Apžvalga: svarbiausi trečiadienio įvykiai Lietuvoje ir pasaulyje | Diena.lt

APŽVALGA: SVARBIAUSI TREČIADIENIO ĮVYKIAI LIETUVOJE IR PASAULYJE

BNS pateikia svarbiausių trečiadienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą:

Sausio 13-oji. Lietuva mini Sausio 13-osios trisdešimtmetį, dėl karantino daugelis įprastų renginių atšaukti arba vyksta nuotoliniu būdu. Sukaktis sulaukė tarptautinio atgarsio. Europos Komisijos pirmininkė pabrėžė, kad Europos Sąjunga yra skolinga Lietuvos laisvės gynėjams, nes Sausio įvykiai suvaidino lemiamą vaidmenį įveikiant Europos susiskaldymą ir sugriaunant Sovietų Sąjungą. Lenkijos Prezidentūra buvo apšviesta Lietuvos vėliavos spalvomis ir žodžiu „Laisvė“, o Seimo teikiamą Laisvės premiją gavusi Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja lietuvių kovą už nepriklausomybę palygino su dabar Baltarusijoje vykstančiais protestais.

Krizė Estijoje. Dėl korupcijos skandalo valdančiojoje Centro partijoje atsistatydino Estijos premjeras Juri Ratas. Jis iš pareigų pasitraukė, kai teisėsauga pareiškė įtarimus korupcija keliems aukštas pareigas užimantiems partijos nariams dėl nekilnojamojo turto plėtros projekto Talino uosto rajone. Prezidentė Kersti Kalijlaid formuoti naują vyriausybę pavedė didžiausios opozicinės Reformų partijos lyderei Kajai Kallas. Prezidentė išreiškė viltį, kad vyriausybės krizės sąlygomis nebebus organizuojamas prieštaringai vertinamas referendumas dėl santuokos apibrėžimo.

Koronaviruso situacija:

* Per parą Lietuvoje nustatyti 1694 nauji koronaviruso atvejai, mirė 34 žmonės. Vidutinis susirgimų skaičius, lyginant savaitės duomenis, yra mažiausias nuo lapkričio 21 dienos. Premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad tendencija yra pozityvi, bet riziką kelia galimos viruso mutacijos, dėl galimo karantino švelninimo Vyriausybė žada tartis kitą savaitę.

* Lietuvoje pradėtas skiepijimas „Moderna“ vakcina. Pirmasis šią vakciną gavo Kaune dirbantis medikas. „Pfizer/BioNTech“ vakcinų pirmąja doze iki šiol paskiepyta daugiau kaip 27 tūkst. žmonių Lietuvoje.

* Kai kurie verslininkai Lenkijos Tatruose paskelbė, kad nepaisydami Vyriausybės įvesto draudimo pirmadienį ketina atidaryti slidinėjimo trasas, restoranus ir viešbučius. „Verslininkai yra pasiryžę, nes supranta, kad neišgyvens dar vieno mėnesio, jie neturi pasirinkimo“, – pareiškė nepaklusnumo akcijos organizatorius.

* Jungtinės Valstijos paskelbė apie didžiausią koronaviruso aukų skaičių nuo pandemijos pradžios. Per dieną nuo COVID-19 mirė 4470 amerikiečių.

Nedarbo lygis. Oficialus nedarbas sausio pradžioje Lietuvoje pasiekė rekordines aukštumas ir perkopė 16 procentų. Užimtumo tarnybos duomenimis, sausio 1-ąją šalyje buvo 277,1 tūkst. darbo neturinčių žmonų.

Astravo AE. Baltarusijos energetikos ministerija pranešė, kad Astravo atominės elektrinės pirmasis reaktorius sausio 12-os vakarą pradėjo dirbti visu pajėgumu. Jo galia pasiekė 1170 MW. Lietuvos Vyriausybė savo ruožtu subūrė komisiją Astravo AE blokados klausimams spręsti.

Navalno grįžimas. Rusijos opozicijos lyderis Aleksejus Navalnas paskelbė, kad sausio 17 dieną sugrįš į savo šalį. Jis šiuo metu yra Vokietijoje, kur buvo gydomas nuo apnuodjimo. A. Navalnas tvirtina, kad išpuolį prieš jį organizavo Federalinė saugumo tarnyba prezidento Vladimiro Putino nurodymu.

Įtampa JAV. „YouTube“ platforma laikinai užblokavo kadenciją baigiančio JAV prezidento Donaldo Trumpo paskyrą. Kaip ir kitos socialinės žiniasklaidos platformos, „YouTube“ teigia, kad prezidento įrašai gali kurstyti smurtą. Viceprezidentas Mike'as Pence'as atmetė demokratų raginimą administracijai nušalinti D. Trumpą kaip negebantį eiti pareigų. Atstovų Rūmai pradėjo diskusijas dėl apkaltos procedūros, balsavimas numatomas apie 22 val. Lietuvos laiku. Teksase apsilankęs D. Trumpas atmetė jam reiškiamus kaltinimus dėl minios kurstymo šturmuoti Kapitolijų, o apkaltos procesą pavadino „raganų medžiokle“.

Italijos mafija. Italijoje prasidėjo didžiausias per tris dešimtmečius mafijos teismo procesas. Teisėsauga juo tikisi suduoti smūgį įtakignai organizuotai nusikalstamai grupuotei „Ndrangeta“. Kaltinimai pateikti daugiau kaip 350 įtariamų mafijos narių ir pagalba jiems kaltinamų politikų, teisininkų ir verslininkų. Kaltinimai apima žmogžudystes, prekybą narkotikais, pinigų plovimą, piktnaudžiavimą tarnybinę padėtimi.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS