Ar privačių universitetų studentai sulauks prezidentų stipendijų? | Diena.lt

AR PRIVAČIŲ UNIVERSITETŲ STUDENTAI SULAUKS PREZIDENTŲ STIPENDIJŲ?

Lietuvos studentų sąjunga kreipėsi į vyriausybę, kad būtų suvienodintos studentų galimybės pretenduoti į prestižines stipendijas. Vardinės Lietuvos prezidentų stipendijos prieinamos tik valstybinių aukštųjų mokyklų studentams, o gabūs privačių universitetų studentai jomis neskatinami.

Privačių universitetų studentai negali pretenduoti į Lietuvos Respublikos prezidentų Antano Smetonos, Aleksandro Stulginskio, Kazio Griniaus, Jono Žemaičio ir Algirdo Brazausko vardines stipendijas. Taip prieš daugiau nei 20 metų nutarė vyriausybė. Todėl stipendijų, skiriamų talentingiems, nusipelniusiems mokslinėje ar meninėje veikloje studentams, negali gauti ISM vadybos ir ekonomikos, tarptautinio LCC ir kitų privačių aukštųjų mokyklų studentai.

„Manome, kad tai yra mažų mažiausiai neteisybė, jog studentai, kurie studijuoja privačiose mokyklose ir kurios yra lygiai taip pat pripažįstamos Lietuvoje, net negali aplikuoti į konkursą. Tai tiesiog nelygios teisės, mano supratimu“, – skundėsi Studentų sąjungos prezidentas Paulius Baltokas.

ISM vadybos ir ekonomikos universiteto prorektorė sako, kad šio universiteto studentai dalyvauja ir laimi daugybę konkursų, kuriuos rengia verslo organizacijos. Jos esą kandidatų neskirsto į valstybinių ir privačių aukštųjų mokyklų studentus, o vertina jų pasiekimus, todėl taip turėtų elgtis ir valstybinės institucijos.

„Mūsų visų uždavinys būtų pastebėti ir teisingai atrinkti svarbiausius studentus, teisingai įvertinti mokslinius pasiekimus ir veiklą. Čia visai nereikėtų daryti atskirties tarp to, kur studentai studijavo ir kur gebėjimus įgijo“, – sakė ISM universiteto studijų prorektorė prof. dr. Viltė Auruškevičienė.

Pasak vyriausybės vicekanclerio, suvienodinti studentų galimybes kliūčių nėra. Esą kai buvo įsteigtos vardinės prezidentų stipendijos, nebuvo nevalstybinių aukštųjų mokyklų, o vėliau niekam neatėjo į galvą įsisenėjusią tvarką pakeisti, kol į ją dėmesio neatkreipė patys studentai.

Pasak vicekanclerio, studentų kreipimasis perduotas svarstyti Švietimo ir mokslo ministerijai. Jei vyriausybė nutars suvienodinti visų studentų galimybes pretenduoti į prezidentų vardines stipendijas, tai bus galima daryti jau nuo kitų mokslo metų.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

SULAUKSIM TOS STIPENDIJOS...

Turime Adamkienės , Grybauskaitės fondus...Tik kas tuos fondus sukaupia? Tie patys Lietuvos žmonės. Nei vienas iš jų nemoka iš savo kišenės. O garbė jiems...Sukurkite tokį fondą, kaip Nobelis - iš savo kišenės tuomet ir maudykitės šlovės spinduliuose...

veltedis

kliedesiai kazkokie tai...privatininkai tegul ir moka...kas dirba privacioj firmoj tas turi gaut alga ir is valstybes

SUSIJUSIOS NAUJIENOS