Apžvalga: svarbiausi pirmadienio įvykiai Lietuvoje ir pasaulyje | Diena.lt

APŽVALGA: SVARBIAUSI PIRMADIENIO ĮVYKIAI LIETUVOJE IR PASAULYJE

BNS pateikia svarbiausių pirmadienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą:

Prezidento interviu. Prezidentas Gitanas Nausėda interviu BNS sukritikavo pandemijos valdymo sprendimus: „Esama tikrai daug klaidų, nenuoseklumo ir kartais net erzinančių visuomenę sprendimų, kurie tam tikra prasme provokuoja žmones maištauti“, – sakė jis. Svarbiausi prezidento teiginiai:

* Lietuva per vėlai atvėrė švietimo ir kultūros įstaigas, renginiams Lietuvoje turėtų būti suteikiama daugiau galimybių saugiai vykti karantino sąlygomis, nes tai pagerintų žmonių psichologinę būseną.

* Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas gali būti vadinamas žudiku dėl savo veiksmų Ukrainoje bei prieš opoziciją savo šalyje.

* Jau birželį gali pradėti veikti imuniteto sertifikatas, kuris leistų laisviau gyventi atsparumą virusui turintiems žmonėms.

* Seimo konservatorių iniciatyva į Europos Vadovų Tarybą deleguoti ne jį, o premjerę Ingridą Šimonytę, prieštarauja Konstitucijai ir be pagrindo kursto įtampą.

* Pridėtinės vertės mokesčio lengvatos maitinimo sektoriui nėra tikslinga. Pasak šalies vadovo, vertėtų svarstyti tikslingesnes, į labiausiai nukentėjusias visuomenės grupes, adresuotas priemones, o visa mokesčių reforma numatoma nepagrįstai vėlai.

Koronaviruso situacija:

* Nustatyta 418 naujų COVID-19 atvejų, mirė aštuoni žmonės. Ligoninėse gydoma 840 COVID-19 pacientų, iš jų 77 – reanimacijoje. 14 dienų naujų susirgimų rodiklis 100 tūkst. gyventojų pakilo iki 312 ir siekia buvusį pirmojoje vasario pusėje.

* Vyriausybei grąžinus visuotinius judėjimo tarp savivaldybių ribojimus, savaitgalį policijos pareigūnai apgręžė beveik 1,4 tūkst. automobilių, už ribojimų nesilaikymą surašyti 102 administracinių nusižengimų protokolai.

* Paaiškėjo, kad atnaujintuose judėjimo ribojimuose nebėra numatyta galimybė susitikti vieno „socialinio burbulo“ nariams iš skirtingų savivaldybių.

* Vasario mėnesį kai kuriuos apribojimus sušvelninusi Slovėnija pranešė iki balandžio vidurio vėl juos sugriežtinsianti dėl blogėjančios padėties kai kuriose kaimyninėse šalyse. Uždaromos nebūtinų prekių parduotuvės, kultūros ir religinės vietos, draudžiami vieši susibūrimai.

* Anglijoje atšauktas privalomas reikalavimas likti namuose, leidžiama lauke susitikti grupėmis iki šešių žmonių, lauke užsiimti sportu. Kitos sudėtinės Jungtinės Karalystės teritorijos taip pat imasi panašių švelninimų. Londone praėjusią parą pirmą kartą per pusę metų neužregistruota nė vienos COVID-19 sirgusiojo mirties.

* Tarptautinių ekspertų grupė, kuri lankėsi Kinijos Uhano regione, paskelbė savo oficialias išvadas, jog COVID-19 greičiausiai buvo perduotas žmonėms iš šikšnosparnio per dar vieną tarpinį gyvūną. Ekspertai atmetė viruso kilmės laboratorijoje teoriją kaip labai mažai tikėtiną.

* Suomija atnaujino skiepijimą nuo COVID-19 „AstraZeneca“ vakcina. Skiepijimas šia vakcina tebelieka sustabdytas Danijoje ir Norvegijoje.

* Rusija ir Kinijos vaistų įmonė „Shenzhen Yuanxing Gene-tech“ susitarė, kad nuo gegužės mėnesio Kinijoje bus pagaminta daugiau nei 60 mln. rusų vakcinos „Sputnik V“ dozių.

Narkotikai tarp moksleivių. Pristatytas tyrimas, kurio duomenimis, Lietuvoje narkotikų yra bandę penktadalis moksleivių. Tarptautinis tyrimas rodo, kad Europoje naujų psichoaktyvių medžiagų atsiradimas stabilizuojasi, bet jaunimo vartojimas ir prieinamumas kelia nerimą. Lietuvoje jaunuoliai gana anksti pradeda vartoti narkotines ir psichotropines medžiagas, populiariausias narkotikas yra kanapės, o kiti vartojami yra LSD, haliucinogenai, ekstazis, kokainas.

M.A.M.A. renginys. Policija pradėjo administracinę teiseną dėl sukelto pavojaus išplisti pavojingoms ligoms muzikos apdovanojimų M.A.M.A. renginyje, už tai gresia nuo kelių šimtų iki kelių tūkstančių eurų siekiančios baudos. Renginio organizatorių teigimu, apdovanojimai organizuoti remiantis įmonių, kuriose privaloma testuotis, pavyzdžiai, ir ragino ieškoti būdų toliau gyventi ir dirbti pandemijos sąlygomis.

Sustabdytas konkursas. Vilniaus apygardos teismas Kinijos įmonės „Nuctech“ prašymu laikinai sustabdė Lietuvos oro uostų bagažo patikros įrangos konkursą, kol bus išnagrinėtas įmonių ieškinys. Įmonės „Nutech“ ir „Inta“ siekia panaikinti Lietuvos oro uostų sprendimą nepasirašyti su jomis sutarties ir panaikinti Vyriausybės nutarimą, jog planuotas sandoris su įmonėmis keltų grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui.

Pajudėjęs laivas. Ant seklumos Sueco kanale užstrigęs ir beveik savaitę jį blokavęs milžiniškas konteinerių laivas „MV Ever Given“ galų gale pajudėjo. Nors pasiekta pažanga, gelbėjimo darbus atliekanti bendrovė įspėja, kad operacija dar nėra baigta. Galimybės praplaukti kanalu laukia daugiau nei 300 laivų. Dalis laivininkystės kompanijų nukreipia laivus per Gerosios vilties kyšulį, plaukiant aplink Afrikos žemyną.

Sraigtasparnio katastrofa. Per sraigtasparnio katastrofą Aliaskoje žuvo turtingiausias Čekijos žmogus Petras Kellneris. 56-erių verslininkas, kurio turtas vertinamas daugiau nei 13 mlrd. JAV dolerių, valdė finansų, telekomunikacijų, inžinerijos ir draudimo įmonių grupę PPF, turinčią 94 tūkst. darbuotojų visame pasaulyje.

Padėtis Mianmare. Europos Sąjunga ir pasaulio šalys pasmerkė dešimčių civilių gyvybių pareikalavusį Mianmaro kariuomenės smurtą, saugumo pajėgoms ėmus šaudyti į protestuojančiuosius prieš perversmą. Be to, pranešama apie tris kariuomenės surengtas oro atakas netoli šalies sienos – nerimaujama, kad tai paskatins vietos gyventojus masiškai bėgti į kaimyninį Tailandą. Šią savaitę padėtį Mianmare aptarti ruošiasi Jungtinių Tautų Saugumo taryba.

Bauda farmacininkams. Paryžiaus teismas farmacijos gigantui „Servier“ skyrė 2,7 mln. eurų baudą už apgaulę ir netyčinį nužudymą dėl bendrovės preparatų nuo diabeto ir svoriui mesti, sukėlusių šimtus mirčių. Preparatas buvo prekyboje 33-ejus metus, kol 2009-aisiais buvo pašalintas dėl ryšio su sunkiais širdies sutrikimais.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS