Apžvalga: svarbiausi ketvirtadienio įvykiai Lietuvoje ir pasaulyje | Diena.lt

APŽVALGA: SVARBIAUSI KETVIRTADIENIO ĮVYKIAI LIETUVOJE IR PASAULYJE

BNS pateikia svarbiausių ketvirtadienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą:

Koronaviruso situacija:

* Nustatyta 1,3 tūkst. naujų atvejų, mirė aštuoni žmonės, 3,6 tūkst. paskiepyti pirmąja vakcinos doze. Ligoninėse gydomi 869 žmonės.

* Šalies mokyklose šiuo metu yra 130 aktyvių koronaviruso protrūkių, izoliuojasi apie 3 tūkst. moksleivių. Ministerijos duomenimis, greitaisiais COVID-19 antigeno testais vidutiniškai tikrinasi 37 proc. mokinių.

* Per pirmąjį šių metų pusmetį nuo koronaviruso mirė 3320 žmonių, rodo Higienos instituto duomenys. Daugiausiai mirčių registruota sausį – 1270.

* Premjerė Ingrida Šimonytė sako norinti išvengti naujų griežtinimų, o dabartinį reguliavimą ji pavadino „neskiepytųjų karantinu“.

*  Respublikinėje Klaipėdos ligoninėje (RKL) sparčiai daugėjant sergančiųjų COVID-19, gydymo įstaiga pranešė stabdanti dalį planinių paslaugų.

Migrantų krizė:

* Pasieniečiai į Lietuvą per parą neleido patekti maždaug dvidešimčiai migrantų.

* Pasak premjerės, šiemet planuojama nutiesti 100 km pjaunančios vielos rizikingiausiame pasienio ruože, iš kurio į Lietuvą patekti lengviausia.

* I. Šimonytė abejoja, kad Vyriausybė teiks Seimui siūlymą leisti neteisėtus migrantus sulaikyti neribotą laiką.

Riaušės prie Seimo. Sulaikius dar aštuonis asmenis riaušių prie Seimo tyrime, bendras įtariamųjų skaičius pasiekė 50. Šiame tyrime nukentėjusiaisiais pripažinti 26 asmenys, du iš jų – Seimo nariai.

Vasiliausko pareigos. Buvęs Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas paskirtas premjerės Ingridos Šimonytės patarėju. Jis kuruos valstybės tarnybos, ypač aukštesnio rango vadovų pritraukimo klausimus.

JAV parama. Su užsienio reikalų ministru Gabrieliumi Landsbergiu susitikęs JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas reiškė paramą Lietuvai diplomatiniame ginče su Kinija. G. Landsbergis tvirtino su JAV diplomatijos vadovu aptaręs politines ir ekonomines priemones atsakyti Pekinui į Lietuvai daromą spaudimą.

Įmonių nuostoliai. Užsienio reikalų ministerija pranešė, kad į ją kreipiasi įmonės, kurių partnerės Kinijoje nepratęsia sutarčių, pašlijus Vilniaus ir Pekino santykiams. Viceministras Egidijus Meilūnas teigia, jog ministerija gavo aštuonių įmonių prašymus padėti joms dėl pablogėjusių verslo santykių su Kinija.

Ieškinys „Vinted“. Paaiškėjo, kad Prancūzijos vartotojų asociacija „UFC-Que Choisir“ dėl vartotojų klaidinimo pareiškė kolektyvinį ieškinį didžiausiai Europoje internetinei naudotų drabužių bei aksesuarų prekybos platformai „Vinted“.

LTOK finansavimas. Seimas po pateikimo pritarė įstatymo projektui, pagal kurį Lietuvos tautiniam olimpiniam komitetui nebebūtų skiriamos lėšos už Lietuvoje išplatintus loterijų bilietus. Vietoje to didėtų įstaigos asignavimai iš valstybės biudžeto.

Vizitas Vokietijoje. Prezidentas Gitanas Nausėda vizito Vokietijoje metu susitiko su kadenciją baigiančia šalies kanclere Angela Merkel, jie aptarė migracijos ir saugumo klausimus.

Perduoti palaikai. Jungtinėms Valstijoms perduoti Lietuvoje rasti Antrojo pasaulinio karo amerikiečių karių palaikai. Šie palaikai vasarą rasti šalia Šilutės, kur karo metais veikė Macikų koncentracijos stovykla.

Naujas aljansas. Jungtinės Valstijos paskelbė apie naują karinį aljansą su Australija ir Jungtine Karalyste. Aljanso tikslas – atremti augančią Kinijos įtaką. Šalių susitarimai numato naujo australų atominių amerikietiškų povandeninių laivų laivyno statybas. Kinija pareiškė, kad tai kenkia regiono taikai ir stabilumui, skatina ginklavimosi varžybas, o Paryžius tvirtino, jog Australijos sprendimas atsisakyti didelio prancūziškų laivų kontrakto yra „dūris į nugarą“.

Kosmoso turizmas. „SpaceX“ raketa su keturiais kosmoso turistais pakilo iš Kennedy kosmoso centro Floridoje. Tai pirmoji misija kosmose Žemės orbitoje, kur dalyvauja tik privačių asmenų įgula.

Smūgis džihadistams. Prancūzų pajėgos nukovė džihadistų grupuotės „Didžiosios Sacharos islamo valstybė“ vadeivą Adnaną Abu Walidą al Sahrawi. Ši grupuotė kaltinama dėl daugumos džihadistų atakų Malio, Nigerio ir Burkina Faso regione.

Neteisėtas balsavimas. Rusijai ruošiantis parlamento rinkimams, Ukraina pareiškė, kad Maskva pažeidžia tarptautinę teisę, rengdama balsavimą aneksuotame Kryme ir separatistų kontroliuojamoje Rytų Ukrainoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

ogi

koznas ziuri i savo lizda o jei jo neturi tai tave pavercia gegute tai ir skraidai po svetymus jei ne sparnais kurie pakirpti tai nors sankcijom ========

Klpd.

Jo, su vokiečiais mes turėtume palaikyti kur kas glaudesnius ryšius nei su kokia Ukraina ar dar kokiais trečiaisiais. Jų politikai labai profesionalūs ir gerai besitvarkantys. Niekad neteko pamatyt žiniasklaidoje nei vieno kvailo ar mėtančio kokius agresyvius, neapgalvotus pareiškimus vokiečių politiko

Gitanai \\\\\.../////

kur tu?,PIŠ jau baigia pasmaugti Lietuvą.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS