Apžvalga: svarbiausi pirmadienio įvykiai Lietuvoje ir pasaulyje | Diena.lt

APŽVALGA: SVARBIAUSI PIRMADIENIO ĮVYKIAI LIETUVOJE IR PASAULYJE

BNS pateikia svarbiausių pirmadienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą:

Koronaviruso situacija:

* Lietuvoje per parą patvirtinti 1136 nauji COVID-19 ligos atvejai, mirė 13 žmonių. Koronaviruso aukų skaičius viršijo 500. „Matome stabilizacijos tendencijas, bet kol kas nematome mažėjimo, situacija išlieka sudėtinga“, – sako sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga. Ligoninėse gydomi 1858 COVID-19 pacientai, 144 iš jų – reanimacijoje. Statistika rodo, kad pastaruoju metu auga ir bendras mirtingumas, nuo širdies ir kraujagyslių ligų namuose miršta daugiau vyresnio amžiaus žmonių.

* Vyriausybės nariai neformaliame pasitarime aptarė tris papildomas priemones, siekiant apriboti viruso plitimą: uždrausti prekybininkams reklamuoti akcijas ir išpardavimus; numatyti, kad maksimaliai galėtų susiburti nebe penki, o tik du žmonės; paankstinti moksleivių Kalėdų atostogas. Formalūs sprendimai gali būti priimti vėliau šią savaitę.

* Koronavirusas nustatytas Darbo partijos Seimo nariui Viktorui Fiodorovui. Jis – šeštasis Seimo narys, kuriam nustatyta COVID-19 infekcija. Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen savo ruožtu pranešė, kad jau pasveiko nuo koronaviruso.

* JAV farmacijos bendrovė „Moderna“ pirmadienį teikia prašymus JAV ir Europos Sąjungai dėl koronaviruso vakcinos patvirtinimo. Jos rezultatai parodė 94,1 proc. efektyvumą. Jei leidimai bus suteikti, vakcinacija gali prasidėti dar gruodžio mėnesį. Lietuva pagal bendrą Europos Sąjungos pirkimą gautų apie 500 tūkst. dozių šios vakcinos. „Moderna“ yra antroji vakcinos gamintoja, paprašiusi tokio leidimo – pirmoji tai praeitą savaitę padarė „Pfizer“.

* Italijos vyriausybė patvirtino naują 8 mlrd. eurų ekonomikos skatinimo paketą padėti įmonėms, nukentėjusioms nuo koronaviruso krizės. Paketas numato mokesčių atidėjimą ir vienkartines 1000 eurų išmokas turizmo, meno, sporto ir laisvalaikio sektorių darbuotojams.

Vyriausybės formavimas. Prezidentas Gitanas Nausėda tęsia susitikimus su kandidatais į ministrus: pirmadienį jis priėmė pretendentus į švietimo, sveikatos apsaugos ir ekonomikos ministrus Jurgitą Šiugždinienę, Arūną Dulkį ir Aušrinę Armonaitę. Susitikęs su puse kandidatų, G. Nausėda antradienį žada paskelbti, kuriuos iš jų atsisako tvirtinti ministrais. Politikos užkulisiuose didžiausią įtampą kelia diskusijos, ar prezidentas patvirtins A. Dulkį sveikatos ministru. Prezidento atstovas spaudai pirmadienį sakė, kad naujasis sveikatos apsaugos ministras turi turėti „stiprius krizės valdymo ir pokyčių įgyvendinimo įgūdžius ir tokią patirtį“.

Mokesčių sistema. G. Nausėda surengė diskusiją su politikais, profsąjungų, verslo atstovais ir ekonomistais dėl mokesčių sistemos. Prezidentas pasiūlė įtvirtinti nuostatą, kad nauji mokesčiai neturėtų įsigalioti skubiau nei per pusmetį ir paragino „atsisakyti siauroms asmenų grupėms naudingų mokestinių lengvatų“.

Prašymai Seimui. Naująjį Seimą pasiekė du prašymai, kuriuos buvo atmetęs ankstesnės kadencijos parlamentas: laikinoji Lietuvos Aukščiausiojo Teismo pirmininkė Sigita Rudėnaitė vėl pateikė Aukščiausiojo Teismo teisėjo Algio Norkūno kandidatūrą į Konstitucinio Teismo teisėjus, o generalinis prokuroras vėl paprašė parlamentarų panaikinti Petro Gražulio neliečiamybę dėl įtarimų, kad politikas padėjo tvarkyti šaldytus maisto produktus gaminančios bendrovės „Judex“ problemas, kai Rusijos pareigūnai 2015 metais šios įmonės produkcijoje rado listerijos bakterijų.

Smūgis „Huawei“. Telekomunikacijų įmonės „Telia Lietuva“ vadovas pranešė, kad dėl geopolitinių priežasčių įmonė atsisako Kinijos kompanijos „Huawei“ įrangos, kuriant 5G ryšį. „Priežastis, kodėl atsisakome „Huawei“ – geopolitinė situacija. Mes pajutome, kad dabar yra tinkamas laikas tai padaryti, nes „Ericsson“ yra geras strateginis partneris“, – interviu BNS sakė Danas Strombergas.

Partizano slėptuvė. Utenos rajono Papiškių kaime buvusioje Pinkevičių sodyboje surastas ilgiausiai prieš sovietų okupaciją ginklu kovojusio partizano Antano Kraujelio-Siaubūno bunkeris-slėptuvė. Iš visų žinomų partizaninių slėptuvių ši įrengta vėliausiai – 1960 metais.

Irano pyktis. Irane palaidotas nužudytas branduolinės fizikos mokslininkas Mohsenas Fakhrizadehas. Šalies karinę branduolinę programą įsteigęs mokslininkas penktadienį buvo mirtinai sužeistas, kai užpuolikai apšaudė jo automobilį. Teheranas apkaltino Izraelį organizavus M. Fakhrizadeh nužudymą. Žydų valstybė kol kas jokių komentarų nepateikė.

Bideno komanda. Išrinktasis JAV prezidentas Joe Bidenas pristatė savo Baltųjų rūmų ryšių su visuomene komandos vadovybę, kurioje pirmąkart šalies istorijoje dirbs tik moterys. Baltųjų rūmų spaudos sekretoriaus pareigas eis Jen Psaki, dirbusi Baltųjų rūmų ryšių su visuomene direktorės pareigas Baracko Obamos administracijoje. Išrinktasis JAV prezidentas taip pat pirmą kartą gavo teisę susipažinti su kasdien valstybės vadovui pateikiama svarbiausių įvykių ataskaita, įskaitant specialiųjų tarnybų informaciją.

Žudynės Nigerijoje. Per įtariamų džihadistų savaitgalį surengtą išpuolį viename šiaurės rytiniame Nigerijos kaime žuvo mažiausiai 110 civilių, pranešė Jungtinės Tautos. Tai daugiausiai civilių gyvybių Nigerijoje pareikalavęs išpuolis nuo metų pradžios. Daugiau nei dešimtmetį besitęsiančio džihadistų sukilimo apimtoje valstijoje išpuolis įvykdytas regione vykstant vietos valdžios rinkimams.

Tyrimas Prancūzijoje. Prancūzijoje keturiems policijos pareigūnams pateikti kaltinimai dėl juodaodžio muzikos prodiuserio Michelio Zeclero sumušimo Paryžiuje, du policininkai suimti. Šis įvykis paskatino protestus Prancūzijoje dėl rasizmo policijoje.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS