Apžvalga: svarbiausi trečiadienio įvykiai Lietuvoje ir pasaulyje | Diena.lt

APŽVALGA: SVARBIAUSI TREČIADIENIO ĮVYKIAI LIETUVOJE IR PASAULYJE

BNS pateikia svarbiausių trečiadienio naujienų Lietuvoje ir užsienyje apžvalgą:

Vyriausybės sprendimai. Ministrų kabinetas patvirtino kelis sprendimus, susijusius su koronaviruso pandemijos valdymu:

* Nutarta sieti būsimus pandeminius ribojimus su 300 užimtų COVID-19 pacientų lovų šalies ligoninėse. Dabar ligoninėse gydomi 128 pacientai. Kontaktinės veiklos išskyrus kai kurias išimtis, kurios bus patvirtintos vėliau, būtų leistos tik turintiems galimybių pasą.

* Sveikatos apsaugos ministerija iki rugpjūčio 10 dienos turės pateikti siūlymus Vyriausybei dėl privalomai testuojamų profesijų sąrašo išplėtimo ir dėl to, kad periodinį testavimą apmokėtų pats darbuotojas ar jo darbdavys.

* Socialinės apsaugos ir darbo ministerija iki rugpjūčio 10-osios parengs teisės aktų pakeitimus, numatant, jog ligos išmoka yra nemokama, jei asmuo susirgo koronavirusu, bet nebuvo pasiskiepijęs.

* Vyriausybė turėtų parengti siūlymus, kad tam tikrų profesijų darbuotojams vakcinacija nuo nuo koronaviruso yra privaloma. Nepasiskiepiję asmenys, negalintys dirbti nuotoliniu būdu, galėtų būti nušalinami nuo darbo.

Kitos naujienos, susijusios su koronaviruso situacija:

* Nustatyta 337 naujų koronaviruso atvejų, mirčių nefiksuota. Ligoninėse gydomų pacientų skaičius išaugo iki 128, 14 dienų naujų atvejų skaičius 100 tūkst. gyventojų pakilo iki 80,4.

* Lietuva išsiuntė 20 tūkst. „AstraZeneca“ koronaviruso vakcinos dozių Taivanui. Taip pat Vyriausybė nutarė Ukrainai, Moldovai ir Armėnijai padalinti dar 200 tūkst. vakcinų. Skiepai į šias šalis bus išsiųsti artimiausiomis savaitėmis.

* JAV rekomendavo pasiskiepijusiems nuo koronaviruso dėvėti kaukes uždarose patalpose šalies regionuose, kuriuose COVID-19 rizika yra padidėjusi. Šis sprendimas žymi reikšmingai pasikeitusį epidemiologinės padėties JAV vertinimą, šaliai stengiantis sustabdyti viruso delta variantą.

* Airija nuo koronaviruso pradės skiepyti vaikus nuo 12 metų. Šalies Vyriausybė įspėja, kad nepaisant sparčios gyventojų vakcinacijos koronaviruso delta atmaina vis dar kelia „rimtą pavojų“.  

Migrantų krizė:

* Praėjusią parą pasieniečiai sulaikė dar 171 iš Baltarusijos neteisėtai sieną kirtusius migrantus, tai rekordinis paros Lietuvą pasiekusių atvykėlių skaičius. Iš viso šiemet į Lietuvą atvyko 3027 migrantai.

* Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas pareiškė, kad į protestus prieš migrantų apgyvendinimą rytų Lietuvoje įsitraukia ne tik įvairios politinės jėgos, bet ir žmonės, susiję su kontrabanda.

* Šalčininkų rajono meras Zdzislavas Palevičius pareiškė nematantis alternatyvių vietų apgyvendinti migrantams, kad jos būtų nutolusios toliau nuo vietos gyventojų ir nekeltų įtampos. Taip jis kalbėjo po susitikimo su vidaus reikalų ministre Agne Bilotaite. Ministrė tvirtino, kad šiuo metu vežti migrantų į Dieveniškes neketinama, tačiau ministerija nuo tokio sumanymo neatsitraukia.

* Vilniaus policija pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl riaušių organizavimo prie Rūdninkų poligono, kur planuojama apgyvendinti migrantus.

* Kariuomenė artimiausiu metu prisidės prie migrantų apgyvendinimo vietų apsaugos, pranešė krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

Kučinsko bankrotas. Paaiškėjo, kad bankrutuojančios „Arvi ir ko“ įmonių grupės įkūrėjas Vidmantas Kučinskas apskundė Marijampolės apylinkės teismo sprendimą neiškelti jam asmeninio bankroto bylos.

Psichologinė sveikata. Apie psichologines problemas prabilusi gimnastikos žvaigždė Simone Biles pasitraukė jau iš antros rungties finalo Tokijo olimpinėse žaidynėse. Amerikietės sunkumai tikriausiai paskatins pokyčius diskusijose dėl psichinės sveikatos.

Prancūzijos „skola“. Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas pareiškė, kad Paryžius yra „skolingas“ Polinezijai už branduolinius bandymus praėjusio amžiaus antrojoje pusėje. Šie bandymai Prancūzijos užjūrio teritorijoje Ramiojo vandenyno pietuose vis dar kelia didelį pasipiktinimą ir yra laikomi rasistinio kolonijinio požiūrio, jog Polinezijos salų gyventojų gyvybės nebuvo vertinamos, įrodymu.

„Alphabet“ šuolis: „Google“ valdančios „Alphabet“ pelnas šių metų antrąjį ketvirtį beveik patrigubėjo, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu praėjusiais metais. „Google“ paslaugų poreikis COVID-19 pandemijos metu smarkiai augo, didesniam skaičiui žmonių ėmus dirbti iš namų, apsipirkti, bendrauti ir apskritai daugiau naudotis internetu.

Jordisono mirtis. Eidamas 47-us metus mirė vienas iš Amerikos sunkiojo roko grupės „Slipknot“ įkūrėjų Joey Jordisonas. Jis laikomas vienu įtakingiausių savo kartos metalo būgnininkų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS