Prašo gyventojų vengti provokacijų gegužės 9-ąją ir leisti dirbti pareigūnams | Diena.lt

PRAŠO GYVENTOJŲ VENGTI PROVOKACIJŲ GEGUŽĖS 9-ĄJĄ IR LEISTI DIRBTI PAREIGŪNAMS

Kultūros ministras Simonas Kairys prašo gyventojų vengti provokacijų gegužės 9-ąją, kuomet Rusija mini pergalės Antrajame pasauliniame kare prieš nacistinę Vokietiją dieną, ir leisti dirbti pareigūnams.

„Manau, kad tai pirmiausia reikėtų palikti mūsų tarnyboms. Mes tuo ir skiriamės nuo kitų valstybių, kad civilizuotai galime spręsti ir užtikrinti įstatymo įgyvendinimą“, – žurnalistams antradienį sakė ministras po susitikimo su Valstybės saugumo departamento vadovu Dariumi Jauniškiu.

„Tikėčiausi brandžių reakcijų ir kažkokio bendro sąmoningumo, kuris nesukeltų daugiau problemų, o kaip tik parodytų, kad mes – civilizuota šalis ir problemas sprendžiame iš esmės, o ne vienos ar kitos datos kontekste“, – tvirtino jis.

Manau, kad tai pirmiausia reikėtų palikti mūsų tarnyboms. Mes tuo ir skiriamės nuo kitų valstybių, kad civilizuotai galime spręsti ir užtikrinti įstatymo įgyvendinimą.

Jis sakė matantis socialiniuose tinkluose raginimų atvykti prie kapinių, tačiau ragino gyventojus susitelkti į paramą Ukrainai kitus ilgalaikius darbus bei „neužkibti ant kabliuko, kuris gali gegužės 9-ąją atsitikti“.

„Yra tekę matyti, kad žmonės galvoja ateiti į tą vietą ar panašiai. Niekas neuždraus nei vieniems žmonėms eiti į kapines pagerbti mirusių, nei kitiems tiesiog į šitą procesą žiūrėti. Bet būtų gerai, kad tuo žiūrėjimu ir pasibaigtų visi dalykai ir tikrai neužkibtumėme ant kabliuko“, – sakė kultūros ministras.

Jis taip pat teigė informavęs VSD vadovą apie Kultūros ministerijos plačiau atvertas galimybes savivaldybėms spręsti dėl sovietinių paminklų, esančių kapinėse, nukėlimo. Ministras pabrėžė, kad Lietuva gerbs ir išlaikys tarptautinius įsipareigojimus saugoti palaidojimo vietas bet atskirs tai nuo karą propaguojančių monumentų.

Anot jo, konkrečių duomenų apie rengiamas provokacijas neturima ir tai yra „bendro pobūdžio nuogąstavimai“. Jis taip pat sako nenorintis patarinėti teisėsaugai, kokių veiksmų pareigūnai turėtų matydami atvykstančius į kapines su Lietuvoje uždrausta simbolika – Georgijaus juostelėmis ar šiuo metu Rusijos kare su Ukraina naudojamais simboliais „Z“, „V“.

„Policijai tikrai nereikia patarinėti, kaip dirbti savo darbą – civilizuotoje valstybėje yra civilizuoti būdai. Ne man komentuoti, bet yra tiesiog fiksavimas vienų ar kitų situacijų, o ne kažkokie sprendimai priimti jėga. Akivaizdu, kad mes nekalbame apie tokius scenarijus“, – tvirtino S. Kairys.

Kultūros ministras S. Kairys, P. Peleckio / BNS nuotr.

„Bet vis tiek ta gegužės 9 yra svarbi Rusijai data ir yra svarbu, kad kažkokių neįvyktų netikėtų provokacijų arba jeigu jos vyktų, kad mes žinotumėme, kad jos tokios yra ir joms nepasiduotumėme“, – kalbėjo ministras.

Jis taip pat teigė informavęs VSD vadovą apie Kultūros ministerijos plačiau atvertas galimybes savivaldybėms spręsti dėl sovietinių paminklų, esančių kapinėse, nukėlimo. Ministras pabrėžė, kad Lietuva gerbs ir išlaikys tarptautinius įsipareigojimus saugoti palaidojimo vietas bet atskirs tai nuo karą propaguojančių monumentų.

„Kalbėjome apie tai, kokie sprendimai yra, kaip svarbu yra tinkama komunikacija. Ką irgi norime pabrėžti – į kapus, kapines niekas nesikėsina, su mirusiais niekas nekovoja, o kalbama tik apie skulptūras, akcentus, kurios akivaizdžiai propaguoja agresiją, okupacinį režimą“, – tvirtino S. Kairys.

Ministras taip pat patikino, kad šiuo metu „nėra problemos“ dėl Kremliaus politiką palaikančių Rusijos atlikėjų ir kitų menininkų, kurie anksčiau rasdavo galimybių Lietuvoje rengti koncertus, nes jiems „iš principo yra neįmanoma atvykti į Lietuvą koncertuoti“, o atvykti gali tik disidentai, kuriems kyla grėsmė.

„Yra, aišku, ir nepageidaujamų asmenų sąrašas, kuris vis pasipildo viena ar kita pavarde, galų gale, Kirkorovo situacija yra ta, yra teismų praktika, visi organizatoriai žino, kad net iki lipimo į lėktuvą gali būti asmuo įtrauktas į sąrašą. Yra tam tikra rizika ir valstybė nebebus atsakinga už nuostolius, kuriuos gali patirti renginių organizatoriai“, – pabrėžė jis. 

Vis dėlto jis akcentavo, kad šiuo metu kliaunamasi renginių organizatorių sąmoningumu.

„Kažkoks platesnis sąrašų sudarinėjimas – truputėlį grįšime į sovietinius laikus ir tapsime cenzūros įstaiga, ko mes tikrai daryti negalime“, – tikino S. Kairys.

VSD anksčiau yra įspėjęs, kad gegužės 9-ąją, kai Rusija mini pergalės Antrajame pasauliniame kare prieš nacistinę Vokietiją dieną, Lietuvoje galimos provokacijos ir smurtiniai incidentai.

Pasak žvalgybos, beveik neabejojama, kad kaip ir kasmet sovietų karių kapinėse bus rengiami minėjimai. Juos įvairiuose Lietuvos miestuose kasmet organizuodavo rusų diplomatai su Rusijos tėvynainių atstovais.

Šių renginių metu įprastai susirenka keli šimtai žmonių, įsisegusių Georgijaus juosteles, kurias Seimas dėl karo Ukrainoje uždraudė viešai demonstruoti.

VSD teigimu, taip pat gali atsirasti bandymų organizuotis artėjant gegužės 9-ajai, nes kai kuriose Europos Sąjungos valstybėse jau dabar rengiamos demonstracijos, kurių metu reiškiama parama Rusijos karui Ukrainoje.

Be to, pastaruoju metu Lietuvos savivaldybės ėmėsi iš viešųjų erdvių šalinti paminklus, pastatytus sovietmečiu pagerbti Raudonosios armijos karius, žuvusius per Antrąjį pasaulinį karą.

Rašyti komentarą
Komentarai (26)

klausyk ,tai parasyk, kaip atrode Klaipeda pries 77 metus

Parasa - tau atsakymas: Kas galėjo būti kokių 19 metų antro pasaulinio karo metu? Spėk iš trijų kartų. O gal V.Adamkus? Pas jį gal ir paklausk, nevisproti.

Bilotaitė su savo tarnybom

už praeitus metus sau ir savo pavaldiniams išsimokėjo ar ne 82 milijonų eurų PRIEMOKAS PRIE ALGŲ už tai kad ,,ganė " šeimos maršininkus ir kt protestuojančius, stabdė protestų metu ir tikrino mašinas įvažiuojančias į Vilnių , žiūrėjo ar plakatų tekstai yra tinkami ir pan. Šios sumos ,,už uolumą''(ar velniai žino už ką..) yra kur kas didesnės už valdžios gerąjį gestą - visos šalies pensininkų pensijų padidinimą(jis kainavo apie 50 milijonų) .Galima pasižiūrėti ne tik šitos ,,mentų " ministerijos pinigų sau pasiėmimus bet ir kitos ministerijos mažai atsiliko...Nieko negavo tik vėžio institutas ir dar keli nepartiniai plotai..Ar tikrai ,,ši valdžia yra geriausia kas nutiko Lietuvai", Kubiliau?:D))

Tam Juokingiausia

Nesijaudink taip, nesijaudink. Tilpsi ir tu į vagoną.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS