagal Seimo nario Tomo Vytauto Raskevičiaus pateiktą informaciją. Teisėsauga tyrimą pradėjo dėl feisbuke paskelbtų žinučių ir komentarų bei Vilniuje vykusiame mitinge iškelto plakato, kur galėjo būti viešai ir tiesiogiai grasinama fiziškai susidoroti su Seimo nariu dėl jo seksualinės orientacijos.

Cigarečių tyrimas. Kas dešimtas rūkantysis Lietuvoje rūko nelegalias cigaretes, o kas ketvirtas nemato tame nieko blogo, rodo Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento bei Lietuvos sveikatos mokslų universiteto tyrimas. Renkant tuščius cigarečių pakelius nustatyta, kad 31,5 proc. rastų pakelių buvo neapskaityti ir skirti ne Lietuvos rinkai. Daugiausiai neapskaitytų pakelių rasta pasienio savivaldybėse, didžioji dalis jų priklausė Gardino tabako fabrike „Neman“ gaminamiems „Premier“, „Minsk“, „Fest“ ir NZ prekės ženklams.

Sankcijos Baltarusijai. Minint Baltarusijos nepriklausomybės dieną, kurią švenčia šalies pilietinė visuomenė, Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda susitiko su Baltarusijos opozicijos lydere Sviatlana Cichanouskaja. Po jų susitikimo paskelbta, jog Baltijos šalys į nacionalinių sankcijų sąrašą įtrauks dar 118 Baltarusijos režimo rėmėjų. Baltarusijos opozicija savo ruožtu ragina atnaujinti šalyje masinius protestus, žiemą nuslopusius dėl griežtų valdžios taikomų priemonių. „Dėl represijų žmonės pakeitė protestų formą, tačiau mes tikrai pamatysime masines demonstracijas, kaip kad matėme pernai rugpjūtį ir rugsėjį, nes žmonės nori naujų rinkimų, naujos šalies“, – Vilniuje žurnalistams sakė S. Cichanouskaja.

Grėsmė laivybai. Egipto Sueco kanale toliau nesėkmingai bandoma išlaisvinti įstrigusį dangoraižio dydžio konteinerinį laivą. Vietos pareigūnai praneša, kad galimybės perplaukti šiuo svarbiu keliu laukia jau mažiausiai 150 kitų laivų, o incidentas kelia grėsmę viso pasaulio laivininkystei. Kol kas neaišku, kada laivą pavyks patraukti.

Europos Vadovų Taryba. Į nuotolinį posėdį susirinko Europos Vadovų Taryba. Joje dominuoti turėtų vakcinų tiekimo klausimai, taip pat ruošiamasi kalbėtis apie imuniteto pažymėjimo kūrimą, santykius su Rusija nei Turkija. Posėdyje taip pat dalyvauja Jungtinių Valstijų prezidentas Joe Bidenas, su juo Europos lyderiai aptars transatlantinius ryšius.

Korėjos raketos. Šiaurės Korėja į jūrą paleido, kaip manoma, dvi balistines rakektas. Tai laikoma pirmąja tokio masto provokacija pareigas pradėjus eiti naujajam Jungtinių Valstijų prezidentui J. Bidenui.

Automobilių gamybos krizė. Pernai automobilių gamyba susitraukė 16 procentų iki 2010 metų lygio, paskelbė Tarptautinė automobilių gamintojų organizacija. Pasak jos, nuo pandemijos nukentėjęs automobilių sektorius išgyvena savo didžiausią krizę.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Gėda

Gėda

SUSIJUSIOS NAUJIENOS