Aštuntokų pasiekimų patikrinimas: lietuvių kalbos žinios pagerėjo, matematikos – blogesnės | Diena.lt

AŠTUNTOKŲ PASIEKIMŲ PATIKRINIMAS: LIETUVIŲ KALBOS ŽINIOS PAGERĖJO, MATEMATIKOS – BLOGESNĖS

  • 3

Aštuntos klasės moksleiviai šiemet geriau moka lietuvių kalbą ir literatūrą, bet prasčiau – matematiką, rodo nacionalinio mokinių pasiekimų patikrinimo rezultatai.

Aštuntos klasės mokinių lietuvių kalbos ir literatūros (skaitymo) rezultatų vidurkis šiais metais siekia 70,2 proc. (2023 metais – 67,5 proc.), matematikos – 42,6 proc. (2023 metais – 48,7 proc.), pranešė Nacionalinė švietimo agentūra.

„Šių metų lietuvių kalbos ir literatūros rezultatus į viršų kilstelėjo šiek tiek didesnis aukštesnįjį ir pagrindinį pasiekimų lygius pasiekusių mokinių skaičius. Tuo tarpu matematikoje įvyko atvirkščiai: dėl mažesnės pasiekusiųjų aukštesnįjį ir pagrindinį pasiekimų lygius mokinių dalies rezultatai žemesni. Nedidelį kilimą, palyginti su praėjusiais metais, rodo ir mokinių gimtųjų kalbų skaitymo rezultatai“, – sakė Nacionalinės švietimo agentūros direktorius Aidas Aldakauskas.

Agentūros duomenimis, matematikos patikrinime mokiniams geriausiai sekėsi skaičiavimai bei geometrija ir matavimai, sudėtingiausia buvo problemų sprendimo sritis.

Lietuvių kalbos ir literatūros (skaitymo) patikrinimo rezultatai parodė, kad aštuntokams geriausiai sekėsi rasti informaciją ir interpretuoti, prasčiau – vertinti ir daryti tiesiogines išvadas.

Taip pat mokiniams gerai sekėsi suprasti teksto visumą, išskirti veikėjus ir objektus. Sudėtingiau buvo dėl teksto pobūdžio ir kalbinės raiškos, nuomonės ir požiūrių.

Jau antrus metus iš eilės aštuntokų pasiekimai įvertinti ne tik taškais: kiekvienam dalyviui priskirtas atitinkamas pasiekimų lygis (nepasiektas patenkinamas, patenkinamas, pagrindinis, aukštesnysis). Nepasiekus patenkinamo pasiekimų lygio mokiniams devintoje klasėje bus sudaromas individualus jų mokymosi pasiekimų gerinimo planas.

Lietuvių kalbos ir literatūros (skaitymo) patikrinime aukštesnįjį lygį pasiekė 21,1 proc. (2023 metais – 15,2 proc.) aštuntokų, pagrindinį lygį – 57,2 proc. (2023 metais – 58,4 proc.), patenkinamą lygį pasiekė – 21,3 proc. (2023 metais – 25,6 proc.). Nepasiektu patenkinamu lygiu buvo įvertinta 0,5 proc. (2023 metais – 0,8 proc.) mokinių.

Matematikos patikrinime aukštesnįjį lygį pasiekė 4,6 proc. (2023 metais – 5,2 proc.) aštuntokų, pagrindinį lygį – 35,4 proc. (2023 metais – 35,0 proc.), patenkinamą – 49,8 proc. (2023 metais – 50,1 proc.). Patenkinamo lygio nepasiekė 10,2 proc. (2023 metais – 9,7 proc.) mokinių.

Aštuntokai dar laikė gimtosios kalbos – baltarusių, lenkų, rusų – skaitymo patikrinimus.

Gimtųjų (baltarusių, lenkų, rusų) skaitymo patikrinime aukštesnįjį lygį pasiekė 22,1 proc. (2023 metais – 24,2 proc.) aštuntokų, pagrindinį lygį – 68,5 proc. (2023 metais – 67,9 proc.), patenkinamą lygį pasiekė – 8,5 proc. (2023 metais – 7,2 proc.). Nepasiektu patenkinamu lygiu įvertinta 0,9 proc. (2023 metais – 0,7 proc.) mokinių.

Nacionaliniai mokinių pasiekimų patikrinimai 8 klasėje vyksta kasmet nuo 2012 metų.

Jų tikslas – suteikti objektyvią informaciją mokykloms, jų savininkams apie ugdymo proceso rezultatus ir jo tobulinimo kryptis. Patikrinimų rezultatai mokytojams, mokiniams ir jų tėvams leidžia objektyviai įvertinti mokinių žinias, gebėjimus ir atitinkamai nukreipti jų pastangas siekiant geresnių rezultatų.

Nacionalinės švietimo agentūros duomenimis, šiemet aštuntos klasės nacionaliniame mokinių pasiekimų patikrinime dalyvavo per 28,8 tūkst. mokinių.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Kiek cia

bereikia tos matematikos? O panaikins grynuosius - ir visai nebereikes.

G

Ši sistema save jau sukompromitavo, taigi rezultatus galima laikyti niekiniais.

Lietuviu

kalbos zinios taptu tobulos,jei be svetimu raidziu dar iteisintume rusiskus keiksmazodzius! Garantuoju,skia!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS