Apžvalga: svarbiausi savaitgalio įvykiai Lietuvoje ir užsienyje | Diena.lt

APŽVALGA: SVARBIAUSI SAVAITGALIO ĮVYKIAI LIETUVOJE IR UŽSIENYJE

BNS pateikia svarbiausių savaitgalio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą.

Sustiprinta kontrolė. Savaitgalį apribotas žmonių vykimas į kitas savivaldybes. Policija informavo, kad šeštadienį pastebėjo mažesnius nei penktadienį keliaujančiųjų srautus, tačiau praėjusią parą teko apgręžti šiek tiek daugiau žmonių.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba pranešė, kad savaitgalį ir ateinančią savaitę stiprinama kontrolė prekybos centruose. Nereguliuojantys pirkėjų srautų prekybininkai sulauks griežtų sankcijų.

Koronaviruso situacija:

*Šeštadienį Lietuvoje paskelbta apie 3219, sekmadienį – apie 2927 naujus koronaviruso atvejus, mirė, atitinkamai, 33 ir 14 žmonių. Tarp pastarųjų mirčių yra ir du 40 metų nesulaukę asmenys. Iš viso šis virusas šalyje pareikalavo 1019 gyvybių. Sekmadienio duomenimis, ligoninėse gydomi per 2,4 tūkst. koronaviruso pacientų, iš jų 201 – reanimacijoje. Lietuvoje koronavirusu tebeserga per 60 tūkst. žmonių, pasveikę yra 50,7 tūkst. gyventojų.

*Lietuvos Vyriausybė netrukus turėtų priimti sprendimą dėl susisiekimo su Jungtine Karalyste, toje šalyje nustačius naują koronaviruso atmainą, sako susisiekimo ministras Marius Skuodis. Jis teigia, kad su premjere Ingrida Šimonyte ir jos komanda kalba „apie visus protingiausius būdus“ situacijai spręsti. Tuo metu vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė sekmadienio pavakarę sušaukė skubų Vyriausybės ekstremaliųjų situacijų komisijos posėdį.

*Nyderlanduose nustačius naujos, Jungtinėje Karalystėje plintančios, koronaviruso atmainos atvejį, Amsterdamas sekmadienį iki sausio 1 dienos uždraudė visus keleivinius skrydžius iš Jungtinės Karalystės. Belgija taip pat pranešė laikinai uždraudžianti skrydžius ir traukinius iš JK.

*Jungtinės Karalystės sveikatos apsaugos sekretorius Mattas Hancockas (Metas Hankokas) sekmadienį komentavo, kad griežtą karantiną pietryčių Anglijoje vyriausybė paskelbė todėl, jog nauja, labiau užkrečiama koronaviruso atmaina buvo „nekontroliuojama“.

*Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) ragina savo nares Europoje stiprinti priemones prieš pandemiją, Jungtinėje Karalystėje plintant naujos atmainos virusui.

*Pietų Afrikos Respublikos (PAR) mokslininkai aptiko naują koronaviruso COVID-19 atmainą, pranešė šalies vyriausybė.

*Prancūzijos prezidentūra šeštadienį paskelbė, kad prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas), kuriam buvo nustatytas koronavirusas, yra „stabilios būklės“, o tyrimų rezultatai yra „raminantys“.

*Slovakijos premjeras Igoris Matovičius penktadienį pranešė, kad jam buvo nustatyta koronavirusinė infekcija, praėjus savaitei po dalyvavimo Europos Sąjungos viršūnių susitikime Briuselyje.

*JAV penktadienį suteikė leidimą naudoti bendrovės „Moderna“ sukurtą vakciną. Amerika yra pirmoji valstybė, patvirtinusi „Moderna“ vakciną, tapusia jau antraisiais šioje šalyje patvirtintais skiepais nuo koronaviruso – anksčiau buvo suteiktas leidimas platinti bendrovių „Pfizer“ ir „BioNTech“ sukurtą vakciną.

*Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) šeštadienį buvo paskiepytas nuo COVID-19, o šalyje prasideda plataus masto vakcinavimas.

„Brexitas“. Įstrigo Europos Sąjungos ir Jungtinės Karalystės derybos dėl prekybos po „Brexito“, abiem pusėms nenorint nusileisti dėl galimybių žvejoti JK vandenyse esančiuose žvejybos plotuose.

Skandinavijos bankai. Švedijos verslo laikraštis „Dagens Industri“ šią savaitę pranešė, jog JAV Federalinis tyrimų biuras (FTB) atlieka tyrimą dėl Skandinavijos bankų SEB, „Swedbank“ ir „Danske Bank“. Laikraščio šaltinių teigimu, bankų padaliniai Baltijos šalyse įtariami sukčiavimu ir pinigų plovimu.

Baltarusijos protestai. Tūkstančiai protestuotojų sekmadienį išėjo į Baltarusijos miestų gatves, palaikydami spaudimą Aliaksandro Lukašenkos režimui dėl ginčijamos jo pergalės rugpjūtį vykusiuose prezidento rinkimuose. Žmogaus teisių centras „Viasna“ pranešė, kad Minske ir kituose miestuose sulaikyta per 30 žmonių.

Kibernetinė ataka. JAV apkaltino Rusiją dėl plataus masto kibernetinės atakos prieš kai kurias Amerikos federalinės vyriausybės institucijas ir kitus taikinius visame pasaulyje, bet Maskva atmetė įtarimus. Savo ruožtu JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Trampas) šeštadienį pareiškė, kad situacija dėl atakos „valdoma“ ir nesureikšmino savo paties administracijos vertinimo, kad už ją atsakinga Rusija.

Tuo metu Europos Komisija šeštadienį pranešė nenustačiusi jokių įsilaužimo į jos kompiuterines sistemas pėdsakų, tačiau „analizuoja situaciją“, o NATO pareiškė tikrinanti savo kompiuterines sistemas.

Sprogimas Kabule. Afganistano sostinėje Kabule per automobilyje padėtos bombos sprogimą sekmadienį žuvo devyni ir buvo sužeista dar 20 žmonių, pranešė pareigūnai, kurie nurodė, kad šio naujausio Kabulą sudrebinusio išpuolio taikinys buvo vienas afganų parlamentaras.

Išpuolis prieš JAV bazę. Afganistane, į šiaurę nuo Kabulo, esanti svarbi JAV aviacijos bazė šeštadienį buvo atakuota penkiomis raketomis, tačiau aukų ir žalos išvengta, pranešė NATO ir Afganistano pareigūnai. Niekas neprisipažino įvykdęs išpuolį, o Talibanas paneigė esantis kaip nors susijęs su šia ataka.

JAV konsulatai Rusijoje. Kadenciją baigiančio JAV prezidento D. Trumpo administracija informavo Kongresą ketinanti uždaryti du paskutiniuosius Rusijoje tebeveikiančius savo konsulatus.

Turkijos gaisras. Turkijos pietuose devyni žmonės žuvo šeštadienį per gaisrą vienos ligoninės intensyviosios terapijos skyriuje, gydžiusiame koronavirusu užsikrėtusius pacientus.

Išgelbėti vaikai. Nigerijoje išgelbėti 80 pagrobtų moksleivių. Incidentas įvyko praėjus vos dviem paroms po to, kai buvo paleisti 344 berniukai, banditų pagrobti iš vienos internatinės mokyklos ir laikyti šešias dienas.

Gedulas Armėnijoje. Armėnijoje nuo penktadienio iki sekmadienio paskelbtas gedulas žuvusiesiems Kalnų Karabache atminti. Nuo rugsėjo pabaigos šešias savaites trukusios kovos nusinešė tūkstančius Armėnijos ir Azerbaidžano žmonių gyvybių.

Bažnyčios padėtis Lenkijoje. Lenkų katalikai praranda pasitikėjimą Bažnyčia, rodo visuomenės nuomonės tyrimų centro CBOS atlikta apklausa. Manoma, kad Katalikų Bažnyčios įvaizdis nukentėjo dėl sekso skandalų ir protestų prieš beveik visišką abortų draudimą, kurį palaiko dvasininkai.

Skambės Didysis Benas. Londono Didžiojo Beno varpai skambės Naujųjų metų išvakarėse, pranešė Bendruomenių Rūmai. Garsusis laikrodis nuo 2017-ųjų yra remontuojamas ir šiuo metu naudojamas tik ypatingomis progomis.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

vel

pataikausit emigrantams is JK ar imsites priemoniu kaip olandai belgai

SUSIJUSIOS NAUJIENOS