Apžvalga: svarbiausi savaitgalio įvykiai Lietuvoje ir pasaulyje | Diena.lt

APŽVALGA: SVARBIAUSI SAVAITGALIO ĮVYKIAI LIETUVOJE IR PASAULYJE

Naujienų agentūra BNS pateikia svarbiausių savaitgalio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą.

Koronaviruso situacija:

* Lietuvoje šeštadienį pranešta apie 1193 naujus COVID-19 atvejus bei 12 mirties atvejų. Sekmadienį paskelbta apie 726 naujus atvejus ir dar šešias mirtis. Sekmadienio duomenimis, pastarųjų 14 dienų naujų susirgimų rodiklis 100 tūkst. gyventojų siekia 501,2 atvejo. Pagal šį rodiklį Lietuva atsidūrė vadinamojoje „juodojoje“ zonoje, tačiau galimi karantino ribojimai vien su šiuo rodikliu nebėra siejami.

* Šalies savivaldybėse išsekus vakcinų nuo COVID-19 atsargoms, į Lietuvą sekmadienį atgabenta nauja „Modernos“ vakcinų nuo COVID-19 siunta – 19,2 tūkst. dozių, kitos savaitės pradžioje tikimasi gauti ir „Pfizer“ vakcinų.

* Vilniaus ir Kauno savivaldybės pranešė, jog kitą savaitę ruošiasi vėl skiepyti 65-erių ir vyresnius gyventojus, Kauno savivaldybė tai žada daryti gavus naują vakcinų siuntą, Vilniaus savivaldybė teigė tam dar turinti 9 tūkst. „Pfizer“ vakcinos dozių bei laukianti dar apie 14 tūkst. dozių papildymo, o likus vakcinų žada skiepyti ir kitas gyventojų grupes.

* Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija (NVSPL) tvirtina tebeturinti apie 180,8 tūkst. greitųjų serologinių koronaviruso testų, įsigytų pernai kovą – jie galioja dar metus ir pirkti naujų testų, rodančių, ar žmogus turi imunitetą koronavirusui, šiuo metu institucija neplanuoja.

Pasitraukimas. Apie pasitraukimą Iš Vyriausybės Nepriklausomos ekspertų patariamosios tarybos bei Prezidento sveikatos ekspertų tarybos COVID-19 klausimams pranešė matematikas, duomenų mokslininkas Vaidotas Zemlys-Balevičius. Jis teigė sprendimą priėmęs dėl laiko stokos, kartu pažymėjo, kad sutiko ne su visais Vyriausybės siūlymais dėl koronaviruso valdymo ir kad ši darė nemažai klaidų.

Vasario 16-osios Aktas. Į Signatarų namus Vilniuje nuo antradienio grįžta Vasario 16-osios Akto originalas, čia jis, atsižvelgiant į galiojantį Lietuvos ir Vokietijos susitarimą, planuojamas eksponuoti paskutinį kartą, iki lapkričio 15-osios, ir 2022-aisiais turėtų keliauti ekspozicijai į Kauną.

Dezinformacija auga. Lietuvos kariuomenės analitikai pastebi kovą išaugusį priešiškos informacinės veiklos aktyvumą – kovą nustatyta 15 proc. daugiau dezinformacijos ir priešiškos informacijos atvejų, nei vasarį.

Sumažėjo apsinuodijimų alkoholiu. Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas (NTAKD) pastebi, kad per pirmąjį ir dalį antrojo karantino pernai beveik dvigubai sumažėjo apsinuodijimų alkoholiu. Tai siejama tiek su saikingesniu, tiek su kokybiškesnio alkoholio vartojimu.

Piketas už Ukrainą. Apie pusšimtis protestuotojų šeštadienį prie Rusijos ambasados Vilniuje reiškė paramą Ukrainai, su nerimu stebint valstybės pasienyje ir okupuotame Kryme telkiamas šimtatūkstantines Rusijos karines pajėgas. Akcijos dalyviai tvirtino, kad Maskva siekia išprovokuoti Kijevą gilesniam kariniam konfliktui, skaldyti Vakarų bendruomenę, bei ragino Vakarus aktyviau reaguoti į šiuos veiksmus ginant bendras demokratines vertybes.

Princo laidotuvės. Šeštadienį Vindzoro pilies  Šv. Jurgio koplyčios karališkojoje kriptoje palaidotas Jungtinės Karalystės princas Philipas, Karalienės Elžbietos II vyras. Dėl koronaviruso pandemijos kuklioje laidotuvių ceremonijoje šalia Londono dalyvavo tik apie 30 artimiausios aplinkos žmonių, per televiziją ir internetu apeigas stebėjo milijoninė auditorija. Edinburgo kunigaikštis mirė balandžio 9-ąją, būdamas 99 metų, praėjus vos kelioms savaitėms po to, kai daugiau nei mėnesį praleido ligoninėje dėl širdies ligos ir infekcijos.

Diplomatinė įtampa:

* Rusija penktadienio vakarą pranešė uždraudusi į šalį atvykti virtinei amerikiečių pareigūnų iš JAV prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) administracijos, įskaitant Federalinio tyrimų biuro direktorių, kaip atsaką į JAV sprendimą išsiųsti iš Valstijų 10 rusų diplomatų dėl kišimosi į Amerikos rinkimus, didžiulės kibernetinės atakos ir kitos priešiškos veiklos.

* Sekmadienį apie išsiunčiamus 18 rusų diplomatų pranešė Čekija, šalies žvalgyba sieja juos su vienu 2014 metų sprogimu, o du jų siejami ir su buvusio dvigubo agento Sergejaus Skripalio bei jo dukters apnuodijimu. Šalies premjeras Andrejus Babišas pažadėjo, kad Praha išslaptins medžiagą apie sprogimą. Palaikymą sprendimui išsiųsti diplomatus išreiškė ir Londonas, solidarumą išreiškė Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

* Rusijai išsiuntus iš šalies Ukrainos konsulą Sankt Peterburge, šeštadienį Ukraina atsakė tuo pačiu –pranešė išsiunčianti Rusijos pasiuntinybės Kijeve aukšto rango pareigūną. Dėl Maskvos „priešiškų veiksmų“ anksčiau šią savaitę 10 Rusijos diplomatų pranešė išsiunčianti ir Lenkija, atsakydama Maskva tokių pat veiksmų ėmėsi dėl penkių lenkų diplomatų.

V. Zelenskio prašymas. Siekiant sumažinti įtampą su Maskva dėl Rusijos telkiamos kariuomenės Ukrainos pasienyje ir okupuotame Kryme, šalies prezidentas Volodymiras Zelenskis paragino surengti viršūnių susitikimą, kuriame dalyvautų Rusijos, Prancūzijos ir Vokietijos vadovai Vladimiras Putinas, Emmanuelis Macronas ir Angela Merkel.

A. Navalno sveikata. Rusijoje kalinamo Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno gydytojai pranešė, kad prastėjant jo sveikatos būklei opozicionierius gali bet kurią akimirką gali patirti širdies smūgį ir mirti. Jungtinių Valstijų prezidentas Joe Bidenas situaciją pavadino „visiškai neteisinga“ ir „nederama“.

A. Lukašenkos pareiškimas. Vakarų nepripažįstamas autoritarinis Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka, reaguodamas į šalies valstybės saugumo komiteto (KGB) informaciją apie esą rengtą ginkluotą maištą siekiant jį nušalinti, pareiškė, kad tam pritarė Jungtinių Valstijų vadovybė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS