Apžvalga: svarbiausi trečiadienio įvykiai Lietuvoje ir pasaulyje | Diena.lt

APŽVALGA: SVARBIAUSI TREČIADIENIO ĮVYKIAI LIETUVOJE IR PASAULYJE

BNS pateikia svarbiausių trečiadienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą.

Karantino atlaisvinimai. Vyriausybė nusprendė nežymiai sušvelninti karantino sąlygas:

* Po kilusių būsimųjų vairuotojų protestų, bus leidžiama teikti vairavimo mokymo ir egzaminavimo paslaugas.

* Ne daugiau nei dviejų namų ūkių gyventojams bus galima lauke bendrauti ir rengti šventes. Sporto, laisvalaikio ir pramogų paslaugas atvirose erdvėse teikti ne daugiau kaip penkiems žmonėms.

* Leidžiama fiziškai aptarnauti lankytojus bibliotekose, veikti pažintiniams takams, parkams, muziejams, galerijoms ir kitoms ekspozicinėms erdvėms, zoologijos ir botanikos sodams, esantiems atvirose lauko erdvėse. Juose taip pat galės lankytis ne didesnės nei penkių asmenų ar dviejų šeimų grupės. Premjerė Ingrida Šimonytė sako, kad uždaras kultūros įstaigas bus svarstoma atverti savivaldybėse, kuriose sergamumas koronavirusu yra mažesnis.

* Leisti renginiai, kurių metu neišlipama iš automobilio ir automobilyje yra ne daugiau nei du asmenys arba vienos šeimos nariai.

* Visi atvykstantys iš užsienio reguliariaisiais maršrutais nuo kovo 10 dienos įpareigoti turėti ne senesnį nei trijų dienų neigiamą koronaviruso testą.

Įtarimai R. Stoniui. Energetikos srityje veikiančiam verslininkui Rimandui Stoniui bei dar keturiems asmenims pateikti įtarimai dėl stambaus masto PVM sukčiavimo ir apgaulingo apskaitos tvarkymo. Teisėsaugos duomenimis, bendrininkai siekė sumažinti Lietuvoje registruotai bendrovei, prekiaujančiai naftos produktais, privalomą mokėti pardavimo pridėtinės vertės ir akcizo mokesčius, siekiančius per 1,1 mln. eurų, galėjo vykdyti nusikalstamą schemą – imitavo sandorius. R. Stonys yra Kauno termofikacijos elektrinės savininkas, anksčiau jis kontroliavo bendrovę „Dujotekana“. Žurnalo TOP duomenimis, R. Stonio turto vertė 2019 metais siekė 70 mln. eurų.

Koronaviruso situacija:

* Patvirtinus 503 naujus COVID-19 atvejus, bendras užsikrėtusiųjų skaičius viršijo 200 tūkstančių. Per praėjusią parą mirė 12 sirgusiųjų. Ligoninėse gydoma 913 COVID-19 pacientų, 76 – reanimacijoje. 14 dienų naujų atvejų rodiklis 100 tūkst. gyventojų siekia 255 atvejus. Latvijoje šis rodiklis siekia 492, Estijoje – 1121.

* Estijos sveikatos ekspertai perspėja, kad padėtis šalyje tampa kritinė. Šalyje vis dar veikia kavinės ir restoranai, jų darbo laikas nuo šeštadienio bus trumpinamas iki 18 valandos. Estijos prezidentė Kersti Kaljulaid vizito Vilniuje metu pareiškė, kad jos šalis pirktų trečiųjų šalių vakcinų, jei jas patvirtintų Europos vaistų agentūra.

* Sudėtinga padėtis taip pat išlieka Čekijoje ir Slovakijoje. Persipildžius ligoninėms, Čekija svarsto siųsti pacientus į kaimynines Vokietiją ir Šveicariją, Slovakija nuo trečiadienio naktimis įveda komendanto valandą ir įpareigoja gyventojus uždarose patalpose dėvėti respiratorius. Austrijai

* Prezidentas Joe Bidenas pareiškė, kad JAV iki gegužės pabaigos turės pakankamai vakcinų visiems suaugusiesiems paskiepyti.

Ž. Pavilionio vertinimas. Prezidentas Gitanas Nausėda pareiškė, kad Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininko Žygimanto Pavilionio pasisakymai Sakartvele siekiant mediacijos politiniame konflikte padarė žalą Lietuvos įvaizdžiui. Opozicinė Socialdemokratų partija praėjusią savaitę paragino Ž. Pavilionį trauktis iš Seimo URK vadovo pareigų po jo vizito Sakartvele. Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako nematanti tam priežasčių. Seimo valdybai komandiruotės ataskaitą pristatęs Ž. Pavilionis sakė tvirtai tikintis, kad jis gynė ne tik Seimo pozicijas ir vertybes, įtvirtintas deklaracijoje dėl užsienio politikos, bet ir „europines, transatlantines vertybes“.

Nuomos kompensacija. Seimo Ekonomikos komitetas paragino Vyriausybę grąžinti pernai valdžios mokėtas nuomos mokesčio kompensacijas nuo karantino nukentėjusiam verslui, peržiūrėjus kriterijus. Šiemet kompensacija už nuomą nėra numatyta.

Deklaravimo pradžia. Lietuvoje oficialiai prasidėjo 2020 metų pajamų ir turto deklaravimas. Deklaravimas vyks du mėnesius elektroniniu būdu.

Priemonių planas. Vyriausybė pristatė programos priemonių planą, kuriame numatyta, kad sprendimai dėl dalies mokesčių lengvatų panaikinimo galėtų būti priimti šiemet rudenį arba kitų metų pradžioje. Premjerė Ingrida Šimonytė teigia, kad mokestiniai pakeitimai galėtų įsigalioti 2023-aisiais.

„Fidesz“ pasitraukimas. Vengrijos ministro pirmininko Viktoro Orbano valdančioji dešiniojo sparno partija „Fidesz“ pasitraukė iš Europos liaudies partijos (krikščionių demokratų) frakcijos Europos Parlamente.

Deficito taisyklės. Europos Komisija rekomendavo, kad įprastinės biudžeto deficito taisyklės Europos Sąjungoje būtų suspenduotos iki 2023-ųjų. Idėją dar turės patvirtinti bloko narės. Deficito taisyklių laikymasis buvo suspenduotas pernai, taip leidžiant valstybėms kurti beprecedenčius nuo pandemijos kenčiančių ekonomikų gelbėjimo planus.

Žemės drebėjimas. Graikiją supurtė galingas 6,3 balo žemės drebėjimas. Pasak Geodinamikos instituto Atėnuose, žemės drebėjimo epicentras buvo 21 km į pietus nuo Elasonos, netoli Larisos. Remiantis preliminaria informacija, buvo apgadintas mažiausiai vienas namas ir mokykla.

Ataka Irake. Vakarinėje Irako dalyje raketomis apšaudyta karinė bazė, kurioje yra JAV vadovaujamos koalicijos karių. Incidentas įvyko likus dviem dienoms iki istorinio popiežiaus Pranciškaus vizito į Iraką. Nepaisant atakos, popiežius tvirtina besitikintis nuvykti į Iraką.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Kas ją

Kerpa ir rengia....nesu stilistas,bet....

SUSIJUSIOS NAUJIENOS