Apžvalga: svarbiausi savaitgalio įvykiai Lietuvoje ir pasaulyje | Diena.lt

APŽVALGA: SVARBIAUSI SAVAITGALIO ĮVYKIAI LIETUVOJE IR PASAULYJE

BNS pateikia svarbiausių savaitgalio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą:

Situacija Afganistane:

* Afganistano sostinėje Kabule sekmadienį nugriaudėjo garsus sprogimas, pranešė naujienų agentūros AFP žurnalistai, kelios valandos po to, kai JAV pareigūnai perspėjo apie teroro akto grėsmę.

* Talibano lyderis mula Haibatullah Akhundzada atvyko į Afganistaną, sekmadienį pranešė šalies žiniasklaida. „Akhundzada Kandaharo provincijoje yra jau keturios dienos, aptarinėja su [kitais] Talibano lyderiais padėtį Afganistane ir būsimos valdymo sistemos kūrimą“, – teigė leidinys „Ariana News“. Tuos metus, kai Afganistane buvo JAV ir sąjungininkių pajėgos, H. Akhundzada slapstėsi Pakistane.

* Talibanas šeštadienį dislokavo papildomas pajėgas aplink Kabulo oro uostą, užsienio šalių pajėgų vykdomoms evakuacijos operacijoms artėjant prie pabaigos.

* Jungtinės Valstijos atmetė galimybę greitai pripažinti Talibano vyriausybę ir nurodė dar neapsisprendusios, ar amerikiečių diplomatai tęs darbą Afganistane, kai kitą savaitę iš šios šalies bus baigtos išvesti užsienio pajėgos.

* JAV kariuomenė penktadienį surengė drono smūgį prieš džihadistų grupuotės „Chorasano islamo valstybė“ (IS-K) atakų „planuotoją“, šiai grupei prisiėmus atsakomybę už ataką Kabulo oro uoste. Pasak JAV Centrinio štabo atstovas kapitono Billo Urbano, pirminiai duomenys rodo, kad taikinys nukautas, o civilių aukų nebuvo.

* Jungtinė Karalystė šeštadienį išskraidino paskutinius savo kariškius iš Afganistano ir užbaigė pajėgų išvedimą, palikdama šimtus teisę į perkėlimą turinčių afganistaniečių.

Migrantų krizė:

* Lietuvoje per praėjusias dvi paras apgręžta maždaug šimtas migrantų. Šeštadienį Šalčininkų rajone kelių migrantų grupė, Lietuvos pusėje pamačiusi pasieniečius, atsisakė ketinimų pereiti valstybės sieną ir pati pasitraukė į Baltarusiją. Šios šalies teritorijoje taip pat buvo pastebėtos kelios nedidelės migrantų grupės, kurios prie sienos linijos nesiartino.

* Į Lietuvą dėl humanitarinių priežasčių per praėjusias dvi paras įleistas vienas žmogus.

* Lenkijos sienų apsaugos tarnybos pareigūnai penktadienį užkirto kelią 130 asmenų mėginimui neteisėtai patekti į šalies teritoriją per sieną su Baltarusija. Pasak pasieniečių, 40 užsieniečių buvo sulaikyti, o kiti – apgręžti.

Koronaviruso situacija:

* Per praėjusias dvi paras Lietuvoje nustatytas 941 naujas koronaviruso atvejis, mirė 16 žmonių. Ligoninėse gydoma 539 COVID-19 pacientų, 67 iš jų – reanimacijoje. 14 dienų naujų susirgimų skaičius 100 tūkst. gyventojų siekia 283,2 atvejo, o teigiamų diagnostinių testų dalis – 4,9 procento.

* Per dvi paras Lietuvoje paskiepyta 18,7 tūkst. žmonių. Mažiausiai vieną skiepą nuo koronaviruso yra gavę 59 proc. žmonių. Skaičiuojant vien pilnamečius, paskiepyta 69,4 proc. gyventojų.

* Lenkijos medicinos institucijos nusprendė rekomenduoti žmonėms su silpnesniu imunitetu pasiskiepyti trečiąja vakcinų nuo COVID-19 doze.

* Šeštadienį pranešta, jog Indijoje pirmą kartą nuo pandemijos pradžios per vieną dieną nuo COVID-19 buvo paskiepyta daugiau nei 10 mln. gyventojų.

* Rusijos statistikos agentūra „Rosstat“ pranešė, kad liepos mėnesį šalyje nuo koronaviruso mirė 50,4 tūkst. žmonių.

* Japonijos Okinavos regionas sekmadienį sustabdė „Moderna“ vakcinos nuo COVID-19 naudojimą aptikus daugiau užteršimo atvejų.

* JAV prezidentas Joe Bidenas pareiškė, jog Kinija slepia „kritiškai svarbią informaciją“ apie COVID-19 kilmę, kai JAV žvalgybos bendruomenė pareiškė nemananti, kad virusas buvo sukurtas kaip biologinis ginklas.

JAV parama Ukrainai. JAV prezidentas Joe Bidenas nurodė iš Pentagono lėšų skirti Ukrainai 60 mln. JAV dolerių finansinę paramą, kuri bus panaudota gynybos tikslais.

Konfliktas Gazos Ruože. Izraelio oro pajėgos sekmadienį smogė dviem objektams Gazos Ruože, šios palestiniečių teritorijos gyventojams susirėmus su pajėgomis pasienyje ir paleidus padegamųjų balionų į Izraelio teritoriją.

Ataka Jemene. Per sekmadienio smūgius Jemene didžiausiai oro pajėgų bazei žuvo mažiausiai 30 provyriausybinių karių, o dar dešimtys buvo sužeisti, pranešė medikai ir provyriausybiniai šaltiniai, dėl atakos apkaltinę Irano remiamus husių sukilėlius.

Uraganas JAV. Uraganas „Ida“ sekmadienį sustiprėjo iki 4 kategorijos audros ir toliau juda Naujojo Orleano link. Uragano vėjų greitis siekia 209 km per valandą. Šeštadienį JAV pietuose esančiame Naujajame Orleane buvo užkalamos parduotuvių vitrinos, evakuojami žmonės. Pareigūnai perspėjo gyventojus nedelsiant pasitraukti arba rimtai pasiruošti pralaukti audrą.

Danų atradimas. Danų mokslininkai teigia atradę, pasak jų, daugiausia į šiaurę nutolusią sausumos vietą – dar vardo neturinčią salelę, esančią į šiaurę nuo Grenlandijos salos. Visgi mokslininkai mano, kad atrastasis sausumos ruoželis netrukus gali būti užlietas jūros.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS