Apžvalga: svarbiausi savaitgalio įvykiai | Diena.lt

APŽVALGA: SVARBIAUSI SAVAITGALIO ĮVYKIAI

BNS pateikia svarbiausių savaitgalio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą.

Koronaviruso situacija:

* Per dvi paras nustatyti 885 nauji COVID-19 atvejai, mirė 30 žmonių. Pastarųjų 14 dienų sergamumas 100 tūkst. gyventojų siekia 273,6 atvejo. Ligoninėse šiuo metu gydomi 1089 COVID-19 pacientai, 105 iš jų – reanimacijoje. Latvijoje ir Estijoje pastaruoju metu fiksuojama daugiau naujų atvejų – Latvija per dvi paras nustatė 1 197 naujus užsikrėtimus ir 20 mirčių, Estija – atitinkamai 1 427 ir devynias.

* Vyriausybės Ekspertų tarybos narys, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Mindaugas Stankūnas pranešė, jog svarstoma, kad apsauginių kaukių dėvėjimas būtų privalomas visais atvejais patalpose ir atvirose vietose, kai negalima išlaikyti bent dviejų metrų atstumo.

* Kultūros ministras Simonas Kairys žada kitą savaitę kviesti kultūros sektoriaus atstovus aptarti praktinius veiklos atnaujinimo klausimus. 

* Septyniolika Ukmergės rajone kaimo sodyboje šimtadienį šventusių moksleivių nubausti dėl karantino sąlygų pažeidimo.

* Šeštadienį į Lietuvą atgabenta devintoji „BioNTech“ ir „Pfizer“ COVID-19 vakcinos  nuo koronaviruso siunta –  29,25 tūkst. dozių. Iš viso „BioNTech“ ir „Pfizer“, „AstraZeneca“ bei „Moderna“ į Lietuvą jau pristatė 216 tūkst. 780 vakcinos dozių.

* Už sveikatą atsakinga Europos Komisijos narė Stela Kiriakides pranešė susitarusi su Europos vaistų agentūra, kad atnaujintos vakcinos nuo koronaviruso atmainų bus aprobuojamos skubos tvarka. Sutarimas pasiektas Bendrijai sulaukiant kritikos dėl lėto vakcinų aprobavimo proceso.

* Oksfordo universitetas paskelbė planuojantis pirmą kartą išbandyti savo vakciną nuo COVID-19 su vaikais, norėdamas, kaip ir kiti vakcinų kūrėjai, įvertinti, ar preparatas veiksmingai apsaugo jaunus žmones.

* Vokietija dėl nerimą keliančio užkrečiamesnių koronaviruso atmainų atvejų gausėjimo uždraudė įvažiuoti į jos teritoriją iš Čekijos pasienio regionų ir Austrijos Tirolio.

* Naujosios Zelandijos ministrė pirmininkė Jacinda Ardern sekmadienį nurodė didžiausiame šalies mieste Oklende pirmą kartą per beveik šešis mėnesius skubiai įvesti karantiną po to, kai mieste buvo užregistruoti trys koronaviruso atvejai.

Netektis. Eidamas 92 metus šeštadienį mirė Lietuvos žurnalistikos pedagogas, spaudos, literatūros istorikas Bronius Raguotis.

Lietuvos reitingas. Tarptautinės reitingų agentūra „Moody’s“ po šešerių metų pagerino Lietuvos ilgalaikio kredito reitingą į A2 (stabili perspektyva), o „Standard & Poor’s“ patvirtino turėtą A+ (stabili perspektyva).

Dezinformacija. Lietuvos kariuomenė pranešė apie padidėjusį dezinformacijos kiekį. Pagrindiniai įvykiai, iššaukę priešišką informacinę veiklą buvo Sausio 13-osios įvykių trisdešimtmečio minėjimo renginiai, įstatymų pataisų dėl sanatorijos „Belorus“ situacijos priėmimas, taip pat trijų Baltijos valstybių ministrų bendras pareiškimas dėl Rusijos opozicijos lyderio Aleksėjo Navalno suėmimo, rusų atlikėjo Filipo Kirkorovo įtraukimas į nepageidaujamų asmenų  sąrašą, naujai išrinkto JAV prezidento Joe Bideno priesaika.

D.Trumpo išteisinimas. Jungtinių Valstijų senatoriai šeštadienį pripažino buvusį prezidentą Donaldą Trumpą nekaltu dėl maišto kurstymo. Už D. Trumpo pripažinimą kaltu balsavo 57 Senato nariai, kiti 43 jį pripažino nekaltu. Kad būtų pripažintas kaltu, šį teiginį turėjo palaikyti du trečdaliai senatorių 100 vietų Senate. Kad buvęs prezidentas būtų išteisintas, jam reikėjo užsitikrinti mažiausiai 34 senatorių palaikymą. Be visų 50 už apkaltinimą balsavusių Senato demokratų, šią poziciją taip pat palaikė septyni respublikonų senatoriai. Dabartinis šalies prezidentas Joe Bidenas pareiškė, kad nors D. Trumpas buvo išteisintas, jam keliami kaltinimai yra neginčijami, o išpuolis prieš Kapitolijų rodo, kad „demokratija yra trapi“.

Įtampa su Rusija. Įkalinto Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno gynyba kreipėsi pagalbos į Europos Tarybos Ministrų komitetą ir paprašė imtis priemonių prieš Maskvą dėl Europos Žmogaus Teisių Teismo sprendimo neįgyvendinimo jam Rusijoje iškeltoje byloje. Tuo tarpu Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas apkaltino Vakarus naudojant įkalintą Kremliaus kritiką A.  Navalną savo mėginimuose „suvaldyti“ Rusiją. Suomijos užsienio reikalų ministras Pekka Haavisto pareiškė ketinąs per derybas su savo kolega rusu Sergejumi Lavrovu aptarti „sudėtingus klausimus“, įskaitant  A. Navalno apnuodijimą ir įkalinimą. Keli šimtai moterų Maskvoje ir Sankt Peterburge sekmadienį suformavo žmonių grandines, kad išreikštų paramą  A. Navalno žmonai ir politinėms kalinėms.

Žemės drebėjimas. Prie Japonijos šiaurės rytinių krantų šeštadienį įvyko stiprus, 7,3 balso žemės drebėjimas, supurtęs Fukušimą, Mijagį ir kitas prefektūras, sužeista daugiau nei šimtas žmonių. Tą patį rajoną 2011 metų kovą užklupus žemės drebėjimui ir cunamiui įvyko Fukušimos atominės elektrinės avarija.

Italijos premjeras. Buvęs Europos Centrinio Banko pirmininkas Mario Draghi šeštadienį prisaikdintas naujuoju Italijos premjeru. Šalis jau beveik mėnesį gyvena be normaliai funkcionuojančios vyriausybės, žlugus buvusio premjero Giuseppe Conte populistinio Penkių žvaigždučių judėjimo vadovaujamai koalicijai.

Ebolos karštligė. Gvinėjos sveikatos apsaugos ministras šeštadienį pranešė, kad pietrytiniame Nzerekorės regione fiksuoti pirmieji nuo 2016 metų mirties nuo Ebolos karštligės atvejai: nuo šio viruso mirė keturi žmonės. 

Rinkimai. Savaitgalį vyksta keletas svarbių rinkimų. Katalonijoje, kaip tikisi Madridas, jų metu gali būti pašalinti regioną šiuo metu valdantys separatistai. Šių rinkimų aktyvumą neigiamai paveikė šalyje kilusi trečioji koronaviruso pandemijos banga. Kosovo gyventojai balsuoja pirmalaikiuose rinkimuose, po kurių valdžios vairą į rankas gali perimti naujoji politikų karta – protestų judėjimas „Vetevendosje“, pasinaudojęs nuo dabartinės politinės santvarkos pavargusios visuomenės nepasitenkinimu. 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Monika

Gyvenkim savo šalyje, ir nereikia kištys i kitu valstybių reikalus, tai su Vasario 16d. Valstybės atkūrimo diena

SUSIJUSIOS NAUJIENOS