Kaip Lietuvos kariuomenė pasiruošusi Lenkijos scenarijui – tūkstančiams migrantų pasienyje? | Diena.lt

KAIP LIETUVOS KARIUOMENĖ PASIRUOŠUSI LENKIJOS SCENARIJUI – TŪKSTANČIAMS MIGRANTŲ PASIENYJE?

  • 5

Kyla klausimas, ar Lietuvos gali laukti toks pats scenarijus, kaip ir Lenkijos, kai migrantai tiesiog veržėsi pro tvorą ir teko juos malšinti dujomis. Apie tai, kokia dabartinė situacija Lietuvoje, LNK pasakojo Dainavos apygardos 1-osios rinktinės vadas Linas Sadauskas.

„Nuo pat liepos mėnesio pradžios, kai kariuomenė remia Valstybės sienos apsaugos tarnybą (VSAT), ta situacija pastoviai kinta. Kariuomenė kiekvieną kartą reaguoja į VSAT poreikius. Vieną kartą tos pajėgos būna didesnės, kitą kartą mažesnės. Šį momentą skiriamos papildomos pajėgos. Ne paslaptis, kad pajėgos yra sustiprintos, taip pat pajėgos, kurios yra aukštesnėje parengtyje, yra pritrauktos arčiau. Deja, tikslaus kiekio negalime atskleisti, bet kalba eina apie šimtus karių“, – teigė L. Sadauskas.

Pasak L. Sadausko, Lietuvos kariai noriai vyksta į pasienį: „Nuo pat pradžių kariai tą užduotį supranta, suvokia jos svarbą. Man, kaip karininkui, kelia pasididžiavimą, kad kariai taip pasiaukojamai vykdo savo pareigas, kad tie kariai – savanoriai, kad jų šeimos juos palaiko, kad darbdaviai palaiko ir sudaro jiems sąlygas vykdyti tarnybą. Taip pat norėčiau išskirti mūsų savivaldos institucijas ir netgi verslą, kurie neatlygintinai remia karius, padeda užtikrinti jų apgyvendinimą. Pavyzdžiui, Varėnos rajono savivaldybė ar Lazdijų rajono savivaldybė šiuo metu padeda apgyvendinti mūsų karius“.

Anot jo, darbas nuo to laikotarpio, kai buvo išplėsti kariuomenės įgaliojimai, iki dabar nepasikeitė: „Kariuomenės įgaliojimai jau buvo išplėsti, šie jėgos panaudojimo įgaliojamai išlieka tie patys, tai mums šiuo atveju jokios įtakos nedaro“.

Kaip sakė L. Sadauskas, kariuomenei jokios įtakos neturi net nepaprastosios padėties įvedimas: „Mums, kaip kariams, ir mūsų įgaliojimams tai jokios įtakos neturi. Mūsų kariai jau turi padidintas jėgos panaudojimo galimybes“.

„Kariams trūksta saulės ir šviesos, o šiaip kariai yra tikrai gerai nusiteikę ir visi puikiai supranta situacijos rimtumą. Šiuo atveju manau, kad kariams jokių kitų iššūkių nėra“, – sakė Dainavos apygardos 1-osios rinktinės vadas.

 

GALERIJA

  • Kaip Lietuvos kariuomenė pasiruošusi Lenkijos scenarijui – tūkstančiams migrantų pasienyje?
Ž. Gedvilos / Fotobanko nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Pensininkui

Mes kažką padarėme, kad privalome eiti į derybas? Mes suteikėme turistines vizas ir atsigabenome į savo šalį pabėgėlius? Mes jus nevaldome ir net šūviais skatiname pažeisti valstybinę sieną? O su kuo derėtis? Neteisėtu diktatoriumi? Derybos jam suteiktų daugiau galių, t.y. pripažinimą, o to niekas nenori, nei ES nei Baltarusijos piliečiai.

Antanas

Kaip konservai nevaidintu kovotojus ir sienos saugotojus, greitai migrantai atsidurs Lietuvoje......

mikis

siulyciau ne tik duju, vandens patrankos padetu ypac salta nakty ir gumines kulkos tiktu irgi
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS